<strong>GOALGETTER:</strong> John Guidetti scorer og scorer. Svensken står med åtte mål på åtte kamper i Celtic. Her feirer han mål for U21-landslagslaget til Sverige i kamp mot Frankrike tidligere denne måneden. Foto:  EPA/BJORN LINDGREN SWEDEN OUT
GOALGETTER: John Guidetti scorer og scorer. Svensken står med åtte mål på åtte kamper i Celtic. Her feirer han mål for U21-landslagslaget til Sverige i kamp mot Frankrike tidligere denne måneden. Foto: EPA/BJORN LINDGREN SWEDEN OUT Vis mer

For to år siden klarte han ikke å stå på høyrebeinet. Nå kan det samme beinet redde Ronny Deila

- Jeg så hele fremtiden min gå i grus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den svenske spissen John Guidetti (24) har vært en åpenbaring med åtte scoringer på åtte kamper for Celtic.

I gårsdagens cuptriumf scoret Guidetti hattrick, og 24-åringen er i ferd med å gi manager Ronny Deila pusterom etter en tøff start på høsten.

- Guidetti er en spiller som byr på seg selv og en spillertype etter Celtic-fansens hjerter, sier Bent Uvaag Johansen, leder i Celtic Supporters Club Norway, til Dagbladet.

Men den svenske superspissen har også en spesiell historie.

Virus For to år siden ble han rammet av et mystisk virus - og talentet fryktet for karrieren.

Årsaken: Han spiste en kyllingbit på sin egen bursdag, ble matforgiftet og fikk et virus som påvirket nervesystemet.

Tabellen:

Hamilton 11 7 2 2 19 - 7 23
Inverness 11 7 2 2 15 - 8 23
Dundee U. 11 7 1 3 19 - 13 22
Celtic 10 6 2 2 22 - 7 20
Kilmarnock 11 6 2 3 14 - 10 20
Aberdeen 11 6 1 4 17 - 15 19
Dundee 11 4 4 3 14 - 13 16
Partick T. 10 3 2 5 13 - 13 11
St.Johnstone 11 3 1 7 7 - 14 10
St.Mirren 11 2 2 7 10 - 18 8
Motherwell 11 2 1 8 6 - 19 7
Ross County 11 1 2 8 9 - 28 5

Plutselig mistet han følelsen i høyrefoten og ble sendt på sykehus.

- En professor ved sykehuset som behandlet meg sa karrieren min hang i en veldig tynn tråd. Da brast jeg i gråt. Jeg så hele fremtiden min gå i grus, sa Guidetti til The Mirror i 2012.

- Jeg klarte ikke stå på høyrebeinet. Jeg klarte ikke løfte det og måtte hvile i to måneder, sa Guidetti da han gjestet «Skavlan» i 2012.

Etter en lengre periode med skader og sykdom er han endelig tilbake i storform. Nå glitrer han i Celtic. I 6-0-seieren mot Partick Thistle i cupen i går, scoret Guidetti tre mål med nettopp høyrefoten.

- Det har vært et fantastisk forhold så langt. Han vil hele tiden forbedre seg og vet at han kan bli bedre. For å få det til må han få spilletid og den tilliten han trenger. Vi håper at han kan fortsette i Celtic-drakten, sier manager Deila, ifølge NTB.

John Alberto Fernando Andres Luigi Olof Guidetti

Født: 15. april 1992
Fødested: Stockholm
Høyde: 1.85 m
Posisjon: Spiss
Klubb: Celtic (utlånt fra Man. City)
Tidligere klubber: IF Brommapojkarna, Burnley, Feyenoord, Stoke City. Alle på lån

Kilde: Wikipedia

Guidetti har vært Manchester City-spiller siden 2008, men har vært lånt ut til en rekke klubber: Brommapojkarna, Burnley, Feyenoord, Stoke og nå i Celtic.

Spilte barbeint 24-åringen heter egentlig John Alberto Fernando Andres Luigi Olof Guidetti. Han er født i Stockholm 15. april 1992, men flyttet til Kenya som 10-åring i 2002.

Svensken har også eksotiske gener med farfar fra Italia og farmor som er halvt brasiliansk.

Bakgrunnen for årene i Kenya var farens jobb som lærer.

I et intervju med NRK Radio i 2012, snakket Guidetti om livet i Afrika.

- Om morgenen tok jeg på meg shorts og ei t-skjorte — aldri sko eller strømper — før jeg spiste frokost og gikk til skolen. Jeg var en hvit mann i slummen, alltid barbeint. Jeg kan huske at jeg måtte plukke glass ut av føttene etter at vi hadde spilt fotball. Det var vondt, men jeg brydde meg ikke om det. Jeg ville ha direkte kontakt med fotballen, sa Guidetti til kanalen.

<strong>2010:</strong> John Guidetti i treningskamp for Manchester City mot Sporting Lisboa sommeren 2010. FotO: AFP PHOTO/Stan Honda
2010: John Guidetti i treningskamp for Manchester City mot Sporting Lisboa sommeren 2010. FotO: AFP PHOTO/Stan Honda Vis mer

Som 16-åring fikk han tilbud om å reise til Manchester City - og han dro. På samme tidspunkt var flere storklubber ute etter talentet. Både svenske og sør-afrikanske lag ville ha tenåringen.  Også Inter Milan, Sampdoria, Lazio og Roma var interesserte.

Men seks år etter overgang står Guidetti med bare èn opptreden for Manchester Citys A-lag. Det skjedde i ligacupens tredje runde mot West Bromwich Albion. Datoen var 22. september 2010.

I 2011/12-sesongen fikk Guidetti endelig vist hva som bor i ham. Svensken ble lånt ut til nederlandske Feyenoord og scoret solide 20 mål på 23 kamper.

Han ble kalt et fenomen av managerprofilen Ronald Koeman og sammenlignet med Zlatan Ibrahimovic.

Så kom sykdommen: 15. april 2012.

<strong>SUKSESS:</strong> John Guidetti hadde suksess i Feyenoord i 2011/2012. Foto: AFP PHOTO/ ANP MARCO DE SWART
SUKSESS: John Guidetti hadde suksess i Feyenoord i 2011/2012. Foto: AFP PHOTO/ ANP MARCO DE SWART Vis mer

Etter en lengre periode borte fra fotballen ble Guidetti sendt på lån til Premier League-klubben Stoke i januar i år.

Det endte med fiasko.

Guidetti fikk lite spilletid, kranglet med manager Mark Hughes og reiste tilbake til City med bare seks innhopp i løpet av halvåret.

Nå - få måneder senere - storspiller han i Skottland og Celtic.

- Da han kom hit, var han et stort spørsmålstegn. Han hadde vært borte i så lang tid og ikke spilt fotball på to år, sa Deila nylig.

<strong>I FORM:</strong> Celtic og manager Ronny Deila. Foto: AP Photo/PA, Danny Lawson
I FORM: Celtic og manager Ronny Deila. Foto: AP Photo/PA, Danny Lawson Vis mer

Og Guidetti ser ut til å like seg i Glasgow.

- Det er en ære hver gang å trekke Celtic-trøya på seg, sa Guidetti etter denne ukas kamp.

Spissen får også ros av supporterlederen Bent Uvaag Johansen. Skottene har nemlig vært desperate etter en målscorer det siste året.

- Guidetti har gjort sakene sine bra og han har hatt en litt spesiell karriere. Celtic har slitt med en skikkelig målscorer siden Gary Hooper forsvant. Kris Commons scoret mye i fjor, men han er jo ingen spiss. Vi har savnet en goalgetter og vi håper Guidetti blir den neste store, sier Uvaag Johansen.

Hooper ble hentet til Norwich sommeren 2013. Da hadde han scoret 63 mål på 95 kamper i Celtic.

Guidetti føyer seg inn i rekka av skandinaviske personer i klubben, der både Stefan Johansen, Jo Inge Berget, Ronny Deila og svenske Mikael Lustig er fra før.

<strong>MED ZLATAN:</strong> John Guidetti og  Zlatan Ibrahimovic på landslagssamling i 2012. Foto:  AFP PHOTO / Hrvoje POLAN
MED ZLATAN: John Guidetti og Zlatan Ibrahimovic på landslagssamling i 2012. Foto: AFP PHOTO / Hrvoje POLAN Vis mer

- Det som er positivt med spillere fra Skandinavia er at de stort sett oppfører seg bra. Også Guidetti har vært positiv. Han virker lovende. Han har nese for mål, teknikk og en personlighet vi liker, sier supporterlederen til Dagbladet.

Celtic møter Inverness i skotsk Premier League lørdag klokka 16.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer