- For Norge blir dette en katastrofe

Sveriges landslagssjef Anders Byström sier situasjonen det norske laget har havnet i etter den positive virustesten til Eirik Myhr Nossum er alles store redsel.

VENTER I SPENNING: Johannes Høsflot Klæbo og resten av det norske laget er nå i karantene i Finland. Hva som skjer, avhenger av Eirik Myhr Nossums nye prøve. Foto: Bjørn Langsem
VENTER I SPENNING: Johannes Høsflot Klæbo og resten av det norske laget er nå i karantene i Finland. Hva som skjer, avhenger av Eirik Myhr Nossums nye prøve. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siste: Eirik Myhr Nossums B-prøve var negativ. Dermed kan det norske landslaget stille til start i helgens verdenscuprenn i Finland.

Torsdag ble det kjent at landslagstrener Nossum avga en positiv virusprøve ved ankomst til Ruka onsdag ettermiddag. Umiddelbart ble det tatt en ny test for å kontrollere resultatet.

Svaret på den er inntil videre ikke kjent.

Den norske utøvertroppen og store deler av det øvrige støtteapparatet ble satt i karantene umiddelbart etter at resultatet av Nossums første test ble kjent.

POSITIV TEST: Eirik Myhr Nossum avla en positiv coronaprøve. Nå er den norske verdenscup-troppen i karantene. Vis mer

- Katastrofe

Anders Byström er svensk landslagssjef i langrenn. Inntil i vår var han del av det norske trenerapparatet. Der jobbet han i mange år.

– Det var akkurat dette som var redselen foran konkurransene. Man sitter med hjertet i halsen. Hva skjer om vi får et smittetilfelle i vår tropp? For Norge blir dette en katastrofe, sier Byström til Expressen.

Han svarer følgende på om hele det norske laget risikerer å ikke få stille til start i Ruka.

– Ja, det er helt rimelig om man leser reglene fra finske helsemyndigheter. Er noen rammet i gruppen, kan det bli sånn. Vi har forsøkt att dele opp laget i små grupper, men det hjelper kanskje ikke når man har sittet i samme fly. Man vurderer fra tilfelle til tilfelle, sier svensken.

Finske myndigheter opererer med det samme karantenereglene som i Norge. Det betyr at konkret at en person som har oppholdt seg innenfor to meter av en smittet i mer enn 15 minutter, må i ti dagers karantene.

I forrige fikk ikke det svenske alpinlandslaget for kvinner stille til start i verdenscuprennene i Levi etter at en lagleder avga positiv virustest.

Derfor er Ruka viktig

Verdenscupåpningen i Finland er en minitour fordelt på tre konkurranser. Vinneren av Touren får 200 poeng, mens det blir gitt 50 poeng på hver av de tre etappene.

Med andre ord: Det er mulig å få med seg 350 poeng fra Finland hvis alt klaffer.

Det kan gi løpere som russiske Aleksandr Bolsjunov og den svenske duoen Frida Karlsson og Ebba Andersson en betydelig fordel i årets sesong.

Russiske Bolsjunov fikk med seg 2211 poeng totalt i fjor, mens Therese Johaug vant med 2508 poeng. Med årets coronasesong kan løp ryke, og det er ventet at utøvere står over flere renn i år enn fjorårssesongen, som var mesterskapsfri.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer