VM-COMEBACK: Ole-Kristian Tollefsen mistet hockey-VM i fjor på grunn av skade, men nå er landslagskapteinen tilbake igjen på isen for Norge. I kveld spiller Norge den siste VM-testen, mot Hviterussland i Minsk. 1. mai VM-åpner de mot regjerende verdensmester Russland. Foto: Roy Wahlstrøm
VM-COMEBACK: Ole-Kristian Tollefsen mistet hockey-VM i fjor på grunn av skade, men nå er landslagskapteinen tilbake igjen på isen for Norge. I kveld spiller Norge den siste VM-testen, mot Hviterussland i Minsk. 1. mai VM-åpner de mot regjerende verdensmester Russland. Foto: Roy WahlstrømVis mer

For to uker siden kunne han knapt stå oppreist. Nå skal Tollefsen lede Norge

Tror på VM-kvartfinale.

(Dagbladet): Landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen (31) og Patrick Thoresen (31) misset begge fjorårets VM-turnering på grunn av skader. I år er begge tilbake på laget som VM-åpner mot regjerende verdensmester Russland i tsjekkiske Ostrava 1. mai.

Thoresen reiser til VM som nyslått KHL-mester med SKA St. Petersburg, mens Tollefsen er blitt friskmeldt akkurat i tide til å rekke VM - etter å ha lagt en tung og tøff periode bak seg.

Sterke smerter Før Norges 1-5-tap mot Hviterussland i Minsk i går kveld (Norge tapte 1-5) hadde ikke Tollefsen spilt kamp siden starten av mars, på grunn av nakke- og hodesmerter.

I går markerte Tollefsen seg først og fremst med å pådra seg hele 14 utvisningsminutter, blant annet en ti-minutter for usportslig opptreden etter å ha fått en tominutter.

I VM-turneringen må Tollefsen holde seg i skinnet. Da trenger Norge han på isen, om målsettingen om kvartfinale skal innfris. Selv gleder han seg til å spille VM-turneringen igjen.

- Revanselysten - Det var kjedelig å miste VM på grunn av skade i fjor. Nå er jeg veldig revansjelysten, ikke minst med tanke på at jeg ble skadet på tampen av sesongen i år også, sier Ole-Kristian Tollefsen til Dagbladet.

Smertene i nakke og hode som har plaget han siden starten av mars har sluppet taket etter god oppfølging på Toppidrettssenteret de siste ukene.

På det verste var det så ille at Tollefsen knapt fungerte i heimen.

Sengeliggende - Jeg har vært sengeliggende hjemme fordi jeg ikke har orket å bevege meg engang. Det var tøft. Det er deilig å komme tilbake og kjenne at kroppen er ok igjen, sier Tollefsen til Dagbladet.

Mens flere på landslaget har hatt en lang VM-oppkjøring på «Camp Roy», så kom Tollefsens friskmelding kommet som en gladmelding til landslagssjef Roy Johansen først for et par uker siden.

TØFF PERIODE: Ole-Kristian Tollefsen har slitt med sterke nakke- og hodesmerter, men er friskmeldt igjen i tide til å spille hockey-VM for Norge. Foto: Roy Wahlstrøm
TØFF PERIODE: Ole-Kristian Tollefsen har slitt med sterke nakke- og hodesmerter, men er friskmeldt igjen i tide til å spille hockey-VM for Norge. Foto: Roy Wahlstrøm Vis mer

- Jeg har ikke hatt noen optimal oppladning, men jeg er bra trent, så det skal ikke være noe stress å komme i form på noen uker, sier Tollefsen til Dagbladet.

12. plass Norge endte på en plasseringsmessig svak 12. plass i VM Hviterussland i fjor, men slo likevel bra fra seg i mange kamper. Blant annet ble Italia og Danmark slått, mens det ble ettmålstap mot store hockeynasjoner som Sverige, Tsjekkia og Canada - og Frankrike.

Med litt bedre betalt i noen av de kampene ville Norge vært i en kvartfinale.

Det er målsettingen i år også, men landslagstrener Roy Johansen er klar på at det blir knalltøft.

- Vi kan gå til kvartfinale eller vi kan rykke ned. Begge de scenariene er absolutt mulig, uten at det behøver å bety at vi har gjort noen dårlig VM-turnering. Såpass tøft er det i toppen, sier Johansen til Dagbladet.

Kastes til ulvene Det starter tøft i år også, men Ole-Kristia Tollefsen mener det er like greit å møte verdensmester Russland allerede i den første kampen.
 
- Det er ganske ålreit å bli kastet til ulvene med en gang, for da får vi opp tempoet allerede i den første kampen. Det kan hjelpe oss til å kanskje «stjele» en av de tre første kampene, slik at vi kan flyte på det videre i turneringen, sier han.

Tollefsen er enig i at det er så tøft og jevnt i toppen nå at Norge like gjerne kan rykke ned (det dårligste av åtte lag) som å gå til kvartfinale (de fire beste i pulja).

- Det er mange lag som kan overraske, og så er det noen som kan drite seg ut. Da gjelder det å ikke være blant de lagene, sier han til Dagbladet.

Blir i Sverige Backen med 163 NHL-kamper i perioden 2005-2010 skrev nylig ny treårskontrakt med svenske Färjestad, og har slått seg til ro med at det trolig ikke blir med NHL-spill.

- Jeg trives veldig bra i Färjestad. Det er bra for familien og bra for meg, sier han.

Så gjenstår det å se hvor bra Tollefsen og Norge gjør det i VM.
 
- Vi har et bra lag. I VM handler det om energi og litt flaks og flyt, sier Tollefsen.

NB! Norge møter Hviterussland i dag også, i det som blir siste test før VM-alvoret starter.