OPP OG FREM: Bjørn Maars Johnsen i aksjon mot Island, der han scoret sitt første landslagsmål for Norge. Foto: NTB Scanpix
OPP OG FREM: Bjørn Maars Johnsen i aksjon mot Island, der han scoret sitt første landslagsmål for Norge. Foto: NTB ScanpixVis mer

Klubben i mitt hjerte 2018

For to år siden forsto Maars Johnsen at karrieren var i ferd med å snu

Bjørn Maars Johnsen (26) var misfornøyd med benketilværelsen på starten av AZ-karrieren. Nå får han starte, men han sliter med å score mål.

Forrige sesong endte landslagsspiss Bjørn Maars Johnsen med 19 scoringer i den nederlandske toppdivisjonen - nest flest etter Alireza Jahanbakhsh. Mannen med det vanskelige etternavnet ble solgt fra AZ til Brighton og ble erstattet av Maars Johnsen.

Innledningsvis i sesongen slet Maars Johnsen med spilletid i sin nye klubb. Nordmannen startet på benken de første fire kampene.

- Starten i AZ var litt frustrerende, for jeg vil jo spille fra start. Samtidig er jeg fornøyd med målene jeg har scoret, i tillegg til at det var nok å gjøre med å få på plass alle sakene mine, hus og familie, sier Maars Johnsen til Dagbladet.

Kjøpt av en grunn

I AZ konkurrerer Maars Johnsen med megatalentet Myron Badou (17) om spissplassen i deres 4-3-3-system. Badou er født i 2001 - ti år etter Maars Johnsen.

Badou var førstevalget på topp i starten av sesongen, men har vært skadet den siste perioden. Dermed har Maars Johnsen startet de tre siste kampene på topp, men uten å score mål for et AZ-lag som ligger på 6. plass i Nederland.

- Det er gode spisser i AZ, men jeg vet at de kjøpte meg for 24 millioner kroner av en grunn! Jeg ble ikke kjøpt for å sitte på benken. Det er bra med god konkurranse.

Også på landslaget er det tøff konkurranse om spissplassene. I Lars Lagerbäcks 4-4-2-system kjemper Maars Johnsen om én av to plasser på topp sammen med Joshua King og Alexander Sørloth fra Premier League, i tillegg til Tarik Elyounoussi (AIK).

- Konkurransen her er også tøff. Se på Fredrik Gulbrandsen i Red Bull Salzburg, for eksempel. Han er ikke med. Jeg vil vise at jeg kan kombinere bra med Joshua eller Tarik, så får vi håpe Lars tar en riktig avgjørelse, sier Maars Johnsen og smiler.

Han trives med å være tilbake i Norge og ber oss om å stille spørsmålene på norsk, selv om han stort sett svarer på engelsk.

Begynte i Lyn

For det var i Norge og Lyn alt begynte for Maars Johnsen. Maars Johnsen presiserer overfor Dagbladet at det var breddefotballaget Lyn Fotball han startet å spille i som ung, ikke Lyn/NTG eller Lyn Toppfotball.

Han nevner Norway Cup som et godt minne fra barndomsårene.

Deretter gikk turen til Vålerenga, der han spilte juniorfotball. Så fulgte noen år i Kjelsås og Tønsberg i 2. divisjon, før utenlandseventyret begynte. Etter opphold i lavere divisjoner litt rundt omkring i Europa - for Antequera, Atletico Baleares, Louletano, Atletico CP og Litex Lovech - ble han solgt til skotske Hearts for to år siden.

Da følte Maars Johnsen at karrieren var i ferd med å snu.

- De gangene vi spite mot Celtic og Rangers så jeg at det var i ferd med å skje noe. Det var stort å spille foran 55-60 000 tilskuere der. Da jeg spilte på Ibrox begynte jeg å tenke at «dette er noe jeg vil gjøre hver uke».

- Hvis noen hadde sagt du skulle spille på landslaget da du spilte på Vålerengas juniorlag for åtte år siden, hva ville du sagt da?

- No way. Det hadde jeg aldri i verden trodd på. Mange spillere var foran meg i køen, for eksempel Chuma Anene og Håvard Nielsen. Jeg er stolt over at den harde jobben jeg har gjort har ført meg hit. Målet var å spille i Eliteserien, men jeg har tatt en litt annen vei til toppen.

Vil bli stjerne eller legende

- Hva er drømmen din nå?

- AZ solgte spisser til Brighton (Alireza Jahanbakhsh) og Wolfsburg (Wout Weghorst) i sommer, i tillegg gikk Vincent Janssen til Tottenham i 2016. Jozy Altidore var jo også i klubben. Det har vært mange gode spisser i AZ, og jeg vil være på den lista. Når jeg drar fra AZ skal det være som en stjerne eller legende, sier Maars Johnsen og legger til:

- Jeg har vært heldig som ikke har vært skadet enda. Muligheten min er her nå. Jeg må bare gripe den.

I sommer hadde Maars Johnsen tilbud fra lag i Tyskland, Spania, Italia og Frankrike, men han valgte å bli i Nederland.

Nå er Maars Johnsen igjen tilbake i Oslo for å spille cup - denne gangen på et litt annet nivå og med litt andre motstandere når Bulgaria - landet der han spilte fotball i 2015 og 2016 - er motstander i Nations League på Ullevaal stadion.