For ti år siden fylte han veska med 100 millioner. Nå er Hauge tilbake

... men denne gangen vil ingen avsløre avtalen hans.

FORHANDLERNE: Rune Hauge (i midten) er hyret inn for å bistå forhandlingsutvalgets medlemmer. Øverst fra venstre: Adm. dir. i Norsk Toppfotball Leif Øverland, gen.sek. i NFF Kjetil Siem, styreleder i Fotball Media Hans Olav Karde og daglig leder i Fotball Media Knut Kristvang. Foto: Dagbladet/Scanpix
FORHANDLERNE: Rune Hauge (i midten) er hyret inn for å bistå forhandlingsutvalgets medlemmer. Øverst fra venstre: Adm. dir. i Norsk Toppfotball Leif Øverland, gen.sek. i NFF Kjetil Siem, styreleder i Fotball Media Hans Olav Karde og daglig leder i Fotball Media Knut Kristvang. Foto: Dagbladet/ScanpixVis mer

(Dagbladet): Tirsdag klokken 12.00 gikk fristen for å by på tv-rettighetene for norsk toppfotball ut. Det betyr at Rune Hauge og medlemmene av forhandlingsutvalget til Fotball Media vil starte en aktiv dialog med de interesserte aktørene.

Sist gang Hauge var involvert i en tilsvarende prosess, var i 2005. For ti år siden ble utfallet den berømte «Fotballmilliarden», som overrasket NFF-ledelsen og som betalte Hauge rundt 100 millioner kroner for en provisjon på 15 prosent av salgssummen.

- Det ble betydelig mer enn vi regnet med. Det ble en stor konkurranse om rettighetene, noe som dro prisen flere hundre millioner kroner opp. Det var mye mer enn vi hadde trodd på forhånd, innrømmet daglig leder i Fotball Media Knut Kristvang overfor Dagbladet sist måned.

Sensitivt Nå er Hauge igjen tilbake ved forhandlingsbordet, men denne gangen vil ingen avsløre rammevilkårene for den kjente forretningsmannens honorar.

- Han er hyret inn som rådgiver, men vi kommer ikke til å gå ut med opplysninger på hvilken type avtale han har, sier Kristvang.

Han er selv en av fire menn som sitter i det Fotball Media-oppnevnte forhandlingsutvalget. De andre er Hans Olav Karde (styreleder i Fotball Media), Leif Øverland (administrerende direktør i Norsk Toppfotball) og Kjetil Siem (generalsekretær i Norges Fotballforbund).

Hauge er engasjert på bakrunn av hans kompetanse rundt salg av markedsrettigheter, får Dagbladet opplyst.

- Viktige avtaler Sammen har utvalget fått mandat til å inngå kontraktene som vil få store konsekvenser for fremtiden til Tippeligaen, Obos-ligaen og Toppserien. Betydningen er også grunnen til at samtlige aktører Dagbladet har vært i kontakt med, på begge sider av bordet, holder kortene svært tett til brystet.

- Dette er viktige avtaler. Sånn sett er vi ydmyke i forhold til den jobben som skal gjøres. Jeg kan bekrefte at vi har fått inn bud, men utover det kommer vi ikke til å gi vurderinger av budene, si hvor mange de er eller hvordan vi ser for oss dette videre, sier Kristvang.

- Hvor langvarig kan forhandlingsprosessen bli?

- Det er ikke noen frist på det vi forhandler om nå, annet enn at kontrakten skal tre i kraft fra 01.01.2017.

Holder tett Dagbladet kjenner imidlertid til at forhandlingsprosessen er helt i startfasen. Etter at de interesserte tv-distributørene leverte sine bud, har de fått muligheten til å presentere dem hver for seg.

Nå er det opp til Fotball Media å ta det neste steget.

Det er rettighetene fra og med 2017 det skal forhandles om nå. SBS Discovery, som blant annet er eier av TV Norge, Max og Eurosport, har blitt nevnt som favoritt til å lande avtalen. Eksperter Dagbladet har pratet med anser TV 2 og MTG Viasat som deres største utfordrere, med NRK som en outsider.

• Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Rune Hauge i denne saken.

Les også:

• Slik er den interne prosessen rundt salget av tippeligarettighetene

• Kan tjene flere hundre millioner på EM-deltakelse

Denne «ukjente» mannen har en av Fotball-Norges viktigste oppgaver