DEN GANG DA: Antoine Griezman i Real Sociedad. Foto: EFE / Javier Etxezarreta
DEN GANG DA: Antoine Griezman i Real Sociedad. Foto: EFE / Javier EtxezarretaVis mer

Før han ble EM-stjerne: - En teknisk god jypling

Alltid morsomt å lese hvordan store stjerner ble portrettert for noen år tilbake. Her er FourFourTwos presentasjon av Antoine Griezmann fra april 2014.

Antoine Griezmann ble hentet til Real Sociedad som 14-åring og han er spådd som Frankrikes neste stjerneskudd, i tillegg vil han bli en av de beste utøverne i La Liga: slik startet FourFourTwos talentportrett av den unge franskmannen i 2014.

Fransk fotballs nyeste gullgutt og en av de beste spillerne i La Liga utenfra den mektige Barcelona-Real Madrid - Atletico Madrid trioen heter Antoine Griezmann. Med sine 16 ligamål for Real Sociedad denne sesongen gjør ham til toppscorer blant spillerne utenfor den store trioen. Med alle lagene i ligaen er han på sjetteplass over toppscorerne – og han er ikke engang spiss.

En teknisk god jypling som alltid kommer igjennom forsvaret - stort sett fra venstre, men er like tilpasningsdyktig på høyresiden. Ikke la dette unge «Nintendo-spillende» utseende lure dere: Griezmann er et stort talent. Flere europeiske storklubber snuser på 23-åringen og en overgang i sommer er uunngåelig.

Veien til Spania

Griezmann har alltid hatt fotball-evner. Født i Mâcon kun 70 kilometer fra Lyon prøvespilte han for «Olympique Lyonnais » som ung, men ble ikke tilbudt kontrakt med ungdomsakademiet ettersom klubben mente han var for liten og skrøpelig.

DEN GANG DA: Antoine Griezman i Real Sociedad. Foto: AFP PHOTO / RAFA RIVAS
DEN GANG DA: Antoine Griezman i Real Sociedad. Foto: AFP PHOTO / RAFA RIVAS Vis mer

Karrieren hans startet i UF Mâconnais med faren som trener. Griezmann hadde flere prøvetreninger før en større klubb endelig fattet interesse for ham. Real Sociedad så ham spille i en turnering organisert av Paris Saint-Germain og tok kontakt med foreldrene etter kampen. Foreldrene var i utgangspunktet skeptiske til at sønnen på 14 år skulle flytte alene til Spania, men endret til slutt mening.

Unggutten omfavnet livet i nord-Spania og er svært knyttet til bakgrunnen han har fått i Spania. Før han debuterte for det franske landslaget valgte han et draktnummer som blir uttalt likt på spansk og fransk, da han ble spurt om valget svarte han smilende:

- Da vil ingen merke om jeg sier feil ord.

Griezmanns spillestil er en blanding mellom fransk og spansk stil, noe som karakteriserer ham som spiller. Ettersom han avsluttet skolen i et spansk spillerakademi har hans franske røtter blitt krydret med spanske teknikker og berøringer. To kvaliteter som er Griezmanns spesialiteter, i tillegg har han en fantastisk venstre fot som kan være både grasiøs og kraftig avhengig av situasjonen.

Førstelaget til Real Sociedad

FEIRER: Griezmann debuterte for Frankrike mot Nederland i 2014. Her feirer han scoring i en vennskapskamp mot Paraguay i juni 2014Foto: AP Photo/Claude Paris
FEIRER: Griezmann debuterte for Frankrike mot Nederland i 2014. Her feirer han scoring i en vennskapskamp mot Paraguay i juni 2014Foto: AP Photo/Claude Paris Vis mer

I 2009 debuterte Griezmann for førstelaget til Real Sociedad under trener Martin Lasarte, han var da et overraskende valg fra ungdomsakademiet. La Real var i den spanske andredivisjon det året, men med hjelp fra den unge franskmannen (som scoret i debuten mot Huesca) rykket klubben opp.

Han er en naturlig publikumsfavoritt med sin bakgrunn fra akademiet (noe som er sjeldent siden klubben ikke har mange spillere som har gått gradene i klubben), og har utviklet seg til å bli en av de mest spennende talentene i Spania. Han har 52 mål på 198 kamper for klubben og sendte klubben til Champions League med et vakkert brassespark. Han scorer gjerne på langskudd og fra flere posisjoner. Han har kvalitetene og potensialet til å bli en fremtidig stjerne for både klubb og landslag.

Det har likevel ikke bare vært en dans på roser for Griezmann. Han var en av fire u21-spillere som ble utestengt fra landslaget etter at de hadde sneket seg ut til en nattklubb før en viktig kvalifiseringskamp til ungdoms-EM i 2013. Som et tegn på hans modenhet sparket han sin agent, endret vennegjeng og fokuserte på å utvikle seg som spiller etter dommen kom. Hvordan Griezmanns reagerte på utestengelsen imponerte Didier Deschamps, og den franske manageren tok med unggutten på senior landslaget så fort han kunne etter at utestengelsen var over.

- Man trenger kun å se hans opptredener for klubben. Han er veldig effektivt, hans scorer mye og han skaper målsjanser. Han kan spille hvor som helst i angrepet, selv om han er mest effektiv på kantene. Han er teknisk flink, tilfører spillet mye energi og er veldig fleksibel, sa Deschamps entusiastisk etter at Griezmann ble tatt ut til landslaget første gangen.

Hans styrker og svakheter

Griezmann har røpet at hans forbilder er David Silva og David Beckham, og elementer fra begge spillerne har satt seg i franskmannen. Han er teknisk smart og har lette berøringer som er både elegante og smarte. Han er en rask energibunt som også er en trussel i bredden av banen. I tillegg er Griezmann ekstremt farlig foran mål: hans venstrefot er sylskarp, han er direkte og livlig, og til å være relativt lav er han god i lufta.

Skal han slå igjennom internasjonalt må han bli mer konsistent som spiller. Han er fantastisk til tider, men blir til tider usynlig i kamper (noe han demonstrerte med sin nylige måltørke på 2 måneder). Debuten på det franske landslaget mot Nederland var et annet eksempel: Griezmann glimtet til innimellom, men forsvant også i kampbildet, og man må stille seg spørsmålet om han er klar for spill på det høyeste nivå.

I sin første Chamipons League-sesong har han hatt avdempede opptredener til tross for at dette har vært hans beste sesong målmessig. En såpass teknisk god spiller burde også bidra med flere målgivende pasninger, men denne sesongen har han kun hatt tre.

Fremtiden

Med en imponerende sesong for Real Sociedad kan man nesten garantere at han blir kjøpt i sommer. I 2011 fortalte Griezmann avisen Diario Vasco at han ville bli i La Real i to eller tre år for å slå fast sin status i klubben slik som klubblegendene Kovacevic, Nihat, De Pedro og Lopez Ufarte. Nå har det gått tre år.

FIKK BLI I SPANIA: Sommeren etter denne artikkelen ble skrevet signerte Griezmann for Atletico Madrid. Foto: AP Photo / Andres Kudacki
FIKK BLI I SPANIA: Sommeren etter denne artikkelen ble skrevet signerte Griezmann for Atletico Madrid. Foto: AP Photo / Andres Kudacki Vis mer

I samme intervju fortalte franskmannen at han planla å bli i Spania fordi «det er verdens beste liga» men nå ser det ut som det ønsket ikke vil gå i oppfyllelse. Mens en klubb som Arsenal kan være skremt av utkjøpsklausulen hans på 30 millioner euro vil ikke Paris Saint-Germain engang blunke (selv om det kan diskuteres om han er verdt en såpass heftig sum). Det kommer til å bli konkurranse om signaturen hans men enn så lenge ser det ut til at han vil bli del av Paris innen kort tid.

*Artikkelen ble først publisert 29 april 2014.