Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Chapecoense:

For seks måneder siden ble nesten hele laget utslettet i flykatastrofen. I går tok de nye spillerne sitt første trofé sammen

Løftet Santa Caterina-trofeet over hodet.

FLYRESTENE: At seks personer overlevde ulykka er utrolig. Foto: REUTERS / Fredy Builes     / NTB Scanpix
FLYRESTENE: At seks personer overlevde ulykka er utrolig. Foto: REUTERS / Fredy Builes / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november styrtet et passasjerfly med 81 personer om bord i Colombia. I tillegg til besetningen satt blant annet hele det brasilianske fotballaget Chapecoense på flyet som styrtet nær den colombianske byen Medellín.

19 av klubbens spillere samt hele støtteapparatet mistet livet i flyulykka, som skal ha skyldtes at flyet var tom for drivstoff.

Nå, drøye seks måneder etter ulykka, har Chapecoense fått noe å juble over. Klubbens nye spillere tok nemlig sitt første trofé sammen siden ulykka, da de løftet trofeet til delstatsmesterskapet Santa Catarina over hodet i helga.

Tross det at laget tapte 1-0 mot Avai, kunne laget med 25 nysignerte spillere juble for et trofé.

- Vi visste at Chapecoense ville ha mange hindere grunnet gjenoppbyggingen av laget. Men på grunn av hardt arbeid tok vi tittelen etter å ha slått motstandere som både er rivaler og vanskelige å slå, sa Chapecoense-trener Vagner Mancini ifølge britiske BBC.

Klubben dedikerte seieren til spillerne som ble drept i ulykka.

Reddet av motstanderne

Laget var på vei til å spille finalen i Copa Sudamericana, en kamp som aldri ble spilt. Istedet ba motstanderne, Atlético Nacional, den internasjonale fotballkonføderasjonen for Sør-Amerika (CONMEBOL) om å kåre Chapecoense til vinner av Copa Sudamericana, for å hedre de som mistet livet i flyulykka.

For å sørge for at klubben ikke ville miste sin plass i ligasystemet etter å ha mistet nesten alle spillerne sine, ble det satt i gang flere tiltak.

Blant annet skal flere toppklubber i Brasil og Argentina ha tilbudt Chapecoense gratis lånespillere ut sesongen for at de skulle ha muligheten til å stille lag.

I tillegg skal flere klubber ha bedt om at Chapecoense skulle beholde toppserieplassen sin de neste tre årene.

Bare seks av de 81 personene på flyet overlevde ulykka. Tre av disse var fotballspillere: Alan Luciano Ruschel, Helio Hermito Zampier og Jakson Ragnar Follmann.

Skrek «Hjelp, jeg vil ikke dø»

Sistnevnte, 25 år gamle Follmann, mistet ikke bare lagkameratene i ulykka. Han måtte legge fotballkarrieren på hylla etter at det ene benet måtte amputeres.

I januar i år åpnet unggutten opp om dramatikken som utspilte seg da alt gikk galt og hele livet hans ble forandret.

- Jeg husker øyeblikket da flyet skrudde seg av. Øyeblikket da det ble mørkt i flyet. Jeg så med en gang at noe var galt. Flyet begynte ikke å stupe da det ble mørkt, det begynte å dale sakte, sa Follmann i januar.

Før flyet traff bakken skal han ha besvimt.

- Jeg husker øyeblikket da jeg våknet. Jeg åpnet øynene, det var kaldt og mørkt. Jeg skalv og skrek: «Hjelp, jeg vil ikke dø». Det samme gjorde noen av vennene mine som overlevde. Så husker jeg at hjelpemannskapet kom.

Fira dager seinere våknet fotballspilleren på et sykehus i Medellin, med livet snudd opp-ned. Likevel så han framover.

- Jeg skal gifte meg. Alt jeg vil er å leve et normalt liv.