«For god til å bli vraka, for dårlig til å bli solgt»

Etter 11 års opptur er Stabæk-eventyret over for superveteranen John Arvid Skistad (34). Han innrømmer at han kommer til å gråte en skvett når han skal si takk for seg.

I går ble det klart at Stabæks robuste midtstopper forsvinner fra Stabæk til 1. divisjonsklubben Moss.

- Gaute Larsen ga meg tidlig klare signaler på at jeg ikke er aktuell for eliteserielaget. Og når Moss trenger en midtstopper, vil jeg heller spille for dem i 1. divisjon enn på Stabæks 2. divisjonslag, sier Skistad til Dagbladet.

Hockeysveis

Med hockeysveis og ørering kom han til Stabæk fra Lørenskog foran 1992-sesongen. Da var klubben nyopprykka i 2. divisjon. De lange lokkene forsvant to år seinere, da 1. divisjonskontrakten var sikret.

- Det var fascinerende å komme til en klubb med så mange drømmere - folk som hadde så mange visjoner. «Ullevaal 1995» ble det snakket om da jeg kom. Det var cupfinalen de siktet til. Vi kom aldri til cupfinalen i 1995, men vi spilte seriekamp på Ullevaal samme år, så på en måte oppnådde vi målet, smiler han.

Han er vanvittig glad i Stabæk. I selve klubben og folka rundt. Han får et trist drag over ansiktet når vi spør hvordan det blir å forlate Nadderud og Ingebrigt og Martin og alle de andre.

Tårevått

- Jeg har faktisk ikke turt å tenke på det. Den kan bli tårevått, for å si det slik. Husk at en tredel av livet mitt er preget av den klubben. Jeg har hatt det trygt og godt og fått den støtten jeg trenger. Jeg har nok tilbrakt mer tid sammen med Stabæk-familien enn med min biologiske familie, sier 34-åringen som til sommeren blir pappa for tredje gang.

Også sportslig leder i Stabæk er lei seg for at Skistad forsvinner.

- John Arvid har vært her hele tida i forhold til vår toppsatsing. Klart det er trist og leit å miste han, men alt har dessverre en slutt, sier Schelvan til Dagbladet.

Skistad og André Flem er evighetsmaskinene i Stabæk. I årevis har de vært bryterne, ja, selve grunnfjellet, i Stabæk-forsvaret. Uten å skape de helt store overskriftene.

- I forbindelse med Moss-overgangen opplevde jeg faktisk at to-tre journalister ringte til meg på en dag. Det var ganske uvant, humrer han.

Ingen driblefant

- Jeg og Flem har i alle år spøkt med at vi har vært for gode til å bli vraka, og for dårlige til å bli solgt. Men for min del har det vært helt greit. Jeg gjør ikke akkurat så mye ut av meg. Ikke er jeg en driblefant, ikke har jeg scora mål og ikke har jeg gjort de store brølerne, legger han til.

Men nå er han vraka, fordi Mike Kjølø og André Muri storspiller i midtforsvaret. Og fordi Inge André Olsen og nevnte Flem står og tripper foran i køen.

- Derfor var Moss interessant for meg, sier Skistad.

- Hvorfor gir du deg ikke?

- Jeg har aldri trent mer seriøst enn det jeg gjør nå. Jeg synes det fremdeles er gøy å trene, både egentrening og med gutta. Jeg er redd for at jeg skal tenke «fillern, hvorfor holdt jeg ikke på litt lenger». Tida med aktiv fotball får jeg aldri igjen, og jeg er heldig som har en arbeidsgiver som er fleksibel i forhold til treninger og kamper, sier Skistad, som i tillegg til fotballen jobber som avdelingsleder i Oslo Vaktmestersentral.

Ikke bitre

Overgangen til Moss betyr mindre lønnsutgifter for en klubb som har viklet seg inn i et gedigent økonomisk uføre. Med en gjeld på 23 millioner kroner og et underskudd i fjor på 12 millioner kroner, skal en emisjon (aksjeutvidelse) nå gi klubben ca. 20 millioner kroner.

- Stabæk får nå svi for at de altfor lenge la seg på et for høyt kostnadsnivå og foretok for mange uheldige investeringer. Men slik var markedet for noen år siden. Stabæk oppdaget dessverre litt for seint at det faktisk ikke gikk, sier Skistad.

Nå er det tid for budsjettkutt, og spillerne er naturlige ofre for sparekniven.

- Vi er ikke bitre. Jeg er i alle fall ikke det. Hele klubben, både spillere og administrasjonen, er inne i en prosess for å redde våre og andres arbeidsplasser. Og det tror jeg vi skal klare. Klubben har fått seg en på trynet, og nå er vi med på å få såra til å gro. Gå-til-Stabæk-og-bli-rik-mentaliteten er helt borte, forsikrer John Arvid Skistad.

MOSS-OVERGANG: John Arvid Skistad har hatt 11 fantastiske år i Stabæk, men kunne nok klart seg uten den siste tidas økonomiske rot. - Det er lett å bli deppa av å snakke om Stabæk-økonomien, men både trenere og spillere har heldigvis klart å holde fokus på det sportslige, sier Skistad. Nå er han på vei til 1. divisjonsklubben Moss.