- For lett å bli norsk

Håndballprofilen Morten Schønfeldt synes det er betenkelig at finske Katja Nyberg (23) får norsk pass fordi hun ønsker å vinne mesterskap.

Katja og ekssvenske Lina Olsson Rosenberg (30) er to av de største stjernene på det norske kvinnelandslaget, og Larvik-duoen er kanskje den sterkeste grunnen til at Norge er blant gullfavorittene i neste måneds EM-sluttspill i Danmark.

Katja har spilt i Norge i fem år, mens Lina kom til Norge for 11 år siden. Begge har vært gjennom en tre år lang landslagskarantene for å få norsk statsborgerskap - og Katja legger ikke skjul på at hennes motivasjon for å bli norsk er å gå til topps i internasjonale mesterskap.

Et grunnlag Schønfeldt - som har 130 landskamper i håndball og trente Nordstrand-jentene til cupgull sist sesong - synes er for spinkelt.

Identitet

- Hvis motivasjonen for å bytte statsborgerskap er at du heller vil spille for et landslag som er bedre enn det du kommer fra, så er det ikke greit. Det er for spekulativt. Det bør være dypere grunner enn det, mener Morten Schønfeldt.

Han er også opptatt av å bevare en norsk profil på landslaget.

- Det er viktig at folk kan identifisere seg med landslaget. Derfor tror jeg folk er opptatt av at det er Norge som vinner, og ikke bare et lag som er samlet i Norge. Det er jo dette vi har kritisert østerrikerne for, sier Morten Schønfeldt.

- Med Lina er det litt annerledes. Hun har bodd her så lenge og føler seg norsk. For henne er det mer følelsene enn at hun på død og liv vil vinne noe.

Forstår Marit Breivik

Han forstår likevel landslagssjef Breivik, som ikke har hatt noen betenkeligheter med å innlemme Katja og Lina i EM-troppen.

- Marit er opptatt av å vinne og å ha med seg de beste spillerne som er tilgjengelige. Jeg ville gjort det samme, om jeg var landslagssjef.

Han etterlyser derfor klarere og strengere regler.

- Disse problemstillingene blir det bare flere av, som følge av det internasjonale samfunnet vi lever i dag. Dette bør derfor tas opp på internasjonalt nivå, slik at det settes klare grenser. Jeg mener blant annet at om en spiller har spilt landskamp for ett land, så bør det ikke være mulig å spille for et annet landslag seinere, sier Schønfeldt.

POPULÆR I GAMLELANDET: Håndballandslagets Katja Nyberg ble i helga fulgt av reporteren Kaj Kunnas og hans team fra den finske TV-kanalen YLE. 25. november sender kanalen et program om Nyberg.