Før Kilde banket verdenseliten, satte han seg et mål som er til å le av

- Stort å være et forbilde for årets forbilde i Norge, sier alpinkometen Aleksander Aamodt Kilde til Dagbladet.

(Dagbladet): Atle Skårdal, Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud har i over tjue år sørget for at Norge har dominert fartsdisiplinene i både verdenscuprenn og i mesterskap.

Det har blitt en tradisjon med nordmenn i verdenstoppen i utfor og super-G, men hvem skal ta over tronen den dagen Svindal og Jansrud gir seg?

Etter dagens utforrenn i Garmisch-Partenkirchen er svaret veldig enkelt:

Aleksander Aamodt Kilde er den neste norske eneren i fartsdisiplinene.

23-åringen fra Jar i Bærum kommer trolig til å sørge for norsk dominans i mange år fremover sammen med Henrik Kristoffersen, som herjer i de tekniske disiplinene.

Fremtiden er med andre ord sikret. Norge har de mest lovende alpinistene i samtlige disipliner på herresiden.

Kilde tok i dag sin første verdenscupseier i karrieren som en av tidenes yngste i et utforrenn. Det hadde han overhodet ikke forventet. Selv 6. plassen i Kitzbühel forrige helg, som var hans første topp 10-plassering i utfor, var en stor overraskelse for ham.

Defensiv målsetting Kilde har nemlig denne sesongen satt seg et mål som i ettertiden er til å le av.

- Målet denne sesongen har vært å stabilisere meg topp 30 i verdenscupen i utfor. Med denne seieren bør det gå fint, slik at jeg er sikret et bra startnummer forhåpentligvis resten av karrieren, avslører Aamodt Kilde overfor Dagbladet.

- Hvordan smaker da en seier med et så forsiktig sesongmål?

- Det er veldig deilig. Jeg hadde overhodet ikke forventet dette, forteller Kilde.

- Lyn fra klar himmel Han trodde ikke sine egne øyne da han så navnet sitt øverst på resultattavla i målområdet. Det gjorde heller ikke Aamodt Kildes familie.

- Jeg hadde en god følelse og trodde jeg hadde kjørt inn til en god plassering da jeg passerte målstreken. Publikum jublet jo. Men da jeg så det grønne lyset, ble jeg veldig overrasket. Jeg måtte sjekke resultatlista flere ganger, forteller 23-åringen.

- Det var nok mange som ble overrasket over 6. plassen. De ble nok enda mer overrasket i dag. Jeg ble veldig overrasket selv. Familien min ble også overarsket. Det er egentlig helt ubegripelig. Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt, sier Aamodt Kilde.

Han omtaler triumfen som en uvirkelig opplevelse som han ikke hadde forestilt seg i sin villeste fantasi.

- Seieren i utfor i dag kom som lyn fra klar himmel. Jeg hadde aldri trodd at utforseieren skulle komme nå. Jeg hadde jo bare én topp 10-plassering fra før og har vært nærmere i super-G, minner Kilde om.

- Forbilde til årets forbilde Tom Stiansen sier til Dagbladet at Kilde er et større talent enn Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud hva holdninger angår.

- Jeg måler talent i holdninger, og da er Kilde et enda større talent enn disse. Han er jo et forbilde for Kjetil og Aksel på den biten. Det sier svært mye, for de har fantastiske holdninger selv. Men Kilde er altså enda bedre, forteller Stiansen til Dagbladet.

Kilde synes det er stort at han kan være et forbilde for verdensstjernene på enkelte områder.

- De har sagt at jeg er et forbilde for dem fysisk og i barmarkstreninga, men så er de forbilder for meg på andre områder. Jeg har lært utrolig mye av dem og er veldig takknemlig for det, sier Kilde.

- Hvordan er det å være forbildet til mannen som er kåret til årets forbilde (Kjetil Jansrud) i Norge?

- Haha, det er utrolig gøy. Men først og fremst er de mine forbilder, skryter 23-åringen tilbake.

En av de yngste som har vunnet Kilde er klar for å ta over tronen etter Svindal og Jansrud.

- Ja, det er jeg forberedt på. Det er en del år til, men når den tid kommer, skal jeg være klar. Da vil jeg innta samme rolle som de har hatt for meg og forsøke å formidle kunnskap videre, forteller alpinkometen.

- Det er alltid gøy å overraske, men jeg håper en dag at jeg kan bli så god at det ikke er overraskende at jeg vinner. Jeg er nok en av de yngte som har vunnet på mange år, så det lover godt for fremtiden.

23-åringen behersker både utfor og super-G godt, men vil gjerne også hevde seg i storslalåm.

- Jeg håper å hevde meg i storslalåm også. På mange måter er det noe av det viktigste vi gjør. Å få inn svingkurvene er nyttlige også i fart. Det er viktigere å trene storslalåm enn å trene slalåm til de få kombinasjonsrennene som kommer i løpet av en sesong.

- Kan ta over tronen Stiansen tror Kilde tar over fartstronen etter Svindal og Jansrud.

- Jeg ser ingen begrensninger for hvor god han kan bli. Han kommer til å være stabilt i verdenstoppen fremover og er bare 23 år. Det er veldig ungt i dette sirkuset. Han kan absolutt dominere idretten den dagen Aksel og Kjetil legger opp, sier den tidligere slalåmverdensmesteren.

- Hvor skal dette ende for norsk alpinsport?

- Forhåpentligvis ender det aldri. Vi bare vinner og vinner, selv uten Aksel. Utlendingene er nok veldig frustrerte nå. Det blir nok mer frustrasjon fremover, fordi jeg tror vi har mye mer godt i vente av disse fantastiske alpinistene våre, tror 45-åringen.