Erling Braut Haaland

For stor til å bli værende i Dortmund

På denne tida i fjor trodde vi knapt det vi så. Nå forventes det magi hver gang Erling Braut Haaland knyter skoa.

16 MÅL TOTALT: Erling Braut Haaland banker inn 3-0 mot Club Brugge, hans 16 scoring på 12 kamper i Champions League. Ingen har gjort det før ham. Foto: Martin Meissner AP/NTB
16 MÅL TOTALT: Erling Braut Haaland banker inn 3-0 mot Club Brugge, hans 16 scoring på 12 kamper i Champions League. Ingen har gjort det før ham. Foto: Martin Meissner AP/NTB Vis mer
Publisert
  • Borussia Dortmund – Club Brugge 3–0 (2–0)

ERLING BRAUT HAALAND fortsetter målkjøret i et tempo verden aldri har sett maken til, med to nye scoringer i Champions League. Når 20-åringen fra Jæren spiller fotballkamp kommer de 90 minuttene nærmest med målgaranti.

Han scorer her, han scorer der, han scoret over alt.

Spiller han for Borussia Dortmund ved sesongstart 2021 vil jeg bli overrasket.

ERLING BRAUT HAALAND - om du bruker alder (20), spilte kamper (12) og scoringer (16) i verdens største og mest prestisjefulle klubbturnering som parametere i en statistisk og historisk sammenlikning - er akkurat nå på et sted ingen fotballspillere på planeten Volleywood har vært før ham.

Ikke Lionel Messi, i min bok verdens beste fotballspiller gjennom alle tider.

Ikke Cristiano Ronaldo, Champions Leagues råeste og beste målscorer gjennom alle tider.

Og ingen andre heller – uavhengig av tid – det spiller ingen rolle om de heter Raul, Inzaghi, Lewandowski, Mbappé, Kane eller Zlatan.

Ingen har gjort det Brauten har gjort på 12 kamper i Champions League.

Absolutt ingen!

PÅ DENNE TIDA i fjor diskuterte vi det neste karrieresteget ut av Østerrike, og lurte på hvor gutten ville havne. Parallelt gikk diskusjonen om han var klar til å ta det neste steget.

Han gikk til Tyskland, tok nivået i Bundesliga med et selvfølgelig hat trick i første forsøk, og siden har han holdt et tempo ingen trodde var mulig.

Spørsmålet nå blir derfor hvor lenge Dortmund klarer å holde på 20-åringen fra Jæren.

PÅ KONTRAKTEN HANS er det pluss halvannen sesong igjen før den lukrative utkjøpsklausulen på 50 millioner euro løses ut sommeren 2022. Alt over det skal deles mellom Borussia Dortmund og Haaland-klanen ved Mino Raiola og pappa Alfie.

Men det må ikke gå hele veien dit om noen er villige til å sprenge banken før det.

For hvert mål Brauten scorer øker sannsynligheten for at så vil skje.

Alle de største klubbene i verden har tunga ut.

Alle sammen sikler.

SAMTIDIG SOM HAN er per dato er verdens mest ettertraktede spiss gitt alder og effektivitet, kommer Erling Braut Haaland med en enorm uutviklet oppside. 20 år inn i livet, selv om scoringssnittet hans er pluss en i Bundesliga og Champions League, er han ennå ikke den fullkomne spissen.

Han mangler luftstyrken som vil gjøre ham farlig i absolutt alle posisjoner foran mål.

Måler du det han har av offensiv forståelse, fart, gjennombruddskraft og avslutningsferdigheter med beina, opp mot det han ikke har når ballen er et par meter over bakken, er forskjellen enorm.

ERLING BRAUT HAALAND er altså ikke den perfekte spissen selv om tallene det siste året kan tyde på det. Selv om han knapt misser målsjanser har han fortsatt ting å gå på.

Det er der det neste steget ligger, med utviklet luftstyrke vil verdens mest omtalt spiss bli enda farligere foran mål.

Det han har levert så langt er knapt til å tro.

Med oppsiden han kommer er det ingen grenser for hvor mange rekorder som står nye rekorder for fall.

SÅ LANGT HAR Brauten smadret de fleste. Med en selvfølge. Akkurat nå er han verdens mest naturlige målscorer. På topp hos Dortmund er han en tour de force av dimensjoner, en kraftpakke ingen evner å håndtere.

De med tunga ute vet det.

De med tunga ute vil ha det også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer