Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- For første gang siden Imperiets fall føles London som verdens hovedstad

Britiske aviser flommer over av selvskryt etter drømme-OL.

SELVSKRYT: Det er vanskelig å skilne britiske avisforsider fra hverandre dagen etter avslutningsseremonien i London. De er alle skjønt enige om at OL har vært en gedigen opptur for Storbritannia. Faksimile: The Daily Telegraph
SELVSKRYT: Det er vanskelig å skilne britiske avisforsider fra hverandre dagen etter avslutningsseremonien i London. De er alle skjønt enige om at OL har vært en gedigen opptur for Storbritannia. Faksimile: The Independent
SELVSKRYT: Det er vanskelig å skilne britiske avisforsider fra hverandre dagen etter avslutningsseremonien i London. De er alle skjønt enige om at OL har vært en gedigen opptur for Storbritannia. Faksimile: Daily Star
SELVSKRYT: Det er vanskelig å skilne britiske avisforsider fra hverandre dagen etter avslutningsseremonien i London. De er alle skjønt enige om at OL har vært en gedigen opptur for Storbritannia. Faksimile: Daily Mail
SELVSKRYT: Det er vanskelig å skilne britiske avisforsider fra hverandre dagen etter avslutningsseremonien i London. De er alle skjønt enige om at OL har vært en gedigen opptur for Storbritannia. Faksimile: Daily Mirror
SELVSKRYT: Det er vanskelig å skilne britiske avisforsider fra hverandre dagen etter avslutningsseremonien i London. De er alle skjønt enige om at OL har vært en gedigen opptur for Storbritannia. Faksimile: The Guardian
SELVSKRYT: Det er vanskelig å skilne britiske avisforsider fra hverandre dagen etter avslutningsseremonien i London. De er alle skjønt enige om at OL har vært en gedigen opptur for Storbritannia. Faksimile: Daily Express
SELVSKRYT: Det er vanskelig å skilne britiske avisforsider fra hverandre dagen etter avslutningsseremonien i London. De er alle skjønt enige om at OL har vært en gedigen opptur for Storbritannia. Faksimile: The Times
SELVSKRYT: Det er vanskelig å skilne britiske avisforsider fra hverandre dagen etter avslutningsseremonien i London. De er alle skjønt enige om at OL har vært en gedigen opptur for Storbritannia. Faksimile: The Sun

(Dagbladet): I 17 dager har 10 820 utøvere fra 204 nasjoner konkurrert om olympisk heder og ære i 302 øvelser fordelt på 26 idretter.

I går ble OL i London avsluttet med en spektakulær slagerparade, hvor britene med god samvittighet feiret seg selv, vel vitende om at det meste hadde forløpt så smertefritt som bare de mest optimistiske hadde turt å håpe på forhånd.

- Vi tente en flamme, og vi lyste opp verden, sa organisasjonskomitéens (Locog) formann, lord Sebastian Coe, under avslutningsseremonien.

Selv om IOCs mektige president Jacques Rogge ikke ville strekke seg til å si at lekene hadde vært tidenes beste sommer-OL, uttrykte han lettelse og glede over hva London hadde fått til siden de ble tildelt lekene under IOC-kongressen i Singapore sommeren 2005.

- Dette var utøvernes OL. Deltakerlandsbyen var fantastisk, arenaene var topp moderne og veldrevet, dere hadde et fantastisk publikum og de frivillige gjorde en alldeles strålende innsats, sa Rogge.

Ubegrunnet frykt Mens utøverne er på vei hjem til alle firer verdenshjørner og den store nedriggingsjobben som smått er i gang, er det satt av rikelig med plass til selvskryt i mandagens britiske avisspalter.

Sjelden har avisforsidene sett likere ut enn de gjør i dag, og sjelden har hyllesten vært like unison som etter lekene som sørget for Storbritannias største medaljefangst siden 1908 med 29 gull, 17 sølv og 19 bronsemedaljer.

- Det begynte med frykten for at OL-arenaene skulle synke ned i gjørma etter uker med regn, alvorlig bekymring for at det var nok sikkerhetsvakter til å holde folk trygge og den største mobiliseringen av soldater i fredstid. Mottakelsen av OL-fakkelen på sin reise gjennom nasjonen hadde gitt organisasjonskomiteen håp, men en sikkerhetskrise i siste liten dempet optimismen i takt med at den offentlige engstelsen over skattebetalernes utgift på 9,3 millioner pund bare vokste seg større, skriver Guardian-spaltist Owen Gibson.

- Litt over to uker seinere endte London-OL badet i solskinn mens en nasjon i jubelrus hyllet en rekke nye idrettshelter i håp om at dette vil lede til at selvfølelsen vår endres og styrkes og - for å bruke ordene i slagordet til organisasjonskomitéen, som en gang virket irriterende, men nå føles passende - «inspire a generation», fortsetter han.

Borgermesteren peker nese Også Daily Mail-kommentator Martin Samuel trekker fram frykten for alt som kunne gått galt før lekene, men hvordan det hele til slutt endte som en eventyrhistorie både sportslig og arrangementsmessig.

- Det kunne ha endt som en episk fiasko, en annerledes form for vannskille, et øyeblikk der folk hadde snudd ryggen til konseptet om et oppblåst idrettsarrangement. Dette kunne ha blitt OL i avvisning. I stedet, etter hvert som folk presset på mot gjerdene for å se utøverne bedre, dyttet seg fram for marginalt bedre utsyn, fast bestemte på å skvise siste dråpe ut av ungdomskilden, var det ingen tvil om at London hadde klart dette, skriver Samuel.

Skadefro borgermester London-borgermester Boris Johnson oppsummerer lekene som gjestespaltist i The Telegraph. Der klarer han ikke helt å dy seg fra å peke nese til dem som var skeptiske på forhånd.

- Så det er nå, i dette prekære øyeblikket av eufori, at jeg kort vil minne dere om at det fantes dem som hadde sine tvil. Og ja, det var det. Jeg foreslår ikke å ydmyke dem ved å navngi dem. De vet hvem de er, skriver Johnson.

- Det er godt bevist at disse OL-skeptikerne tok grundig feil om lekene. De kommer også til å ta feil om arven lekene etterlater seg. Disse lekene har ikke endret oss. De har avslørt hvem vi er: Et folkeslag som fortsatt kan utrette store bragder. London har vist et blendende ansikt til det internasjonale publikummet. Og for første gang siden slutten på (det britiske) imperiets, føles London virkelig som hovedstaden i verden, fortsetter borgermesteren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media