Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

For mange baller i lufta

Åge Hareide har så mange oppdrag for Norges Fotballforbund at han frykter det vil gå utover jobben med landslaget. Nå strammer han inn.

I går lanserte Åge Hareide boka si «Fotball, fornuft & følelser» hos forleggeren sin i Oslo. Mandag åpnet han ballbinge i Liabygda på Sunnmøre.

-  Slikt er viktig for meg. Det betyr mye for ungene i ei lita bygd at landslagstreneren kommer på besøk. Jeg vil vise ansikt og vil også være folkelig for dem som bor på små plasser i Norge, sier Hareide.

Tirsdag dro han til Stavanger.

-  Jeg jobbet for Postbanken som er en av NFFs største samarbeidspartnere. De har involvert oss i en intern prosess, og det er veldig givende, men også veldig tidkrevende, sier Hareide.

Strammer inn

Avtaleboka er smekkfull av oppgaver som ikke er direkte knyttet til det som er jobb nummer én - å få landslaget til VM. Det tar han nå konsekvensen av.

-  Det går på bruken av meg sjøl. Jeg har alltid vært et ja-menneske, men jeg kjenner at denne jobben kan være veldig energitappende - selv om det er positivt og gir meg veldig mye - å jobbe mot nærmiljøene og for sponsorene, sier Hareide.

Derfor blir det mindre av dette i 2005.

-  Jeg må stramme inn mot kjerneaktiviteten. Vi har seks kamper neste år, og det kommer til å handle veldig mye om å stramme inn mot disse kampene, sier Hareide til Dagbladet.

Han vet at dette kan bli vanskelig. Særlig om gode resultater fører til ytterligere utenomsportslig etterspørsel:

-  Sannsynlig vil etterspørselen øke. Dette er en diskusjon som jeg må ta internt med NFF. Det er veldig stor etterspørsel etter meg og Stig Inge, sier Hareide.

Har jobbet mye

Hareide snakker av erfaring. Et av de viktigste budskapene i boka er behovet for å være i balanse for å kunne prestere. Som eksempel bruker han konas kreftsykdom, som førte til hans egen kollaps i Brøndby - og ikke minst dobbeltjobbinga som bankmann og Molde-trener som knekte ham i 1991.

-  Men da du tok over landslagsjobben, tok du sjøl likevel flere av oppgavene enn forgjengerne dine?

-  Ja, jeg ønsket det for å bygge opp den riktige kulturen og det riktige klimaet. Det var viktig for meg å ha et helhetlig grep.

Kvantesprang

Hareide tror dette valget var vesentlig for snuoperasjonen Norge gjorde etter 1- 1-kampen mot Hviterussland.

-  Da var det viktig at vi hadde vist ansikt, og hadde vært klar på hvordan vi ønsket å framstå. Det profitterte vi kolossalt på, sier Hareide.

Han mener at denne tydeligheten gjorde det langt enklere å komme raskt tilbake etter den svake åpningen av VM-kvaliken.

-  Det største kvantespranget vårt var å komme oss ut av mørkemannstenkinga etter Hviterussland-kampen, og tilbake til Skottland- og Slovenia-kampen. Det var den beste jobben gruppa har gjort i år, sier Åge Hareide.

IKKE PÅ HÆL'N NEI: Landslagssjef Åge Hareide sa ikke nei til å trikse litt med den nye boka si, men har bestemt seg for å si litt oftere nei til oppdrag. - Jeg har alltid vært et ja-menneske, men jeg kjenner at denne jobben kan være veldig energitappende, sier Hareide.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media