For to måneder siden visste ikke lagkameratene hvem han var, men snart kan Jakob (22) bli løsningen på Norges stopperkrise

Fem år etter at en drømmeovergang til FC København ble spolert av skade, imponerer sotraværingen Jakob Glesnes for Strømsgodset.

NORGES NYE STOPPERHÅP: 22 år gamle Jakob Glesnes imponerer i Strømsgodset. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NORGES NYE STOPPERHÅP: 22 år gamle Jakob Glesnes imponerer i Strømsgodset. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DRAMMEN (Dagbladet): - Jeg tror Jakob kan bli veldig, veldig «hot» framover, forteller Strømsgodset-keeper Espen Bugge Pettersen til Dagbladet.

- Dette er den første sesongen hans i Tippeligaen, men Jakob kan bli løsningen på både vårt og landslagets forsvarsproblem. Han har et kjempepotensial, sier trener Bjørn Petter Ingebretsen.

Vi står ved spillerinngangen på Marienlyst stadion. Hjemmepublikummet har nettopp strømmet glisende ut av arenaen. Drammenserne har slått et formsterkt Vålerenga 2-0 i kvartfinalen i cupen. Drømmen om Ullevaal lever.

Ute er det mørkt, men inne lyser luggen til Jakob Glesnes opp rommet idet stopperen trer ut fra garderoben og runder hjørnet til intervjusonen.

- Jakob her! Hyggelig, hilser 22-åringen beskjedent.

Drømmen som ble knust

Den 187 centimenter høye forsvareren er født og oppvokst like utenfor Bergen, og har lenge vært sett på som et av byens største talenter. Allerede i 2011 akslet Glesnes Løv-Ham-trøya 18 ganger i 1. divisjon, bare 17 år gammel.

Prestasjonene på Norges nest øverste nivå gjorde flere utenlandske storklubber interessert. Etter noen suksessfylte måneder, dro han på prøvespill til Liverpool og imponerte. Samtidig var FC København klar til å gjøre nordmannen til prins i «Kongens by», etter at Glesnes storspilte under et 10 dagers opphold i Danmark. Men Glesnes pappa sa nei. Han ville at sønnen skulle fullføre det andre skoleåret på videregående og heller dra da sommeren kom.

VAR PÅ G17-LANDSLAGET: Glesnes var tidlig ansett for å være et stort talent. Foto: Scanpix
VAR PÅ G17-LANDSLAGET: Glesnes var tidlig ansett for å være et stort talent. Foto: Scanpix Vis mer

Ingen av dem kunne vite det, men avgjørelsen skulle raskt vise seg å bli skjebnesvanger. For like etterpå oppsto det dramatikk:

Under sesongoppkjøringens siste treningskamp, falt Jakob plutselig i bakken. Ingen var i nærheten av ham, men kneet vred seg på uforklarlig vis. Dagen etter reiste Glesnes på G18-landslagssamling, men returnerte kjapt hjem igjen. Menisken var skadet og han måtte opereres for å kunne spille fotball igjen.

- Legene måtte sy sammen menisken min. Jeg var ute i seks måneder. Da jeg kom tilbake, trente jeg på nytt med København, men da var ikke formen den samme lenger. Derfor ble heller aldri overgangen noe av, minnes Glesnes.

- Ting gikk treigt

VIKTIG FOR GODSET: Drammenserne skal ha brukt rundt tre millioner kroner på Glesnes i sommer. Foto: Scanpix
VIKTIG FOR GODSET: Drammenserne skal ha brukt rundt tre millioner kroner på Glesnes i sommer. Foto: Scanpix Vis mer

I stedet for et eksklusivt proffliv i Danmark, med mulighet for spill foran nesten 40 000 tilskuere i sagnomsuste Parken, fortsatte Glesnes å opptre foran et titalls tilskuere i lokalfotballen i Bergen. Løv Ham hadde for lengst rykket ned til 2. divisjon og blitt til fusjonsklubben Fyllingsdalen.

I Brann var det ikke plass til stopperen. Klubben hadde tidligere tatt et valg som innebar en satsing på jevngamle Jonas Grønner i stedet.

Likevel beholdt Glesnes hele tida troa på seg selv. Med kapteinsbindet rundt armen, fortsatte Glesnes å prestere og ble blant annet kjent for å banke inn en scoring fra egen banehalvdel i et oppgjør mot Lyn i 2014.

- Men jeg følte at ting gikk litt treigt, at det ikke skjedde noe. Jeg ville spille på et høyere nivå, forteller han.

- Et lite sjokk

I mellomtiden trente han beinhardt, var tålmodig og ventet. Han ventet på muligheten til å få prøve seg på et høyere nivå. Han ventet på sjansen til å vise seg fram blant de aller beste, hvor han selv følte han hørte hjemme.

Og i år var perioden i norsk fotballs periferi endelig over. Sarpsborg 08 var overbevist om at Glesnes var rett mann, og 13. mars debuterte han i Tippeligaen mot FK Haugesund.

13 kamper seinere hadde Glesnes vist at Sarpsborg gjorde rett i å satse på ham. Parallelt hadde han imponert norske fotballeksperter og ikke minst: Han blinket fortere og fortere på Strømsgodsets spillerradar, noe som ifølge SA fikk det til å tikke inn et bud på tre millioner kroner fra kontorene i Gulskogen til Glesnes' daværende arbeidsgiver i Østfold.

- Jeg hadde fått beskjed om at Godset ville ha meg et par uker tidligere. Det kom som et lite sjokk på meg. Jeg hadde jo nettopp forlenget kontrakten med Sarpsborg. Så ble jeg fortalt seinere at klubbene var enige og at det var opp til meg om jeg ville gå. Da syntes jeg det var en gyllen mulighet til å ta et lite steg videre i karrieren, forteller Glesnes.

Kan løse norsk stopperkrise

Han er tydelig på at det har vært en spesiell sesong. Livet har endret seg mye på kort tid. Nå er han i en klubb som er kjent for å utvikle talenter til etablerte profiler med kamper både for landslaget og klubber internasjonalt.

Glesnes innrømmer også at han motiveres av å kunne representere Norge i framtida, men han vil ikke forskuttere noe som helst. Treneren hans vil derimot gå litt lenger. For Ingebretsen tror Glesnes kan gå fra en ukjent 2. divisjonsspiller i fjor vår til debut med flagget på brystet i løpet av 2017.

TROR PÅ GLESNES: Godset-trener Bjørn Petter Ingebretsen skryter av lagets nye midtstopper. Foto: Scanpix
TROR PÅ GLESNES: Godset-trener Bjørn Petter Ingebretsen skryter av lagets nye midtstopper. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har fulgt med Jakob helt siden han spilte i Bergen. Han er en type vi har savnet. Han er en leder, som jobber utrolig hardt på hver trening. Han er bra med ballen i beina og han er sterk i duellspillet. Jakob kan bli så god han vil, skryter Ingebretsen.

Verdsetter skryten

Hvis Godset-sjefen får rett i antakelsene sine, vil også flere enn lagkamerat Bugge Pettersen få øynene opp for midtstopperen. Den tidligere landslagskeeperen vet i alle fall godt hvem Jakob Glesnes er nå.

- He-he. Jeg visste ikke hvem han var da han kom til oss i sommer, men jeg har fått et veldig positivt inntrykk av ham. Han kommer til å bli veldig, veldig «hot», gjentar sisteskansen.

VISSTE IKKE HVEM GLESNES VAR: Godset-keeper Espen Bugge Pettersen kjente ikke til lagets nye stopper da han møtte på trening i august. Foto: Scanpix
VISSTE IKKE HVEM GLESNES VAR: Godset-keeper Espen Bugge Pettersen kjente ikke til lagets nye stopper da han møtte på trening i august. Foto: Scanpix Vis mer

Glesnes fremstår ikke som typen som «tar av». Etter den seks minutter lange praten med Dagbladet, takker han for intervjuet og rusler rolig tilbake igjen til garderoben. Det betyr ikke at han ikke setter pris på de mange rosende ordene som har kommet hans vei denne sesongen.

- Det er veldig kjekt at andre ser at jeg har noe i meg. Jeg jobber hardt hver dag i Godset for å bli bedre. Akkurat landslaget tenker jeg ikke så mye på nå, men hvis det en gang skjer, så skjer det, sier drammensernes nye stopperbauta.

PS: Per-Mathias Høgmo tar torsdag ut troppen til VM-kvalifiseringsmøtene med Aserbajdsjan og San Marino.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer