For snille til å vinne

ROSENBORGS defensive framskritt var såpass formidabelt at man plutselig satt igjen med en tanke som er blitt mer og mer hypotetisk etter 11 bortetap på rad i Champions League:

  • Rosenborg kunne faktisk vunnet på bortebane.

Men fordi en tradisjonell Rosenborg-spesialitet - overgangsspillet - var tilsvarende dårlig, endte Rosenborg bare opp med en solid framgang. For uavgjort borte mot Ajax bærer mye av den store triumfens preg. Det forteller statistikken alt om.

LIKEVEL sitter man igjen med inntrykket av at Rosenborg ikke vant ett poeng. De tapte ytterligere to. Et par av grunnene er helt åpenbare: Harald Brattbakks forferdelige hodestøt må nevnes, selv om det helst bør glemmes. Og Van der Meydes utilsiktede hælspark som fintet ut Erik Hoftun i forkant av Ajax-målet. To helt avgjørende episoder preget av tilfeldigheter og udyktighet.

MITT HOVEDINNTRYKK er likevel at Rosenborg hadde vunnet i går hvis de ikke hadde vært så forbasket vennlige. Duellen mellom Zlatan Ibrahimovic og Erik Hoftun beskriver situasjonen godt:

  • På den ene siden: En ung (21), svensk klyse som gjerne banker ned motspillere i forsøket på å komme seg fram her i fotballverdenen. Tipper Zlatan lykkes - og havner i usportslighetens tempel om noen år: Manchester United.
  • På den andre siden: En gammel (33) hedersmann fra Kyrksæterøra, som sto ute i snødrivet og skiftet til vinterdekk da han fikk beskjed om at han var serie-mester sist søndag - og som tidligere i uka ga beskjed om at han hadde spilt sin siste landskamp.

I absolutt alle sammenhenger er Hoftuns oppførsel å foretrekke. Han kommer helt sikkert til himmelen. Mens Zlatan kommer så langt han vil.

I FOTBALLSAMMENHENG er det fort gjort å plukke mye av fjolleriet av en slik påstand. Fordi kravene og de personlige motivene på dette nivået er så ekstremt tøffe at det ofte er de mest usympatiske og kyniske som står igjen som vinnere.

Naturligvis avhengig av hvordan man definerer en seier. Akkurat som brasilianeren Rivaldo aldri kan bli en vinner i mine øyne etter det han viste under sommerens VM, så kan heller ikke Zlatan bli det, etter det han viste i går.

HOFTUN, DERIMOT. En vinner. Han har kledd av flere av verdens beste spisser - og gitt dem et vennlig smil og et klapp på skuldra etter hvert som plaggene har falt. En litt overaktiv albue for å dempe farta deres i spurten aksepteres glatt.

HARALD BRATTBAKK har mye av det samme. Ofte en drepende effektiv målscorer. Men hvor var villskapen i øynene hans da han kunne styre inn 1- 0 til Rosenborg i går - og skape det kampbildet Rosenborg har drømt om siden september 1999?

Villskapen vi husker fra blikket til Azar Karadas i åpningskampen mot Inter - og som ble forstørret, limt opp på en diger plakat og hengt på veggen?

DE SNILLE GUTTA i Rosenborg var ikke i stand til å forstørre noe som i utgangspunktet var ganske så stort i går. Dermed forsvant også muligheten til å hente hjem en triumf på høyde med de aller største.

  • Det er mest den fæle forhistorien som gjør 1- 1 borte mot Ajax til en triumf. Ikke prestasjonen i seg selv.

Nå har Rosenborg en bortekamp igjen av Nils Arne Eggens trenerkarriere. Det snilleste de kan gjøre er å være riktig slemme.