FRA REGNSKOGEN TIL EKEBERG: Thiaguinho Silva og Alunorte Rain Forest er på Ekebergsletta. Samtlige 18 på laget er skoleelever. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRA REGNSKOGEN TIL EKEBERG: Thiaguinho Silva og Alunorte Rain Forest er på Ekebergsletta. Samtlige 18 på laget er skoleelever. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

For Thiaguinho (15) er skolegang veien til Norway Cup

12 prosent flere fullfører videregående skole i Barcarena.

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Thiaguinho Silva (15) og lagkameratene på Alunorte Rain Forest vant 5-2 mot Strindheim i 8-delsfinalen i Norway Cup.

For første gang er laget klar for semifinale i verdens største fotballturnering.

Men for de brasilianske gutta betyr ikke fotball alt. De kommer fra fotballgale Brasil - men et av kriteriene for å være med på laget er at de går på skole.

- Uvirkelig i være her 15 år gamle Thiaguinho har aldri vært utenfor sin egen kommunegrense i Barcarena. Nå er han i «lille» Oslo.

- Det er fantastisk å være her, men det er en rar følelse å være så langt hjemmefra. Dette er helt nytt for meg. Folk kommer bort til oss og spør om vi kommer fra Brasil. Jeg hadde ingen anelse om at Brasil er en så kjent fotballnasjon. For meg er det uvirkelig å være en del av Norway Cup, sier Thiaguinho til Dagbladet.

Et prosjekt i regi av Hydro har sendt brasilianske lag til Norway Cup i 10 år.

Informasjonssjef Øyvind Breivik kan fortelle at to brasilianske lag fra fattige kår i Barcarena er på Ekebergsletta denne uka. 18 jenter og 18 gutter som både er skoleelever og fotballspillere fra et område der skolegang ikke er en selvfølge.

12 prosent flere på skole Siden 2001 har laget sendt spillere til Norway Cup, i løpet av disse ti årene har antall barn og ungdom som fullfører videregående skole økt med 12 prosent. Stadig bygges det nye skoler i området. I 2004 var det 18, mens i dag er det 26.

- Dette er et eksempel på at skole og fotball kan gå hånd i hånd. Det er ikke nødvendigvis de beste fotballspillerne som er med til Norge. Prosjektet viser at færre barn og ungdom dropper ut av skolen, sier Øyvind Breivik.

BRAAASIL: Thiaguinho Silva er for første gang utenfor kommunegrensa hjemme i Brasil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRAAASIL: Thiaguinho Silva er for første gang utenfor kommunegrensa hjemme i Brasil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer