For mye kos på alpinlaget

Forrige sesong ble et stort mageplask for alpingutta og Kjetil Aamodt (33). En av grunnene er at de har det altfor trivelig sammen.

BYGDØY (Dagbladet): Foran årets sesong vil Aamodt at folk skal bli tøffere med hverandre.

-  Vi er supergode kompiser og har et unikt miljø i laget. Men som lag var vi ikke flinke nok til å støtte hverandre. Det ble rett og slett for trivelig. Vi glemte gnisten som gjør den lille forskjellen, sier Aamodt.

-  På hvilken måte?

-  Det ble pratet om alle andre ting enn alpint i løypa. I heisen fortalte vi røverhistorier i stedet for å fokusere på kvalitet i treninga. Vi må bli tøffere med hverandre, og piffe hverandre opp, sier Aamodt til Dagbladet.

Dårlige tester

Kjetil Aamodt samler ikke på 20. plasser. Dem ble det imidlertid mange av i vinter. Etter VM i Bormio sto Norge igjen med én sølvmedalje. Svakere innsats måtte man helt tilbake til 1989 for å finne. Selv endte suksessvante Aamodt på 26. plass totalt i verdenscupen.

Etter sesongen startet han opptreningen umiddelbart - og i sommer har han ikke tatt fri en eneste dag. For denne sesongen skal han igjen bli å regne med som en av verdens beste alpinister.

-  Formen er fortsatt ikke så bra, men den kommer seg. De fysiske testene jeg gjorde i våres er de dårligste jeg har gjort noen gang. Resultatene var elendige både på styrke og utholdenhet, sier Aamodt - som trøster seg med:

 INGEN FERIE:  Mellom tøffe treningsøkter tar Kjetil André Aamodt seg tid til en padletur like nedenfor huset han eier på Bygdøy. Etter fjorårets skuffende sesong, skal han tilbake som en av verdens beste alpinister i år. Foto: Bjørn Langsem
INGEN FERIE: Mellom tøffe treningsøkter tar Kjetil André Aamodt seg tid til en padletur like nedenfor huset han eier på Bygdøy. Etter fjorårets skuffende sesong, skal han tilbake som en av verdens beste alpinister i år. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  De tingene er heldigvis de letteste å gjøre noe med.

Fredag trente han sammen med skøytelandslaget på Toppidrettsenteret. Det ble første og siste gangen.

Kamp mot seg selv

-  Det er gøy å se hvordan de jobber. Men jeg hang jo ikke med. De kjørte en del eksplosive hopp og sprett, men så gikk de over på rollerblades. Og da var de på hjemmebane. Jeg ble hengende bakerst som et slips, flirer han.

Noen grunn til å svartmale situasjonen er det imidlertid ikke. På samme tid i fjor hinket Aamodt rundt på krykker. Nå står han langt bedre rustet foran de viktigste treningsmånedene fra september til desember. Om årets sesong blir en suksess avhenger av tre ting, mener Aamodt:

Helsa må holde.

Teknikken og feelingen må på plass.

Utstyret må være det beste.

-  Jeg kan være i så god form jeg bare vil, og løpe i sirkler rundt Marius Bakken. Det hjelper uansett lite om ikke de tre tingene fungerer.

-  Gjør de det?-  Nei, foreløpig gjør de ikke det.

-  Tror du konkurrentene dine har avskrevet deg?-  Det kan godt hende. Det er uansett ikke noe jeg tenker på. Kampen mot meg selv er det eneste jeg er opptatt av, sier Kjetil André Aamodt.

Vil bli trener

Sesongens store mål er naturligvis OL i Torino. Om han fortsetter etter det, er det ingen som vet. Ikke engang Aamodt selv.

-  Å stå tidlig opp og få melkesyre etter 15 minutter er ikke drømmen lenger. Energien er ikke som da jeg var 25. Da jeg lå der etter å ha brukket foten i 2003, tenkte jeg at jeg var ferdig, sier Aamodt.

Men Aamodt er fortsatt sulten:

-  Det er det å stå øverst på pallen igjen som driver meg.

Ikke vet han hva alternativet skulle være heller - dersom han la opp nå.

-  Det er jo alpint jeg kan. Det er egentlig en veldig fin livsstil. Vi har det fryktelig bra som alpinister.

Derfor utelukker han ikke at han blir trener når han en dag legger opp.

-  Jeg har mye erfaring som sikkert kan hjelpe andre. Jeg har en ydmyk holdning i forhold til å bli trener. Men jo mer jeg tenker etter, jo gladere er jeg for at jeg driver med det jeg gjør, sier Kjetil Aamodt til Dagbladet.