Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Casper Ruud slått ut av Australian Open

For guds skyld, folkens - ikke la Casper Ruud bli vår neste Martin Ødegaard

Casper Ruud kan være litt skuffet etter Australian Open-exiten i tre strake sett. Ingen andre.

SLÅTT UT: Casper Ruud klarte ikke å komme seg forbi Diego Schwartzman i andre runde av Australian Open og tapte 6-4, 6-2, 6-3.
Foto: Lars Eide / NTB scanpix
SLÅTT UT: Casper Ruud klarte ikke å komme seg forbi Diego Schwartzman i andre runde av Australian Open og tapte 6-4, 6-2, 6-3. Foto: Lars Eide / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN ER FORTSATT en veldig ung mann, bare 19 år, og har hele seniorkarrieren foran seg. Et sted rundt 120 på verdensrankingen etter de 70 ATP-poengene han vant i Melbourne er det et godt sted å være for Casper Ruud.

SIDEN 1998-KAMERATEN til Casper Ruud, Martin Ødegaard, ble Norges fotballyndling har jeg til stadighet påpekt viktigheten av tålmodighet, lave forventninger og en viss forståelse for at veien til verdenstoppen er uendelig mye lenger og kronglete enn de fleste nordmenn velger å tro. Budskapet, fordi det handler om fotball, verdensidretten vi stadig blir svakere i, er like sant som det er vanskelig å nå fram med. For vi hører helst ikke på det øret i Norge, sulteforet på suksess og oppturer velger vi heller å tro at eksepsjonelt talent er ensbetydende med rake veien til toppen.

Sånn er det ikke.

Ikke for Martin Ødegaard

Ikke for Casper Ruud.

Ikke for noen.

DA CASPER RUUD for elleve måneder siden ble en av de yngste tennisspillerne gjennom tidene til å nå en semifinale i en ATP 500-turnering fikk ball-Norge en ny Martin Ødegaard. Plutselig hadde vi fått vår neste potensielle verdensstjerne i tennis. Trodde vi. Det kom nok ikke til å ta mange månedene, et år toppen, før han hadde passert faren sin og den beste tennisrankingen Norge noen gang har hatt (Christian Ruud, 39 – oktober 1995). Mente vi. Men siden det har Casper brukt hverdager og konkurranser til akkurat det samme som Martin - terpet og trent på å bli stadig litt bedre.

Det har de blitt, de har tatt store steg.

Men det har konkurrentene også.

AUSTRALIAN OPEN 2018 er Casper Ruuds første Grand Slam-turnering. I 1997 var faren Christian i fjerde runde i Melbourne. I 2001 var Jan Frode Andersen i andre runde på Roland Garros i Paris (French Open). Og siden det har ikke Norge vært representert i GM-turneringene.

Det setter det inngangshøyden og Casper Ruuds prestasjon i et visst perspektiv.

CASPER RUUD HADDE tre kvalifiseringskamper og en tung fem setts match fra første runde i beina før møtet med argentineren Diego Schwartzman (25). Motstanderen, som er nr. 26 i verden, spilte bare sin andre kamp. Og i 30 varmegrader så du det, både på Casper Ruud og tennisen som ble spilt.

Nordmannen hadde ikke energien.

Argentineren hadde repertoaret dette nivået krever.

SEKS BRUTTE SERVEGAME, to i hvert sett, og 43 upressede feil forteller at verktøyene han stadig utvikler sviktet Casper Ruud. Han er veldig god til norsk tennisspiller å være. Men må bli bedre for å ta de neste stegene. Og potensialet så du i det tredje gamet i det tredje settet, et game Casper Ruud servet hjem blankt.

De tre første poengene vant han etter serve og vinner.

Gameballen etter en slagveksling han kontrollerte fra serve til poeng.

DIEGO SWARTZMAN ER er nr. 26 på verdensrankingen fordi han behersker det meste. En potet. I tillegg er beina hans korte og kjappe. For det er ikke bare i fotball du må dekke rom for å ha en god defensiv, jo fortere du forflytter deg på en tennisbane, jo kjappere kommer du i posisjon. I sin femte kamp hadde ikke Casper Ruud disse beina og misset noen enkle slag fordi han ikke nådde fram og fikk ballen for langt foran seg.

Også det en viktig erfaring.

FOR DET ER det veldig mye handler om på dette nivået. Erfaring. Og evnen til å håndtere det som kreves. Casper Ruud var førstereis i en Grand Slam-turnering. Selvfølgelig har nerver og selvpålagt press vært et element. Akkurat som rankingpoengene er det sammen med prestisjen og de gode premiepengene.

Casper Ruud tjente 564 300 kroner på å komme til andre runde.

Etter dagens kurs på australske dollar "tapte" han 329 175 kroner på ikke å nå den tredje.

DET ER INGENTING som tyder på at Casper Ruud ikke vil fortsette å ta steg. Det vi som ønsker glede må ta inn over oss er at det fort kan ta litt tid, han er ikke aleine der ute, det er mange veldig gode tennisspillere i verden. Men står du igjen som en av de 64 siste spillerne i Australian Open, slik Casper Ruud gjorde, er du en av dem.

Derfor er ikke 4-6, 2-6, 3–6 for Diego Schwartzman en skuffelse.

Casper Ruuds første Grand Slam er en prestasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!