Ada Hegerberg

For stor for Norge

Som spiss på landslaget har Ada Hegerberg de samme utfordringene som Ole Gunnar Solskjær.

FLOTT EM-START: Ada Hegerberg preget Norge fra start i EM. Likevel er hun avhengig av framgang rundt seg på banen for at dette laget skal ha mulighet for medalje i mesterskapet. FOTO: Terje Pedersen/Scanpix.
FLOTT EM-START: Ada Hegerberg preget Norge fra start i EM. Likevel er hun avhengig av framgang rundt seg på banen for at dette laget skal ha mulighet for medalje i mesterskapet. FOTO: Terje Pedersen/Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FOTBALLJENTENE var strålende i EM-starten med tidvis glitrende angrepsspill. Dette laget har knapt spilt en morsommere offensiv fotball.

For her skal du ikke bry deg om at de nordirske motstanderne var både naive og gavmilde i mesterskapsdebuten. Det krever uansett trøkk og kvalitet å avgjøre kamper på dette nivået i løpet av bare en halvtime:

  • Den kvaliteten har Norge fått med en trygg og samlende Ada Hegerberg tilbake som midtspiss på landslaget.

Mot Nord-Irland ble hun helt sentral i knallåpningen, løftet medspillerne med en serie kloke pasninger og var bevegelig og spillbar på topp kampen igjennom. Det var gøyalt å se, og det var en tilfeldighet at hun selv ikke scoret i denne 4 - 1 seieren:

- Hun virker som en mye mer moden spiller enn sist gang på landslaget, sa TV2s ekspertkommentator Solveig Gulbrandsen.

Det er helt presist sagt. Der Hegerberg for fem år siden ble for stor for Norge, har laget i mellomtida vokst rundt henne. Om veksten er sterk nok til å gjøre oss til et topplag i dette mesterskapet, får vi se i løpet av noen uker.

Selv med en av verdens farligste midtspisser på laget, er nok kvinnelandslaget fortsatt avhengig av den utviklingen for å ta steget opp igjen i medaljekampen.

Ada Hegerberg er alle sine kvaliteter til tross en spiller som nettopp trenger et stabilt, sterkt offensivt lag rundt seg.

NOEN timer før EM-start i går kom da også Egil Drillo Olsen med tydelig kritikk av spillestilen hos de norske jentene:

- Jeg synes vi utnytter de to stjernespissene våre alt for lite, sa Drillo til Dagbladet med referanse til det han hadde sett under lagets siste test før EM i treningskamp mot Danmark.

Etter hans velkjente fotballsmak var det alt for mange trekk på egen banehalvdel før spissene ble involvert :

- Jeg ser at Martin Sjögren har en litt annen fotballfilosofi enn Ståle Solbakken og Lars Lagerbäck, fortsatte trenerlegenden om måten Norges svenske landslagsjef liker å angripe på, og forklarte:

- I balansen mellom det å styre og holde ballen i laget - og gjennombrudd - så synes jeg vi ligger altfor langt på styringssida og for lite på gjennombruddssida, fastslo Drillo, men la samtidtig til at han ikke er oppdatert på internasjonal kvinnefotball.

Det er synd. For det hadde vært spennende å høre hvordan han selv ville ha brukt Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen for å få full effekt av to av EMs beste offensive spillere.

Kanskje spesielt hvordan han hadde koblet Hegerberg med resten av laget.

FOR nå har Norge fått tilbake en av sportens desidert klokeste angrepsspillere. Ja, enkelte svenske eksperter mener at Ada Hegerberg også er mesterskapets aller beste spiller totalt sett.

Bare for en måned siden var hun helt avgjørende da Lyon knuste Barcelona i finalen i Champions League. Den norske superstjernens fotballforståelse og avslutningsegenskaper holdt skyhøy kvalitet i en finale der det sportslige nivået rundt henne bare var så der.

Da rimer det tilsynelatende ikke helt at kjennerne av internasjonal kvinnefotball nå er forsiktig med å lansere Norge blant EM-favorittene.

ÅRSAKEN til skepsisen har vært den manglende sammenhengen mellom de offensive ferdighetene til stjernene Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen der framme og resten av laget. Den koblingen fungerte absolutt mot Nord-Irland, men dette er en urutinert motstander som ikke nødvendigvis speiler de utfordringene som kommer mot bedre nasjoner.

Sist gang Ada spilte mesterskap for Norge tilbake i 2017 var nettopp denne kvalitetsforskjellen så stor at angrepsstjernen ikke klarte å håndtere den. I et virvar av følelser over for dårlig norsk satsing på kvinnefotball og egen sportslig motgang, endte turneringen i full fiasko.

Underveis i det svake gruppespillet var hun tydelig frustert over medspillerne på banen, og fulgte opp med å kutte alt samarbeid med resten av landslagsgjengen i hele fem år. Mens resten av laget gjorde et godt VM i 2019 der de nådde kvartfinalen.

I VÅRES meldte Ada Hegerberg seg klar for landslagsspill igjen. Tilsynelatende i bedre følelsesmessig balanse, men med den samme sportslige utfordringen som sist gang:

  • Hun er avhengig av et godt nivå rundt seg for å få utnyttet sine beste egenskaper.

For Ada Hegerberg er ikke den spisstypen som lager mål ut av ingen ting. Der herrelandslagets Erling Braut Haaland i samme posisjon gjør mye alene og ofte bare trenger noen få spillpunkter for å komme raskt til sjanser, reflekterer Ada mye mer omgivelsene.

Det gjør henne svært effektiv som spiss på et topplag som Lyon, men har gitt utfordringer på det norske landslaget mot de aller beste nasjonene.

Tidvis har hun sportslig vært for god for Norge.

SOM spisstype minner hun litt om Ole Gunnar Solskjær. I sin tid var det jo en gåte at en toppscorer på Manchester United ikke ble enda mer viktig som avslutter på det norske landslaget.

Dette var gullalderen for de norske fotballgutta. Etter at United hentet Solskjær fra Molde i 1996, var Norge i to sluttspill uten at den ellers så sikre avslutteren klarte å score.

I VM i Frankrike 1998 gikk han målløs av banen i åpningskampen mot Marokko, var ubenyttet reserve mot Skottland og kom så inn de siste tjue minuttene både mot Brasil og Italia.

Under EM-sluttspillet to år seinere spilte Ole Gunnar Solskjær alt på et norsk lag som slet med det offensive spillet selv om avansementet fra gruppa først røk på overtid etter skuffende 0 - 0 mot Slovenia i den siste kampen.

I DENNE norske gullalderen klarte heller ikke Solskjær å avgjøre de viktigste kvalikkampene. Med 23 mål på 67 kamper hadde han totalt sett et fint målsnitt også på landslaget. Men i de største øyeblikkene der Norge ble presset, ble den unike scoringsteften hans sjelden avgjørende.

Da slet han med å tilpasse seg en spillestil der angrepstenkningen var basert på Drillo-tidas overganger. Altså ikke den spilldominansen som han var vant til fra Manchester United, og som gjorde at han oftere fikk brukt sine spesielle ferdigheter i motstanderens boks.

DET er der sammenligningen med Ada Hegerberg kommer inn. Mens Solskjær ble mer effektiv pr. spilleminutt på et dominerende United, har Ada all Lyon-suksessen til tross; ikke klart å følge opp sine første lovende mesterskap for Norge i EM 2013 og VM 2015.

Der er mulighetene bedre nå. Mye på grunn av framgangen til Caroline Graham Hansen, og den mer bevisste bruken av Barcelona-stjernen tidlig inn på banen.

Mot Nord-Irland var det hun som helst senket seg litt for å dra igang de beste angrepene, og slik fikk koblet på Ada Hegerberg. I tillegg er Guro Reiten i fin form på venstrekanten, og gir Norge en angrepsrekke på topp EM-nivå.

Men om denne rekka blir koblet på ofte nok, får vi ikke svar på før i kampen mot hjemmefavoritt England på mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer