<strong>EN ROLLEMODELL:</strong> Petter Northug har vunnet respekten til Johan Olsson og er blitt en av svenskens store forbilder. I går tok Petter Northug gullet på 15 kilometer, drøye ti sekunder foran Olsson. Foto:  REUTERS/Giampiero Sposito
EN ROLLEMODELL: Petter Northug har vunnet respekten til Johan Olsson og er blitt en av svenskens store forbilder. I går tok Petter Northug gullet på 15 kilometer, drøye ti sekunder foran Olsson. Foto: REUTERS/Giampiero Sposito Vis mer

For to år siden mistet han respekten for Northug. Nå har han Petter som sin største inspirasjon

- Overraskende, sier Northug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VAL DI FIEMME (Dagbladet): For to år siden ble Petter Northug levnet svært lite ære av Johan Olsson etter lagsprinten i Oslo-VM.

- Etter at Northug sa at gjennomsnille Jesper Modin ødela gullsjansene til Norge i sprintstafetten mistet jeg den lille respekten jeg hadde for mannen, skrev en forbannet Olsson på sin egen blogg. 

De krasse ordene kom etter at Northug hadde slaktet innsatsen til svensken på lagsprinten - der han sprakk i motbakken og hadde skylden for at Sverige havnet på en beskjeden 7. plass.

- Jeg håpet på at Modin skulle angripe, men han var for dårlig. Han ville ikke ha medalje. Jeg så at det var game over for ham, sa Northug.

De uttalelsene falt altså Olsson tungt for brystet. Men mye har skjedd siden den gang.

I det offisielle skimagasinet til Det svenske langrennsforbundet for 2012/13-sesongen, blir samtlige landslagsløpere bedt om å ramse opp en konkurrent «du tar intryck av» - med andre ord hvilken konkurrent de lar seg inspirere av.

Northug er smigret
Én av ni svenske herreløpere trekker fram Petter Northug: Johan Olsson.

Etter 15-kilometeren i går, der Olsson tok sølvmedaljen bak nettopp Northug, spurte Dagbladet om han kunne utdype årsaken til at han har nordmannen som forbilde.

- Jeg blir inspirert av ham, så enkelt er det. Jeg er imponert av måten han går på, og har prøvd å ta noen tekniske detaljer fra det han gjør, fra stilen hans. Det er vel sånn at man har sine ulike inspirasjonskilder. Petter er min fremste.

- I Holmenkollen sa du at du mistet respekten for ham etter hendelsen med Jesper Modin. Hva har skjedd de siste årene?

<strong>GRÅT:</strong> Petter Northug viste sterke følelser etter gullet på 15 kilometer. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GRÅT: Petter Northug viste sterke følelser etter gullet på 15 kilometer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- He-he. Ja, det er klart, det sa jeg vel. Men de siste årene har han bevist at han er en helt komplett skiløper. Og det var han vel egentlig den gangen også.

Petter Northug smiler når han får høre at han er Olssons fremste inspirasjonskilde.

- Det er overraskende. Men det er hyggelig å høre, sier han til Dagbladet.

Ingen slår en skjerpet Northug
Olsson var raus med rosen etter 15-kilometeren, og fastslo at ingen langrennsløpere er i nærheten av Petter Northug når han har dagen.

- Det var et perfekt løp, jeg kunne ikke gått noe fortere. Men jeg hadde også Petter som en av de største favorittene på forhånd, når han er på topp, når han er på hundre prosent, så er det ingen som slår ham, helt enkelt. Det tror jeg vi andre vet også, at når han gjør et løp som han gjør i dag, da er han best, sier Olsson.

<strong>SLAKTET MODIN:</strong> Petter Northug var lite imponert over Jesper Modin etter lagsprinten i Holmenkollen i 2011.  
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SLAKTET MODIN: Petter Northug var lite imponert over Jesper Modin etter lagsprinten i Holmenkollen i 2011. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Av de andre svenske landslagsløperne er det Dario Cologna som får flest «stemmer». Én av dem kommer fra Northugs erkerival det siste halvåret, Emil Jönsson. Som for sikkerhets skyld legger til: Verdens beste langrennsløper, Dario Cologna.

Etter medaljeseremonien i Cavalese i går spurte Dagbladet gullvinneren:

- Hvem er verdens beste langrennsløper: Du eller Dario Cologna?

- Vi får se etter femmila, svarte Northug med et smil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer