Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- For god til å være jente

DEER VALLEY: - Det er ingen vits for Kari å gjøre noe annet enn det hun har gjort i hele år. Hun er for god - det holder til gull, sier trener Lasse Fahlén.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og etter det jeg har opplevd av fyrverkeriet fra Voss den siste uka, er det god grunn til å lytte til Fahlén. Her har du ikke en landslagstrener som akkurat er opptatt av å dempe forventningene.

- Kari (Traa) er for god til å være jente i denne idretten, fortsetter den svenske landslagstreneren til Dagbladet. - I fart, hopp og styrke er hun langt foran de andre. Og jeg kjenner Kari så godt at jeg vet hun takler det hun står foran.

- Sjøl om hun gjør feil, kan Kari vinne det OL-gullet alle forventer.

Et hav foran

I de to siste verdenscuprennene hun har kjørt, har Kari Traa levert historisk kulekjøring. Ingen har vært i nærheten - noen gang - av de poengsummene hun har oppnådd. Og det holder å nevne følgende resultat fra det siste verdenscuprennet for å beskrive klasseforskjellen:

Mellom Kari Traa og nummer to var avstanden like stor som mellom nummer to og nummer elleve på resultatlista.

- Jeg kjører fortsatt som ei jente, sier Kari Traa når hun hører trenerens påstand om at hun er for god i forhold til de hun konkurrerer med. - Jeg har jo to framdeler som fortsatt henger der. Men ja, når jeg kjører slik jeg kan så kjenner jeg at jeg er bedre enn de andre.

Og:

- Marginene jeg har vunnet med, er også et tegn på det.

Lasse Fahléns beskrivelse av Kari Traas psykiske egenskaper gir enda større grunn til å forberede en liten gullfest:

- Kulekjøring er en aggressiv idrett, sier Fahlén. - Du skal ikke kjøre kulene - du skal slå dem, overvinne dem. Og det siste jeg har sett av Kari på trening, forteller meg at hun er der hun skal være. Hun snakker med journalister mellom hver treningsomgang, fleiper med meg i heisen og er ett hundre prosent fokusert på start. Helt perfekt.

Velger det trygge

Men hva sier Kari Traa om favorittstempelet?

- Jeg kjører veldig bra under press. Jeg har i hvert fall gjort det til nå. Men vi bør huske på at det har vært i freestylesirkuset, som ikke har fått like stor oppmerksomhet som dette. Nå føler jeg at hele Norge følger med på hva jeg gjør.

- Plager det deg?

- På ingen måte. Jeg er klar, jeg gleder meg, og jeg er ikke stresset. For når alt kommer til alt, er det bare et renn til som skal kjøres. Og jeg vet hvordan jeg gjør det.

De fire-fem første svingene bestemmer rytmen ned ei kuleløype. Det er der det gjøres. Og når det sitter, kommer resten av seg sjøl. Spesielt hoppene.

Hoppene du får se Kari Traa utføre på TV i kveld, er en 360 grader Iron Cross og en Trippel Twist. På det første hoppet roterer hun rundt sin egen akse - i det andre vrir hun seg tre ganger 90 grader i forhold til fall-linja. Fordi hun er så suveren kjører hun den sikreste veien til gull. Hun kunne avsluttet det første hoppet med en splitt, men gjør det ikke.

- Jeg er trygg og trenger ikke gjøre mer, sier hun. - Jeg har jo omtrent ikke feilet i hele år.

BLID SOM EI SOL: - I fart, hopp og styrke er hun langt foran de andre. Og jeg kjenner Kari så godt at jeg vet hun takler det hun står foran, sier trener Lasse Fahlén om sin elev Kari Traa.
Hele Norges coronakart