For ingen banker Annan

Har tapt fire ganger på fire sesonger.

UNIK: I Start i 2007 tapte Anthony Annan én av de seks kampene han startet. I Stabæk i 2008 sank andelen til én av 11. På to og en halv sesong i Rosenborg: To tap på 55 oppgjør i førsteoppstillingen. Dagbladet kårer ghaneseren til Årets spiller 2010. Foto: Thomas Rasmus Skaug
UNIK: I Start i 2007 tapte Anthony Annan én av de seks kampene han startet. I Stabæk i 2008 sank andelen til én av 11. På to og en halv sesong i Rosenborg: To tap på 55 oppgjør i førsteoppstillingen. Dagbladet kårer ghaneseren til Årets spiller 2010. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

• Følg siste runde i Tippeligaen direkte i studio kl. 18!

TRONDHEIM (Dagbladet): Ingen banker RBK — eller Start eller Stabæk for den del — så lenge Anthony Annan er i førsteelleveren.

Statistikken hans er nesten ikke til å tro. Siden Anthony Annan (24) kom til Kristiansand en kald vinterdag i 2007, har han startet 72 tippeligakamper for Start, Stabæk og Rosenborg. Bare fire av disse har han opplevd å tape.

Sist det skjedde var en gang i fjor høst. I år er RBK ubeseiret. Og det er lenge siden det har vært like liten intern debatt om Dagbladets Årets spiller-kåring som i år.

Anthony Annan, den eneste tippeligaspilleren som fikk spilletid under sommerens VM, er i en klasse for seg.

- Dette betyr mye for meg. Det er en pris jeg vil dele med lagkameratene mine. Og kona og barna, sier Annan.

Vi sitter i et VIP-rom helt nederst på den ene hovedtribunen på Lerkendal. Ut av vinduet, i regnværet bak den ene kortsidetribunen, kan vi skimte arenaens gamle kampur. Ensom, gjemt og skjoldete står klokka i svingen som den alltid har gjort, som en rynkete eremitt som tviholder på sitt, mens livet rundt omkring har gjort store framskritt.

Foran oss sitter ett eksempel på et sånt framskritt:

Anthony Annan fra Ghana i Vest-Afrika er 2010-utgaven av tidligere Lerkendal-midtpunkter som Bent Skammelsrud og Sverre Brandhaug.

Karrierebeste
— Har du selv en forklaring på hvorfor ditt lag unngår å tape i nær 95 prosent av de kampene du starter?

— Jeg vet ikke. Jeg har tilhørt gode lag, med taktikk som passer meg, og spillerne rundt meg er selvsagt også en del av forklaringen. Jeg er heldig som spiller i RBK nå, sier Annan, som bekrefter at 2010 har vært karrierens beste år.

Men ikke alle jublet på forsommeren. Da Erik Hamrén trente laget fikk duellvinneren Annan stempelet «bremsekloss» i Adressa. Han holdt ikke mål offensivt i Tippeligaen, het det, og pasningene han slo var som oftest korte og enkle.

— Det er jobben min, svarte Annan da, og viste til beskjeden han hadde fått fra trener Hamrén.

Med inntredenen til Nils Arne Eggen kom ny beskjed. Fra sommeren av fikk Annan vist at han også kan bidra offensivt.

— Allerede på første trening følte jeg at jeg forsto hva han ville. Han hadde sett meg nok til at han instruerte meg i en mer offensiv rolle. Hamrén var også en god trener — jeg liker dem begge. Han ønsket at jeg skulle ligge foran backfireren og beskytte dem, og mente jeg ikke skulle være med så mye i angrep, forklarer Annan.

— Men Eggen så noe mer i meg. Han ville jeg skulle bidra offensivt i tillegg, og at det ville hjelpe laget. Det likte jeg.

Trenerlegenden har gjort ham til en bedre fotballspiller, fastslår ghaneseren.

— Noen tror kanskje Anthony Annan bare er defensiv. Men nå har jeg fått vise folk at jeg også kan være med framover på banen, og jeg vil takke både Hamrén og Eggen for utviklingen jeg har hatt i år, sier 24-årige Annan.

Unikt VM
Under VM i 2010 ble Ghana Afrikas håp. Annan er fortsatt stolt over å ha fått representere 23 millioner ghanesere i Sør-Afrika.

— Ut fra det du selv har opplevd og sett internasjonalt: Hvor står Tippeligaen i dag?

— Tippeligaen er blitt bedre på mine år her. Men det er en annen stil enn i de fleste andre land. Vi så det da vi møtte Atlético Madrid på torsdag også. Der de kan tilpasse seg og holde ballen i laget i perioder, før de plutselig går i angrep, er vi mye mer direkte. Det skal gå hurtig framover, og så skal vi følge på, slåss i dueller og vinne andreballer. Men kanskje vi ikke skal gjøre sånn hver gang? spør Annan.

HALVSKADD: Anthony Annan pådro seg en lårhøne mot Atletico Madrid torsdag. RBK tester ghaneseren før avspark mot Aalesund, for å se om han er kampklar søndag kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HALVSKADD: Anthony Annan pådro seg en lårhøne mot Atletico Madrid torsdag. RBK tester ghaneseren før avspark mot Aalesund, for å se om han er kampklar søndag kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

— Det åpner opp bakover, og gjør oss mer sårbare.

Kontroversiell
Selv under angrepsglade Eggen hviler mye av ansvaret for å minke den sårbarheten, på lagets spiller nummer 4. Det blir noen dueller med Annan i løpet av en sesong. Det blir noen kontroverser.

Og det hjelper lite at du snakker dommeren fra å gi motstanderlagets Kristofer Hæstad gult kort, som Annan gjorde etter å ha vrikket ankelen foran Vålerengas uskyldige kaptein, når du i samme kamp tar kombinert balle- og rumpegrep på en annen motspiller: Da snakker ingen om fair play-involveringen i dagene som følger.

En drøy måned etter Vålerenga-kampen — hvor Rosenborg i praksis sikret gullet — er ikke Muri-situasjonen noe Annan vil prate mye om. Ei heller mediestormen som fulgte.

— Det påvirker meg jo, og det var en prøvelse. Men jeg vil takke Rosenborg, og supporterne, som sto bak meg. Jeg må bare gå videre. Jeg vet at mediene gjør sin jobb. Men de må gjøre det samme med alle, ikke bare velge seg ut enkelte spillere og gyve løs på dem, sier Annan.

— Jeg dro for å spille med landslaget et par dager etter den kampen. En journalist ringte da kona mi og spurte om jeg rømte på grunn av det som hadde skjedd. Det var ikke bra, vet du.

Annan bekrefter imidlertid at hans duellstil er gjennomtenkt.

— Hvis du legger kroppsbygningen min til grunn — jeg er ikke veldig stor — og sammenlikner den med mange av dem jeg spiller mot, er det lett å slå meg i duell. Jeg skjønte på et tidspunkt at hvis jeg ikke får inn aggresjon i spillet mitt, har jeg en langt dårligere sjanse til å bli fotballspiller. Det betyr ikke at jeg trenger å være stygg på banen. Det er ikke til å unngå at det blir taklinger og dueller. Men jeg kan love: Jeg har ingen intensjoner om å skade motspillerne mine, forklarer Annan.

Sportslig leder Erik Hoftun har snakket med Annan om hvordan han bør framstå, og flere andre har ment spilleren kan luke bort unoter i sitt spill uten at det gjør ham til en dårligere mann for Rosenborg.

Forbildene
Annan forteller at Javier Mascherano og Claude Makelele er hans to fremste forbilder. Men det har vært merkelig stille på overgangsmarkedet etter at han ankom Trondheim. Annan bedyrer at han ikke har noen hast.

— Jeg håper å spille best mulig her, og hvis det er godt nok til at klubber i Europa blir interessert, så blir det nok diskusjoner mellom Rosenborg og agenten min, og til slutt får sikkert jeg sjansen til å fatte mitt valg.

Intervjuet nærmer seg slutten. Anthony Annan skal ha sin faste norskundervisningstime med lærer Marthe Marie Volden.

— Hvordan går det med norsken? spør vi.

— It?s going well, you know, svarer Annan.

— Kan du svare på norsk?

Annan gjemmer ansiktet i hendene. Han kniser mens han feller sin ghanatrønderske dom:

— Det går bra.

GLAD GUTT: - Det går bra, sier Anthony Annan på ghanatrøndersk. Her sammen med norsklærer Marthe Marie Volden. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GLAD GUTT: - Det går bra, sier Anthony Annan på ghanatrøndersk. Her sammen med norsklærer Marthe Marie Volden. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer