150 DØGN BORTE: Alexander Kristoff innrømmer at spesielt den tre uker lange konkurranseperioden han er inne i nå, kjennes på kroppen. Savnet av sønnen Leo og forloveden Maren er stort. Her er de avbildet under fjorårets Tour de France-etappe i Nice. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
150 DØGN BORTE: Alexander Kristoff innrømmer at spesielt den tre uker lange konkurranseperioden han er inne i nå, kjennes på kroppen. Savnet av sønnen Leo og forloveden Maren er stort. Her er de avbildet under fjorårets Tour de France-etappe i Nice. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Før Sanremo ringte han og sa han hadde mest lyst til å reise hjem

Ingen norske mer på reisefot enn Alexander Kristoff.

STAVANGER (procycling.no): Siden 2011 har Alexander Kristoff hvert år hatt mer enn 70 konkurransedager på sykkelen.  

I 2012-sesongen satt han på konkurransesykkelen ved 80 anledninger. Det matcher ingen andre norske i løpet av en sesong. 

Etter Kristoffs seier i klassikeren Milano-Sanremo dro både Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd hjem for å lade batteriene.  

Selv etter det, holdt han det gående og startet neste ritt tre dager senere. Denne uka har han allerede unnagjort fire etapper i De Panne.

- Det blir i meste laget, også for meg. Vi får se om vi kan kutte litt ned på denne perioden neste år. Ettersom jeg kjører De Panne, blir oppholdet som startet med Milano-Sanremo på tre uker for meg, sier Kristoff til procycling.no.  

- Blir det kjedelig når du er så lenge ute på reise?

  - Ja, jeg synes det. Det er greit når det er store etappeløp, og man skal i aksjon hver dag. I den perioden jeg er inne i nå er det mye dødtid mellom rittene.

- Verre da Leo kom
Hjemme på Storhaug utenfor Stavanger sitter to av grunnene som gjør det vanskelig å forsvare over 150 dager ute på reise i året:

Samboeren Maren og parets to år gamle sønn, Leo.    

TUNG REISE: Sønnen Leo lar seg rive med når pappa Alexander er på TV-skjermen. Her sitter han på fanget til mamma Maren Kommedal. Hun er samboeren til Alexander Kristoff. FOTO: Jarle Fredagsvik/PROCYCLING.NO
TUNG REISE: Sønnen Leo lar seg rive med når pappa Alexander er på TV-skjermen. Her sitter han på fanget til mamma Maren Kommedal. Hun er samboeren til Alexander Kristoff. FOTO: Jarle Fredagsvik/PROCYCLING.NO Vis mer

- Jeg synes vi takler det greit, men det ble nok litt tøffere Alexander da Leo kom. Nå måtte han reise fra to.  

- Men vi visste hva vi gikk til da vi valgte å få et barn. Jeg har jo på en måte gjort det jeg skal i en alder av 23 år, sier Kommedal til procycling.no.

Måtte muntre ham opp
Hun prater med Alexander minst tre ganger daglig på telefon og forsøker å få med seg avslutningene av de store rittene han kjører.  

Under Milano-Sanremo var sønnen oppglødd over å se pappa strekke armene høyt i været over målstreken. Men i forkant måtte Maren tre støttende til da hun ble oppringt av ektemannen.  

- Han ringte meg før Sanremo og fortalte at han egentlig hadde mest lyst til å komme hjem. Da måtte jeg muntre ham opp litt, men neste gang kan det være meg. Det går ikke hvis begge to skal trykke den andres humør ned, innrømmer hun.

Katjusja-laget vurderte å gi den norske stjernen fri etter Gent-Wevelgem, og da hadde han fått noen dager hjemme i Stavanger.   Så endret værmeldingene seg, og de ble i stedet enige om å holde ham i konkurranse.  

- For Alexander som syklist er det beste for ham å holde seg i konkurranse. Det er nesten umulig å simulere det han gjør der på trening, sier trener og stefar Stein Ørn.

Trøsten får være at årets første konkurransebolk avsluttes med Paris-Roubaix den 13. april.

PS! Allerede førstkommende søndag er Alexander Kristoff, Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch i aksjon under Flandern rundt. Følg det LIVE hos www.procycling.no!