For store for verden

Fotballhverdagen har forandret seg under EM. Mens Italia bød verden på hele sitt stjerne-galleri før dagens skjebnekamp, skjermet svenskene Zlatan og Henke.

PORTO (Dagbladet): Svenskene stilte riktignok med Arsenals Fredrik Ljungberg på sin pressekonferanse. Men flertallet av de mange frammøtte internasjonale journalistene hadde store problemer med å kjenne igjen Olof Mellgren på podiet.

Superspissduoen Henke Larsson og Zlatan Ibrahimovic måtte verdenspressen nøye seg med å filme i 15 minutter på en ellers lukket trening.

-  Under selve EM har vi valgt å fordele pressejobbingen til spillerne, slik at de ikke trenger å stille opp hver dag. Det er vel ikke unikt, bare se på andre land, sier den svenske pressesjefen Jonas Nystedt til Dagbladet.

Men uttalelsene blir ganske latterlige når hele det italienske landslaget, minus utestengte Totti, like før hadde vært tilgjengelige for alle som ville ha dem i tale.

Mens superstjerner som Del Piero, Nesta, Cannavaro og Buffon greier å prate med pressen, virker det stormannsgalt at Henke Larsson føler seg for god til å gjøre det samme.

-  Ikke favoritter

-  Spillerne ønsker selvsagt selv å gjøre minst mulig presse. De er ikke glad i det, men det er en del av jobben deres, så det er ikke noe problem. Men vi har som sagt valgt å fordele ansvaret på flere, sier Nystedt.

Svenskene virker uansett relativt selvsikre før kampen mot Italia. På spørsmål fra Dagbladet fikk Fredrik Ljungberg store problemer med å svare på om Sverige med 5- 0 mot Bulgaria, hadde spilt seg til et favorittstempel mot Italia.

-  Nei, jeg tror jeg vil si at Italia fortsatt er favoritter i kampen. For oss handler det bare om å prøve å ta tre poeng. Vi hadde kanskje litt flaks i starten av kampen mot Bulgaria, og det er ikke sikkert Italia gir oss like lett spillerom, sier Ljungberg.

-  Nå prøver du bare å prate deg bort fra favorittstempelet?

-  He, he. Nei, det tror jeg ikke. Det passer Sverige best å ikke være favoritter mot Italia. Det passer oss bra rent mentalt.

Ljungberg tror ikke Italia uten Totti blir en mindre utfordring.

-  Nei, de har et fast mønster å bevege seg på. Og selv om de spiller mye gjennom Totti, så blir det ikke mye annerledes.

Diplomatisk om Totti

Om utestengelsen av Totti, var svenskene tydelig samsnakket og diplomatisk i kommentarene.

-  Totti er en god fotballspiller, men det unnskylder ikke det han har gjort. Han har ikke lov å spytte. Om straffen på tre kamper har jeg ikke så mye å si, men jeg husker jo at min lagkamerat i Arsenal, Patrick Vieira fikk seks kampers karantene for spytting første året jeg var i England.

-  Har du opplevde noe liknende selv?

-  Nei, jeg har aldri spyttet på noen, he, he. Og jeg har aldri blitt spyttet på heller. Spytting er ikke utbredt i engelsk fotball.

BLÅ-KUULE: Sveriges heiteste fotballhelt, Henrik Larsson, snakket ikke med noen i går - i motsetning til for eksempel hans italienske kollegaer.