For mye kjøtt på menyen

Tre menyer er blitt bevismateriale i dopingsaker.

BARE FEIL KJØTT?  Helt fra dopingsaken sprakk, har Alberto Contador forklart den positive prøven med et uheldig kjøttmåltid i Spania. Der er det imidlertid mindre sannsynlig med clenbuterol i kjøttet enn for eksempel i Mexico der to andre ryttere ble tatt. FOTO:  EPA/EMILIO NARANJO
BARE FEIL KJØTT? Helt fra dopingsaken sprakk, har Alberto Contador forklart den positive prøven med et uheldig kjøttmåltid i Spania. Der er det imidlertid mindre sannsynlig med clenbuterol i kjøttet enn for eksempel i Mexico der to andre ryttere ble tatt. FOTO: EPA/EMILIO NARANJOVis mer

HELE tre dopingsaker koblet til kjøtt blir nå behandlet i sportens domssystem. Det i seg selv presser fram nye undersøkelser om sammenhengen mellom doping i matvareproduksjonen og positive funn innen idretten.

For all kunnskap om muligheten og sannsynligheten for at en idrettsutøver kan teste positivt etter et vanlig måltid, styrker selve kampen mot doping.

Inntil videre får man heller tåle å høre slitte unnskyldninger om igjen.

FOR det var vel også noen andre enn meg som smilte skjevt ved synet av danskenes dopete sykkelhelt Bjarne Riis forleden i rollen som klubbeier og forsvarer av Tour de France-vinner Alberto Contador, men selv midt i denne juksesportens mest brukte bortforklaringsfrase er det et underliggende alvor:

_Det er veldig viktig at vi skiller mellom de som jukser med vilje og de får i seg dopingmidler ved et uhell, sa Riis da han på Saxo Banks treningsleir på Mallorca sist helg skulle forsvare hvorfor Contador fortsatt kan trene videre med det nye laget sitt som om ingen ting har hendt.

Joda; Riis er utvilsomt en ekspert på første del av det etiske utsagnet sitt, men den personlige dophistorien gjør ikke avslutningen mindre betydningsfull. Slik er det bra at de ekstremt små sporene av det forbudte stoffet clenbuterol i Alberto Contadors dopingprøve fra Tour de France sist sommer får seg enda en tur rundt i idrettens domstoler.

RENT TEKNISK var det Contador som selv sørget for den ekstra behandlingen ved å anke utestengelsen på ett år som han i forrige uke ble pålagt av det spanske sykkelforbundet.

Akkurat den dommen hadde knapt blitt stående uansett. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) kunne ikke ha akseptert at nettopp det skandalerammete spanske forbundet særbehandlet sin stjerne gjennom å redusere straffen fra de vante to års utestengelse ved første brudd, men her er hverken saksgangen eller straffeutmålingen det viktigste:

•• Det gjelder mye mer å jobbe videre med sammenhengen mellom dopete matvarer og positive dopingfunn.

Der vil i hvert fall skje nå som saken mot en så profilert rytter som Contador trekker ut.

FORKLARINGEN om uren mat som årsak til positive prøver, er altså omtrent så gammel som dopsynden selv. I norsk idrett ble den brukt allerede på 1980-tallet da spydkasteren Trine Hattestad sensasjonelt ble fanget opp i test. Trines støttespillere satte raskt opp  et prøvekjøkken for tilbereding av dopet kylling og vi i media mesket oss med skrekkhistorier om den visstnok abnorme og gjennomdopete okserasen Belgisk Blå, før selve testresultatet i seg selv ble forkastet. Den gangen var det ikke matens skyld, men slurv på doplaboratoriet.

Alberto Contador har ikke vært like heldig. Da han viste til en spansk biffmiddag på en hviledag i Touren, fikk han hele den spanske kjøttindustrien på nakken pluss en undersøkelse av angitt lokal kjøtthandler som konkluderte med et varelager kjemisk fritt for clenbuterol. I tillegg slengte UCI en gigantisk ny EU-undersøkelse på disken som fortalte at 300 000 europeiske kjøttanalyser bare hadde gitt ett eneste utslag på dette stoffet.

Men hva hvis dette ene hadde slumpet å havne på tallerkenen til syklisten som sykler fra alle andre?

OMTRENT det er problemstillingen i en annen sykkelsak som verserer i Italia for tida. Der har Alessandro Colo blitt idømt et års utestengelse av det nasjonale forbundet etter å ha blitt avslørt med clenbuterol under Mexico Rundt i mai i fjor. Ifølge mexicanske helsemyndigheter inneholder 18% av landets kjøtt dette stoffet, og de italienske sykkellederne har derfor trodd Colo på hans ord om at dopingfunnet skyldes menyen.

På mandag må UCI bestemme seg om de vil anke dommen, og snart kommer enda en kjøttsak til vurdering etter at også danske Philip Nielsen nå er blitt tatt med clenbuterol i kroppen fra samme konkurranse.

Sånn blir spiseseddelen uansett et viktig dokument i dopingsaker framover.  I hvert fall hvis Alberto Contador med litt troverdighet kan forklare hvorfor urinprøven hans fra den samme fridagen i Touren inneholdt plastrester langt over normalen.

For var det eget blod fra medbragt plastpose eller lokalt clebuterolinfisert kjøtt som lå på spisebordet til den spanske syklisten denne ettermiddagen?