- For mange parasitter

For mange er Lasse Kjus en beskjeden og stillfarende kar. Men det er bare utenpå. Han har meningers mot. Og takk for det.

Eggens portretterende intervju over tre sider er blant de beste og utfyllende noen har skrevet om Lasse Kjus. Eggen har tydeligvis kommet på godfot med den doble verdensmesteren fra Vail. Og skjønt at toppalpinisten har to sider: den godmodige og den kompromissløse. Det er sjelden norske idrettsutøvere tør å si det de virkelig mener. Men til Eggen trykker Lasse til så det holder mot Norge og Norges Skiforbund. Si din mening om Lasses utspill!

Norsk sjølgodhet

  • Om skattenivået:

«Vel, for det første er jeg ingen veldig glad skattebetaler. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har flyttet til et mer finansielt fornuftig land ennå. Det er vel mulig å elske landet ditt, selv om du hater det.»

  • Om norsk sjølgodhet:

«En ting som gjør at jeg hater Norge, er troen på at vi er så rike. Jeg er ikke enig i det. Tjenestene vi betaler skatt for er faktisk temmelig elendige. Det ergrer meg også at Norge er så opptatt av å imponere verden - for enhver pris.»

Til Dagbladet sier Kjus dette:

- For mange innen idretten virker det vanskelig å stille seg kritisk til noe som helst.

Til helvete med dem

Men det har ikke Lasse problemer med. Han snakker fra levra - også om nasjonalfølelsen under renn:

  • Om patriotisme:

«Jeg ville gjerne følt at jeg representerer landet mitt når jeg kjører, men vanligvis så gjør jeg ikke det. Det dreier seg ikke om patriotisme. Jeg føler at jeg tar del i noe, men sammenhengen endrer seg alltid - enten er det laget, kameratene mine, nasjonen - jeg vet ikke hva.»

  • Om konkurrentene:

«Kjetils far Finn Aamodt trente meg da jeg startet å stå på ski. En av de viktigste tingene han lærte meg var å ikke respektere motstanderne mine. Å være respektløs mot konkurransen betyr alt - til helvete med de typene.»

Arbeidsmann

  • Om Bondeviks gratulasjons-telegram etter VM-gullene, og kampen for å bli god:

«Vel, han har ikke spilt noen rolle i det jeg har oppnådd. Jeg har alltid stått utenfor systemet. Jeg kommer fra en arbeiderklassefamilie, og har aldri lært noe annet enn dette: Det jeg vil ha, må jeg kjempe for. Jeg fikk aldri en sjanse fra systemet.»

Det kan synes som bitterhet fra Kjus. Men han er bare ærlig.

- Kanskje kan det komme noe positivt ut av at jeg sier dette.

Maktsjuke ledere

Det spørs om lederne i Norges Skiforbund er like positive til Lasses vurderinger.

  • Om Norges Skiforbund:

«Jeg har heller ikke fått noen sjanse fra opplegget som er organisert for å hjelpe folk som ønsker å gjøre suksess i sport. Ingenting i det hele tatt. Med myndighetene mener jeg hovedsakelig Norges Skiforbund, som er som en familie - en klikk. Der er det for mange parasitter - folk som søker personlig makt. Idrett ser uheldigvis ut til å tiltrekke seg den typen mennesker. Jeg tror faktisk dette ødelegger idrettsgleden. Snowboarderne har valgt å stå utenfor organisasjonen. For meg representerer det noe sunt.»

  • Til dem som nå oppfatter Kjus som en sjølopptatt drittsekk, kan det være verdt å merke seg hva Kjus' advokat og rådgiver Arne Steen sier:

- Som alpinist i ypperste verdensklasse omgir han seg med folk som alltid leverer det de skal. Derfor stiller han enorme krav.

Det gjør nok de fleste toppidrettsutøvere. Men de krever det neppe så sterkt - og åpent.

FOTNOTE: Intervjuet med Lasse Kjus i februarummeret av Scanorama er gjengitt på engelsk. De utdragene som er gjengitt i denne artikkelen er oversatt av Dagbladet.

FYRER LØS: Lasse Kjus kommer med oppsiktsvekkende uttalelser.