Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nådeløs Lagerbäck:

- For meg er ikke dette eliteidrett

Lars Lagerbäck (69) har benyttet vinteren til å besøke Pep Guardiola i Manchester City. Prøving og feiling av spillere er over. Nå varsler treneren en mer nådeløs linje.

KLAR FOR NYTT ÅR: Norge møter Australia og Albania i treningskamper i slutten av mars. Trener Lars Lagerbäck presenterte troppen i går. 


Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KLAR FOR NYTT ÅR: Norge møter Australia og Albania i treningskamper i slutten av mars. Trener Lars Lagerbäck presenterte troppen i går. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): - Jeg vet ikke hvor glade dere er for at jeg sitter her fortsatt.

Slik innledet Lagerbäck tirsdagens pressekonferanse på Ullevaal stadion. Fotballandslaget møter Australia og Albania i treningskamper 23. og 26. mars. Treneren presenterte troppen på 24 spillere. Og han gjorde det klart: Han er ikke der han vil være med laget.

- Jeg sitter her med blandede resultater og ser på 2018 som en ny start, sier han.

- I fjor fikk 37 spillere spilletid under meg. Til sammen ble 41 tatt ut. For meg er ikke dette eliteidrett, påpeker Lagerbäck. Nå håper han å kunne konsentrere seg om en stamme på 15 til 18 spillere.

Tøff start

Lagerbäck sier at en dårlig start mot Nord-Irland for ett år siden gjorde at det ble som det ble. Alt håp i VM-kvalifiseringen var ute etter 0-2-tapet på Windsor Park. Dette ble fulgt opp av flere skader. I tillegg hadde han behov for å lære spillere å kjenne.

Men nå er det ingen nåde. Laget må få satt en vinnerkultur. Totalt venter fire treningskamper før det nye konseptet Nations League starter i september. Der spiller Norge mot Kypros, Bulgaria og Slovenia hjemme og borte.

Vinneren av gruppa får muligheten til å spille playoff om en plass i EM-sluttspillet i 2020. I tillegg har laget muligheten til å kvalifisere seg gjennom den ordinære EM-kvalifiseringen i 2019. Kort fortalt er det nå to muligheter for å komme seg til sluttspillet.

Og Lagerbäck er ikke i tvil: Dit skal Norge. Hvis ikke, har han ikke gjort jobben sin.

Organisering

- Vi må ha kontinuitet og tydeligere roller, erklærer han.

- Vi må strebe etter å være det best organiserte laget. Realistisk sett vinner vi ikke kamper gjennom enkeltspillere. Vi må skjerpe kravene til oss selv. For spillerne er det viktig å gjøre det bra på landslaget. Og de må prestere godt i klubbene. Ingen får være med bare for å være med.

Uttaket i går inneholdt ingen bomber. Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og Iver Fossum hentes opp fra U21-landslaget. I tillegg har tidligere Sarpsborg-stopper Sigurd Rosted fått et løft i belgiske Gent.

Det betyr at Håvard Nordtveit har mye å bevise hvis han skal beholde stopperplassen. Han er ute i kulda i Bundesliga-klubben Hoffenheim.

Besøkte City

Mens Danmark, Sverige og Island er blant nasjonene som forbereder seg til VM-sluttspillet, prøver Lagerbäck å få Norge på rett kurs. I vinter har han vært en tur i England.

- Jeg fikk litt kontakt med Pep Guardiola på Island i fjor. Per Joar Hansen (assistent) og jeg var over og så en trening og kamp med Manchester City. Deretter besøkte vi Stefan Johansen i Fulham og Joshua King i Bournemouth.

- Hva lærte du i City?

- Du får en påminnelse om hva de har av ressurser og kvalitet. Pep er et fascinerende menneske. Han er nesten like bra som meg, sier Lagerbäck og understreker at han fleiper.

- Hvordan er motivasjonen din for å trene Norge når andre forbereder VM-sluttspill?

- Jeg tenker at nå må vi få fart på denne skuta. Og det føles veldig stimulerende. Nå må vi skjerpe kravene. Vi må et steg opp. Alle må vite hvordan vi skal jobbe sammen, sier landslagstreneren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!