Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

For stor for Tromsø

Bjørge Stensbøl gikk uten tenkepause. De som sitter igjen med OL-ansvaret, kan fortsatt tenke seg om.

PÅ KORT tid har det personlige dramaet rundt Bjørge Stensbøl blitt et speilbilde av spørsmålstegnene ved hele dette prosjektet. Tromsø-OL 2018 i Bjørges versjon har framstått for selvbevisst og for utspekulert til at det kunne klart å sjarmere både oss selv og den internasjonale olympiske komite (IOC).

Det siste er kanskje ikke så farlig, men den norske stemningen er avgjørende for at dette valget skal føre noe godt med seg.

Slik var det like greit for OL-entusiastene i Tromsø at den innkjøpte sjefen deres valgte å gå, men de bør benytte anledningen til å vurdere hvordan de heretter skal skape velvilje for hele prosjektet.

Det må til for at søknaden i det minste skal bli et godt forsøk.

SANNSYNLIGVIS blir det med forsøket. Etter at tyske München ble konkurrent til å få arrangere disse vinterlekene, er sjansene for å lykkes uansett små.

Nettopp den begrunnelsen kan regjeringen bruke i behandlingen av statsgaranti, men det blir en vel billig utvei. Så lenge det er Stoltenberg-regjeringen som har presset fram idrettens valg av Tromsø som norsk søkerby, er den politisk forpliktet til å fullføre prosessen fram til IOC velger i 2011.

Den bindingen gjør at Stensbøls avgang blir mottatt med et smil i regjeringskretser i dag.

OL-sjefens raskt voksende selvbilde var i ferd med å bli et politisk problem. Sist lørdag publiserte VG en sms-melding som Stensbøl hadde sendt til avisas sportskommentator Truls Dæhli i fjor vinter. Der takket Stensbøl for Dæhlis positive artikkel om Tromsøs OL-søknad, samtidig som han overbrakte en like velvillig melding som utenriksminister Jonas Gahr Støre angivelig skulle ha sendt ham.

image: For stor for Tromsø

I ETTERKANT har Støre nektet for noen gang å ha sendt en slik sms til Bjørge Stensbøl, men tvilen er mer enn sådd:

• Har prosessen rundt Tromsøs kandidatur som norsk OL-by hele tida vært politisk styrt?

Sentrale regjeringspolitikere kan i hvert fall ikke ha blitt i tvil om at Stensbøl var en farlig alliert. Sjelden har noen skrytt så uhemmet av sitt svarte spill i kulissene som OL-sjefen under NRKs Brennpunkt-program i forrige måned. Underlig nok var flere av disse opptakene hentet fra tida før Tromsø hadde vunnet. Bjørge Stensbøl framstod seiersikker selv i et spill han hadde tapt om ikke idrettspresident og Oslo-tilhenger Karl-Arne Johannessen hadde felt seg selv rett før OL-saken ble avgjort for et år siden.

HADDE Oslo vunnet avstemningen i styret i Norges Idrettsforbund, måtte regjeringen virkelig ha vist kortene sine. Det er en ærlig politisk sak, men ikke nødvendigvis så god som å følge opp idrettsbevegelsens eget ønske om å få leke i Tromsø. Prislappen på den nødvendige statsgarantien steg nylig til 20 milliarder kroner, og i et slikt stort regnskap teller alle gode hensyn.

Det beste er hensynet til utvikling i Nord-regionen. Det er legitimt og fint. Dagbladets gjentatte utvilje mot Tromsø som OL-by har ingenting å gjøre med motstand mot en slik jobb. Det er selve verktøyet vi er uenig i. Et vinter-OL som distriktsutvikler er ingen garantert suksess, og det må uansett skje på premissene til de som bor i regionen.

SLIK inneholdt NRKs Brennpunkt-program større avsløringer enn at Bjørge Stensbøl og sentrale Arbeiderparti-folk var flinke til å sende hverandre sms-er underveis.

Scenen som egentlig felte OL-sjefen ble selvsagt spilt inn i Oslo, og viste Stensbøl og makker Arne Myhrvold i oppgitt samtale over nivået på de lokale OL-entusiastene der oppe i nord:

- De må være litt mer ydmyke, sukket kompisene til hverandre der de satt midt i edderkoppnettet de hadde spunnet rundt den norske OL-kampen.

STENSBØL-STYR: Det har vært mye styr rundt Bjørge Stensbøl i kjølvannet av NRK-dokumentaren om OL-arbeidet til Tromsø. Foto: HANS ARNE VEDLOG
STENSBØL-STYR: Det har vært mye styr rundt Bjørge Stensbøl i kjølvannet av NRK-dokumentaren om OL-arbeidet til Tromsø. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Det var her Bjørge Stensbøl ble for stor for Tromsø, og det skal ikke byen være lei seg for.

image: For stor for Tromsø
TROMSØ BLE VALGT: Vegard Ulvang og Petter Jansen gratulerer hverandre etter at Tromsø ble valgt som norsk kandidat til OL i 2018.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media