TIDENES JUKSER: Det er all grunn til å se hva som skjedde rundt sjefsdoperen Johann Mühlegg tidlig på 2 000-tallet. Men det må gjøres klokere enn det dokumentarmakerne klarer i Uppdrag Granskning. FOTO: Ole C. H. Thomassen/DAGBLADET.
TIDENES JUKSER: Det er all grunn til å se hva som skjedde rundt sjefsdoperen Johann Mühlegg tidlig på 2 000-tallet. Men det må gjøres klokere enn det dokumentarmakerne klarer i Uppdrag Granskning. FOTO: Ole C. H. Thomassen/DAGBLADET.Vis mer

For ivrige etter å avsløre Norge

Denne gangen har SVT et godt kildemateriale. Dessverre roter svenskene det til igjen fordi de konsentrerer seg for mye om oss.

DOPINGVELDET i internasjonal langrenn rundt Salt Lake City OL 2002, var egentlig for opplagt til at enda en avsløring av dette jukset skulle være mulig å skusle bort.  Med kveldens dokumentar "Skidåkarnas hemliga blodvärden" klarer Svensk Television (SVT) likevel det.

For dette var Johan Mühlegg og de russiske dopjentenes storhetstid etter at alle de finske jukserne forsvant under VM vinteren før. Den første runden for ti år siden med avsløringer fra Salt Lake City førte til at et par norske langrennsløpere fikk sine fortjente OL-medaljer i posten. Denne siste runden misbruker SVT i forsøket å få revansje etter fjorårets dokumentarfiasko "Blodracet".

Dermed blir det som kunne vært en viktig historiefortelling om sportens mørkeste tid, i stedet en løsrevet uthengning av Anders Aukland pluss en tur inn og ut av svingdørene i lokalene til Norges Skiforbund.

Og der er det de svenske programskaperne som får døra i trynet.

 IKKE EPO:  I Sotsji ble ikke Evi Sachenbacher Stehle tatt for ulovlige blodverdier etter EPO-bruk. Prøven hennes viste spor av forbudte oppkvikkende midler angivelig fra asiatisk urtete. FOTO: EPA/Hendrrik Schmidt.
IKKE EPO: I Sotsji ble ikke Evi Sachenbacher Stehle tatt for ulovlige blodverdier etter EPO-bruk. Prøven hennes viste spor av forbudte oppkvikkende midler angivelig fra asiatisk urtete. FOTO: EPA/Hendrrik Schmidt. Vis mer

DET er dessverre fortjent. SVT sine selvutnevnte dopingjegere i "Uppdrag Granskning" har en tvilsom arbeidsmetode som det er lett å avsløre hvis du har fulgt med i internasjonal langrennsport de siste ukene.

Der SVT i den nye dokumentaren trekker fram dopingaktuelle Evi Sachenbacher Stehle som i likhet med Anders Aukland også tidligere har hatt høye blodverdier, utelater de behendig historien om hva som skjedde med Evi etter at denne tyske jenta i noen dager før Torino-OL fikk startnekt fordi hun ble målt med et hemoglobin-nivå på 16,4; godt over daværende grense på 16,0. Den utelatelsen er mildt sagt elendig journalistikk:

•• For nettopp historien om Evi Sachenbacher-Stehle sine sterkt svingende blodverdier kjenner denne dokumentarens hovedvitne, dopingjegeren Bengt Saltin, bedre enn de fleste. Han -- eller SVT -- lar bare være å fortelle den.

Etter startnekten testet Evi negativt for EPO og fikk deretter konkurrere i OL fordi blodverdien hennes sank under grensen. For å skjønne hva som hadde skjedd, dro Saltin samme sommer til det tyske langrennlandslagets treningsleir for selv å være sammen med henne mens han sjekket disse store svingningene. I løpet av dette oppholdet målte Saltin variasjoner i Evis blodverdier på 2,1 gram med bare to dagers mellomrom.

DÅRLIG EKSEMPEL:  SVT sin TV-dokumentar glemmer behendig å fortelle den sanne historien om Evi Sachenbacher Stehle sine blodverdier. FOTO:  EPA/Kay Nietfeld.
DÅRLIG EKSEMPEL: SVT sin TV-dokumentar glemmer behendig å fortelle den sanne historien om Evi Sachenbacher Stehle sine blodverdier. FOTO: EPA/Kay Nietfeld. Vis mer

Denne viktige  studien ble offentliggjort under verdenscupåpningen i november samme år. Tilfellet Evi Sachenbacher-Stehle ble der erklært som et "mysterium".

- Sachenbacher er et såkalt spesialtilfelle som tydelig har større svingninger i hemoglobinverdiene enn gjennomsnittet. Vi skjønner ikke hva disse variasjonene kommer av, kommenterte Sarah Lewis, generalsekretær i FIS, undersøkelsen til Saltin.

I iveren etter å dokumentere sin egen forestilling om en totalt gjennomdopet sport, har visst ikke reporterne fra  "Uppdrag Granskning" plass til slike spesialtilfeller eller individuelle forklaringer blant alle listene med ulike løperes blodverdier. Her skal alt tåkelegges og dermed mistenkeliggjøres.

NOK en lite troverdig svensk dopingdokumentar, er ikke det store problemet. Det virkelig alvorlige med denne tåkeleggingen av det virkelige dopingproblemet i internasjonalt langrenn, er at alle til slutt skuler på alle. Underveis fører denne mistenkeliggjøringen til at flere blir med på jukset i den tro at dette er noe konkurrentene uansett gjør. Eller mer presist: I det håpet at alle andre gjør det.

LURTE ALLE:  Den finske doptreneren Kari-Pekka Kyrö var hovedvitnet sist gang SVT laget dokumentar om jukset i langrenn. Han stolte ikke engang på sine egne tall. FOTO: Lise Åserud / SCANPIX.
LURTE ALLE: Den finske doptreneren Kari-Pekka Kyrö var hovedvitnet sist gang SVT laget dokumentar om jukset i langrenn. Han stolte ikke engang på sine egne tall. FOTO: Lise Åserud / SCANPIX. Vis mer

Denne rettferdiggjøringen av eget svik går igjen i flere av de største dopingsakene. Da SVT for ett år siden kom med sin første lurvete dokumentar om skidopet, var hovedkilden den finske doptreneren Kari-Pekka Kyrö. Det var han som fra seint på 1990-tallet overtalte et helt finsk landslag til å bli med på den store svindelen som toppet seg i VM i Lathis 2001. Der ble Kyrö og nesten alle løperne hans avslørt.

Den notoriske svindleren Kyrö har hele tida hevdet at han bare gjorde dette for å matche konkurrentenes juks. I en samtid der sporten forøvrig var preget av utstrakt dopbruk , var det til en viss grad mulig å hevde noe sånt. Utfordringen for svindlerne var likevel å vise at dette jukset gjaldt alle. Det er der SVTs "Uppdrag Granskning" stadig opptrer som nyttige idioter. Først i fjor ved å publisere et materiale basert på et svært spinkelt grunnlag, og nå med å ha interessante blodverdier fra en utvilsomt dopinfisert sport som blir skuslet bort i et forsøk på å ramme norsk langrenn spesielt.

BEVISENE stokket seg allerede i fjorårets program "Blodracet" der det viktigste saksdokumentet var en liste Kyrö selv hadde gitt arrangørene. Den viste blodverdier nedtegnet av ham som tilfeldig dopingkontrollør i Lathi-spelen 1997:

 — Det er helt idiotisk at en trener ble satt til å gjøre dette. Man kan skjønne at jeg var fullstendig feil person å sette til å ha med løperes blodprøver å gjøre. Systemet er fullstendig korrupt, sa Kyrö til Norsk Telegrambyrå allerede i november 2012 da den samme lista ble presentert som viktig bevis i den finske TV-dokumentaren "Når heltene lyver".

SATT I FENGSEL  Den østerrikske landslagstreneren Walter Mayer fikk 15 måneder i fengsel for sitt dopforsøk under OL i 2 006. FOTO: REUTERS/Alois Furtner.
SATT I FENGSEL Den østerrikske landslagstreneren Walter Mayer fikk 15 måneder i fengsel for sitt dopforsøk under OL i 2 006. FOTO: REUTERS/Alois Furtner. Vis mer

Dette hindret altså ikke SVT fra å resirkulere tallene et halvår seinere, og på det viset for eksempel trekke en helt uskyldig Marit Mikkelsplass inn i saken.

For problemet var at Kyrös målinger dengang ble tatt med en blodscanner som ikke er egnet til å avgjøre skyld eller uskyld rundt hemoglobingrensa. Det var forøvrig heller ikke selve grensa fordi dette med andel røde blodlegemer selvsagt er individuelt. Slik ble først disse målingene tilnærmet trygge gjennom innføring av blodpass som kunne vise disse individuelle svingningene over tid. Og der var altså tilfellet Evi Sachenbacher Stehle viktig for å få fortgang på en mer effektiv kontroll.

SÅNT bekymrer visst ikke de svenske programskaperne. For dem er det spenning nok bare i tåkelaget som de lar ligge over all internasjonal utholdenhetsport, eller som i det å offentliggjøre en høy blodverdi på Anders Aukland fra OL 2002.

Det er denne tåka som gjør det enklere for svindlerne å forsone seg med sitt eget juks. Som for eksempel den østerrikske sjefdoperen Walter Mayer som etter OL i Salt Lake City ble utestengt av den internasjonale olympiske komite (IOC) fra alle leker, bare for å havne med blodpreparatene sine i leiligheten til de østerrikske langrennsløperne og skiskytterne i Torino under OL der i 2006. Leiligheten ble raidet av italiensk politi, Mayer flyktet i bil over grensa til Østerrike, kræsjet i en politisperring og ble kjent skyldig i hjemlig rett noen år seinere. Likevel ga han ikke opp tanken om at dette var greit nok siden alle andre jukset vel så mye:

KJENTE VERDIER:  Frode Estil (i midten) er en av flere norske løpere som i Dagbladet allerede i 2001 offentliggjorde høyere blodverdier enn det eksempelet med Anders Aukland (til venstre) som SVT-dokumentaren nå trekker fram fra OL 2002. Her feirer de to sammen med Oddbjørn Hjelmeset  trippel norsk på 5-mila i VM i Oberstdorf tre år seinere. FOTO:: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet.
KJENTE VERDIER: Frode Estil (i midten) er en av flere norske løpere som i Dagbladet allerede i 2001 offentliggjorde høyere blodverdier enn det eksempelet med Anders Aukland (til venstre) som SVT-dokumentaren nå trekker fram fra OL 2002. Her feirer de to sammen med Oddbjørn Hjelmeset trippel norsk på 5-mila i VM i Oberstdorf tre år seinere. FOTO:: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet. Vis mer

- Hadde prøvene fra Torino-OL blitt retestet, ville Østerrike vunnet medaljestatistikken. Ryktene sa at tyskerne brukte Dynepo, russerne gikk på Biosimilar og italierne hadde Cera. Vi hadde egentlig ingen ting, sa Mayer i 2011 før han ble dømt til 15 måneders fengsel for dopingsalg.

Nå er Torino-prøvene testet og ingen fra disse nevnte landene tatt.

DET er heller ingen svenske eller norske løpere, og det er SVT sitt store problem når TV-selskapet i sin nye dokumentar begynner å etterprøve svingninger i blodverdiene til de nasjonale langrennsløperne:

•• Tatt ut av sammenhengen har disse svingningene like liten beviskraft som fjorårets blodverdier.

FØDT SKIKONGE: Finske Eero Mäntyranta ville strøket i enhver blodtest. Han hadde i likhet med flere familiemedlemmer en naturlig ekstrem høy blodverdi. Som 53-åring etter karrieren ble Eero målt med et hemoglobinnivå på 23,6 g/dl.. Seint i karrieren ble han likevel avslørt for å ha brukt annen dop. FOTO:: NTB / Scanpix.
FØDT SKIKONGE: Finske Eero Mäntyranta ville strøket i enhver blodtest. Han hadde i likhet med flere familiemedlemmer en naturlig ekstrem høy blodverdi. Som 53-åring etter karrieren ble Eero målt med et hemoglobinnivå på 23,6 g/dl.. Seint i karrieren ble han likevel avslørt for å ha brukt annen dop. FOTO:: NTB / Scanpix. Vis mer

For 17,0 hos Anders Aukland er fortsatt godt under et par av de høyeste blodverdiene som de norske langrennsløperne selv ga til Dagbladet i mars 2 001 i forvissning om at dette nivået har sterke individuelle svingninger.

Alt ble publisert her hos oss på Dagbladet.no, og republisert etter den første SVT-dokumentaren i fjor.

Poenget er bare at virkeligheten ikke alltid passer inn når Uppdrag Granskning skal avsløre den norske skisporten. Det kan du se selv på SVT 1 i kveld kl.20.00.

DEBATTEN BLE MODERERT AV BJØRN BRATTEN.