IMPONERTE: Steven Way (foran til venstre) imponerte med å bli nummer ti i maratonet i Samveldelekene søndag. For sju år siden la han om livsstilen. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
IMPONERTE: Steven Way (foran til venstre) imponerte med å bli nummer ti i maratonet i Samveldelekene søndag. For sju år siden la han om livsstilen. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVICVis mer

For sju år siden veide han 100 kilo og røyket 20 sigaretter daglig

I dag løp han inn til tiendeplass i Samveldelekene-maratonet.

(Dagbladet): 40 år gamle Steven Way innså for sju år siden at noe måtte skje.

Briten veide 102 kilo, røyket 20 sigaretter daglig, festet litt for mye og spiste stort sett junk food.

Nå representerer han England i Samveldelekene, som èn av tre på maratonlaget. Der imponerte han i dagens øvelse, og ble nummer ti.

- Det blir ikke særlig mye bedre enn dette. Løpet startet ganske rolig, så jeg ledet litt i den første delen. Det var strålende. Det magiske for meg var å komme innen de topp ti, personlig bestetid og ny britisk veteranrekord. Jeg klarte alle de, og nå skal jeg ha en drink, sier Way til BBC.

- Ingen åpenbaring 40-åringen hadde altså en helt annerledes livsstil for sju år siden. Nå løper han utrolige 200 km i uka.

- Den store forandringen kom da jeg var 33 år, i september 2007. Jeg var på mitt tyngste, omtrent 100 kilo, og røyket omtrent 20 sigaretter daglig. Jeg hadde mange søvnløse netter på grunn av hosting. Det var ikke særlig behagelig, sier Way til BBC.

- Jeg ville løyet dersom jeg hadde sagt at jeg hadde en åpenbaring. Men jeg likte ikke personen som møtte meg i spilet hver morgen, og jeg husker følelsen, at, ja, jeg må virkelig gjøre noe. Jeg hadde ingen mål i livet. Det var ingenting som gjorde meg opprømt. Jeg trengte å finne noe jeg kunne rette all fokus mot, som ville hjelpe meg med å gå ned i vekt og slutte å røyke. Skal du begrave dårlige vaner, må du finne noe som kan erstatte det. Du trenger en lidenskap, sier Way.

Det tok ikke lang tid før Way merket forbedring. Faktisk meldte han seg på London Maraton allerede sju måneder etter livsstilsendringen, og løp inn til en 100. plass. Tiden var 2.35.

Ofret mye Den store treningsmengden kombinerer han med jobb i  bank.

- Løping er et valg, ikke jobben min. I begynnelsen hadde jeg en godt betalt IT-jobb, men arbeidstiden gikk ikke helt overens med treningen min. Så jeg byttet jobb, gikk mye ned i lønn og gjorde noen ofringer.

- Jeg må være litt egoistisk. Treningen tar mye tid. Da jeg giftet meg var jeg ikke den personen jeg er nå, men kona mi, Sarah, støtter meg. Hun ser hvor glad det gjør meg, sier Way.

- Rart å tenke på 40-årige Way ble kvalifisert for Samveldelekene da han krysset målstreken som nummer femten i årets London Maraton, og tredje brite. Foran ham var bare Mo Farah og Chris Thompson.

- Det å skulle representere landet mitt i Samveldelekene var ikke i tankene mine. Jeg brukte maratonet som et treningsløp før det britiske mesterskapet i mai. Men èn og en halv uke før London Maraton innså jeg at jeg var i det jeg trodde var ny personlig rekord-form. Jeg vet ikke hvordan jeg fikk det til, men jeg bestemte meg for å løpe, sier Way.

Way får riktignok hard konkurranse i Samveldelekene. Blant annet verdensrekordholder Wilson Kipsang krysset mållinjen før ham i London Maraton. Kenyaneren slo Way med 12 minutter. Men for Way er det nesten som en drøm å få stå på startstreken sammen med verdens beste løpere.

- Å gå fra å være en sofapotet til å representere mitt eget land i Samveldelekene, er rart å tenke på, sier Way.