For ni år siden protesterte rytterne mot dop-kontroller

Ekspertene ser endring i mentalitet.

(Dagbladet.no): I går kom den hittil siste dopingavsløringen i Tour de France, Iban Mayos prøve fra forrige tirsdag inneholdt EPO.

Totalt har fire ryttere blitt dopingtatt i prestisjeryttet. I tillegg har både Michael Rasmussen og tourvinner Alberto Contador et slør av mistanke over seg.

Bekymring over mange år

Antidoping Norge-leder Anders Solheim ser ikke bort fra at langt flere enn fire ryttere har syklet touren dopet.

- Det skal godt gjøres å fange 100 prosent, sier Solheim til Dagbladet.no.

Han gjentar at dopingfangsten vitner om et holdningsproblem i sporten. Men han ser tegn til endring.

- Vi har vært bekymret for det vi har sett i sykkelsporten i mange år. I 1998 satte rytterne seg ned i gata og ville ikke sykle, i protest mot dopingkontroller. Nå protesterer de mot doperne, sier Solheim.

For ni år siden utsatte rytterne starten på en touretappe etter et stort dopingbeslag, syklistene følte seg behandlet som kveg. Årets protest kom forrige onsdag, da ryttere fra åtte lag sto igjen på startstreken - dagen etter at Vinokourov ble blodoping-avslørt.

ÅRETS PROTEST GIR HÅP: Åtte lag sto igjen på startstreken under en etappe i årets tour, i protest mot doping. Det tyder på at mentaliteten er forandret, mener Antidoping Norge.
ÅRETS PROTEST GIR HÅP: Åtte lag sto igjen på startstreken under en etappe i årets tour, i protest mot doping. Det tyder på at mentaliteten er forandret, mener Antidoping Norge. Vis mer

- Hvis du ser fra 1998 til 2007, så er det en stor utvikling. Dette er et stort steg framover. Holdningene er i ferd med å snu, sier Solheim.

Tror ikke sykkelsporten er død

Han håper det internasjonale sykkelforbundet UCI inngår et tett WADA-samarbeid, slik at rytterne får økt besøk av dopingjegere utenfor konkurranser.

- Det er å håpe at sporten selv tar grep og følger opp det vi har sett i årets ritt, sier Solheim.

Også TV2-ekspert Dag Otto Lauritzen tror økt kontroll hjemme hos lagene kan virke preventivt. Den tidligere toppsyklisten har håp om at dopingskandalene ikke vil prege neste års ritt på samme måte.

- Det er mange som snakker om at dette er over og ut for sykkelsporten. Jeg tror det er starten på kampen mot doping, sier Lauritzen til Dagbladet.no.

- Jeg har snakket med veldig mange direktører og ryttere, det virker som en endring i mentalitet. Det regjerer en skikkelig anti-anti-holdning.

Han deltok selv i touren åtte ganger og er dypt bekymret ovar at ulovlighetene igjen fikk prege årets ritt.

- Ja, neste år må vi for guds skyld ikke få det samme. Det tror jeg heller ikke skjer. Sykkelsporten har en skikkelig opprydning å gjøre, de må rydde opp i alle ledd. Årets tour har gjort det klart.

Kontrollene fungerer

Da Mayo-saken ble kjent i går kveld overrasket ikke det Johan Kaggestad. Lauritzen hadde også hørt ryktene om spanieren.

- Når fire blir tatt er det for mye, men det er bra de blir tatt. Det er mange som har hatt mistanke til Mayo tidligere. Det kan se ut som kontrollsystemet fungerer.

Ikke godt nok, mener tourdirektør Christian Prudhomme. Han er sterkt misfornøyd med arbeidet til UCI.

- Neste år skal vi jobbe hånd i hånd med WADA og det franske antidopingbyrået. UCI ønsket seg aldri en rein tour, sier direktøren.

<B>TETTERE WADA-TRØKK: Anders Solheim i Antidoping Norge håper tourarrangørene i framtida bruker de ressursene som finnes innen antidopingarbeid.
STARTEN PÅ NOE: Dag Otto Lauritzen er fortvilet over dopingsakene, men tror kampen mot doping er sterk.