Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

For ni år siden møtte «Captain America» kona på Tour-podiet

I dag syklet George Hincapie sine siste Tour de France-meter.

SISTE TOUR: George Hincapie før start på fredagens etappe. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani
SISTE TOUR: George Hincapie før start på fredagens etappe. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani Vis mer

(Dagbladet): George Hincapie syklet sitt første Tour de France i 1996.

I dag syklet den 191 centimeter høye rytteren sitt 17. og siste Tour de France. Ingen har vært med i flere utgaver av verdens største - og hardeste - sykkelritt enn mannen som kalles «Captain America».

- Jeg kunne aldri drømt om å sykle 17 Tour de France. Det er noe jeg er stolt av. Jeg har brukt så mye tid på sporten, og har gitt alt til den. Jeg har alltid hatt lyst til å promotere sporten og gjort det jeg har ment var best for sporten, sa Hincapie etter dagens etappe ifølge Velonews.

Ledet hovedfeltet I dag ledet den beskjedne 39-åringen hovedfeltet inn på Champs-Élysées, men han måtte nærmest tvinges til å gjøre det.

- Jeg liker ikke å gjøre så mye ut av meg, og jeg forventet ikke det. Flere av Sky-gutta er tidligere lagkamerater av meg, og de tvang meg på en måte. Det var en fin gest, det var en ære å gøre det, sa Hincapie på Champs-Élysées ifølge Velonews.

SISTE TOUR-TEMPO: George Hincapie sykler sin siste Tour de France-tempo. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
SISTE TOUR-TEMPO: George Hincapie sykler sin siste Tour de France-tempo. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

Hincapie har vært hjelperytter for en Tour de France-vinner hele ni ganger. Han var med på Lance Armstrongs syv Tour-triumfer, en med Alberto Contador og en med Cadel Evans i fjor. Han møtte også sin kone, Melanie, på podiet på Champs-Élysées i 2003 da hun var blomsterpike.

- Det er mitt beste minne fra Touren. Jeg møtte henne her, og brukte de neste tre ukene på å jage henne. Nå er vi gift og har to fantastiske unger.

Oser respekt Hincapie er et av sykkelfeltets mest respekterte ryttere, og få har vært like villige til å ofre seg mye for laget og for lagets leder som Hincapie.

- Da vi så gutta kjøre forbi i voldsom fart, med George, som ga absolutt alt for lagets beste, og sette opp Lance perfekt for en etappeseier. Det var bare så imponerende. Men det er George. Folk likte ham bedre fordi han gjorde alt for noen andre, sier tidligere toppsyklist Davis Phinney til New York Times om en etappe i Tour de France 2004 der Hincapie ledet US Postal-laget opp et fjell i Pyreneene.

- Enkelte ryttere bare oser av respekt, og George er en av dem. Jeg tror ikke det er noen som ikke liker George, han er bare en genuint snill fyr, sier Stuart O'Grady.

Kan felle Armstrong Hincapie var Lance Armstrongs lojale domestique, og Armstrong vant syv Tour de France med Hincapie som sin road-captain, sin beskytter. I en film om Hincapie, «A Ride With George Hincapie» (trailer), blir Armstrong spurt om å beskrive Hincapie med ett ord:

ÅREKNUTER: Mange timer på sykkelsetet og lite underhud preger leggene til Hincapie. Foto: Daniel Sannum Lauten/ Dagbladet
ÅREKNUTER: Mange timer på sykkelsetet og lite underhud preger leggene til Hincapie. Foto: Daniel Sannum Lauten/ Dagbladet Vis mer

- Da må jeg velge lojal. Han var lojal mot meg som lagleder, han var lojal mot meg som venn, sa Armstrong ifølge New York Times.

Det er derfor spesielt at nettopp Hincapie kan bli en av totalt fem ryttere som angivelig skal ha vitnet mot Armstrong i det amerikanske antidopingbyråets (USADA) pågående dopingsak mot Armstrong.

Som en av de som kjenner Armstrong aller, aller best er Hincapie regnet som «et kredibelt og motvillig vitne, og hans vitnemål kan være det mest skadene bevisene mot Armstrong» skriver New York Times.

- Disse vitnene er mer troverdige enn enkelte andre, og da kanskje spesielt Tylor Hamilton og Floyd Landis, sa TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg til Dagbladet da søksmålet ble kjent.

Tidligere toppsyklist Joe Papp er dømt for å ha smuglet steroider, men jobber nå som antidoping-advokat. Han sier til avisen at Hincapies vitnemål vil være nærmest «uangripelig».

- Det vil lede folk til det punktet der de ikke lenger tror Lance er uskyldig, sier Papp.

Armstrong kalte engang Hincapie sin beste venn i sykkelfeltet, og sa at de to snakker med hverandre nesten hver dag. Da USADAs søksmål ble kjent like før Tour-starten i Liege sa Hincapie:

- Det er lenge siden har har snakket med Lance.

MED LANCE: George Hincapie sykler opp Champs-Élysées med Lance Armstrong og US Postal-laget i 2004 etter at Armstrong vant sin sjette Tour. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MED LANCE: George Hincapie sykler opp Champs-Élysées med Lance Armstrong og US Postal-laget i 2004 etter at Armstrong vant sin sjette Tour. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
KAOS: Det var kaos utenfor BMC-bussen etter at USADAS søksmål mot Lance Armstrong ble kjent i begynnelsen av årets Tour. George Hincapie ble avslørt som en av fem tidligere Lance Armstrong-venner som hadde vitnet mot Armstrong. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KAOS: Det var kaos utenfor BMC-bussen etter at USADAS søksmål mot Lance Armstrong ble kjent i begynnelsen av årets Tour. George Hincapie ble avslørt som en av fem tidligere Lance Armstrong-venner som hadde vitnet mot Armstrong. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media