GA ALT: Edvald Boasson Hagen kjempet det han klarte for å holde seg inne i sammenlagtkampen, men han måtte innse at det ble for tøft i stigningen opp til mål ved Havsdalsgrenda. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no
GA ALT: Edvald Boasson Hagen kjempet det han klarte for å holde seg inne i sammenlagtkampen, men han måtte innse at det ble for tøft i stigningen opp til mål ved Havsdalsgrenda. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.noVis mer

For tøft for de norske proffene. Fredrik (22) ble beste nordmann

Spanjolene kunne juble på Geilo.

GEILO/OSLO (procycling.no): Lørdagens etappe i Tour of Norway var avgjørende for Edvald Boasson Hagens jakt på den gule trøya.

Han startet etappen 38 sekunder bak Jesper Hansen (Tinkoff-Saxo) og var nødt til å ta tid på ham for at håpet om sammenlagtseier skulle leve.

Den tøffe avslutningen inkluderte klatringen over Kikut før de stupte ned til Geilo sentrum og tok fatt på den avgjørende bakken (2,3 kilometer à 7,9 prosent) til mål ved Havsdalsgrenda.

- I overkant hard Men nordmannen måtte innrømme at han ikke hadde kapasitet til å utfordre dansken.

- Denne avslutningen var i overkant hard for min del. Det var på kanten av hva jeg kan klare, laget gjorde en god jobb for meg, men for min del ble det litt for tøft, sier Hagen til TV 2 etter målgang.

Opp den siste bakken var Amets Txurruka (Caja Rural) sterkest og triumferte. Hansen ble nummer fire, mens Edvald Boasson Hagen måtte ta til takke med tolvteplassen, 21 sekunder bak Txurruka, 16 sekunder bak dansken.

Beste nordmann ble kontinentalrytteren Fredrik Strand Galta (Coop-Øster Hus) på femteplass. Bak ham kom Lars Petter Nordhaug på sjetteplass.

- Det var kjekt. Det er dette du jobber for, og endelig fikk jeg det til. Det var digg, sier Galta til TV 2.

- Jeg følte meg ganske bra, men jeg har ikke den spruten jeg hadde da jeg var i toppform for klassikerne. Jeg hadde ikke noe ekstra å komme med, forklarer Nordhaug til procycling.no.

Luxembourger dominerte Det var en aggressiv start på etappen med flere bruddforsøk. Alexander Kristoff (Katjusja) vant den første innlagte spurten og festet grepet om den grønne poengtrøya.

Like etter dannet Bob Jungels (Trek Factory Racing) og Pim Ligthart (Lotto Soudal) etappens brudd.

De opparbeidet seg ei faretruende stor luke. Med 65 kilometer igjen hadde de nesten sju minutter tilbake til hovedfeltet hvor MTN-Qhubeka og Tinkoff-Saxo forsøkte å kontrollere dem.

Stortalentet Jungels sa kort tid etter takk for følget til Ligthart og startet jakten på en soloseier.

Sluknet med 20 kilometer igjen Luxembourgeren syklet strålende og holdt forspranget på mer enn tre minutter helt til det var 19 kilometer igjen. Det var Edvald Boasson Hagens hjelperyttere som sammen med Jesper Hansens lagkamerater kappet forspranget til Jungels.

- Vi trodde at vi hadde veldig god kontroll, men vi merket at det var veldig mye mer medvind da vi kom ned fra fjellet. Da måtte det jobbes ekstra hardt for å hente bruddet, men heldigvis klarte vi det, sier Hagen.

Men kort tid etter var det slutt på kreftene for Trek-rytteren, og med tolv kilometer igjen var det slutt for den heltemodige 22-åringen.

Dermed var det vidåpent i kampen om seieren.

Opp den siste bakken til målstreken ved Havsdalsgrenda var Amets Txurruka (Caja Rural) sterkest. Baskeren triumferte foran David López (Team Sky) og Davide Rebellin (CCC Sprandi Polkowice).

Beste nordmann ble Fredrik Strand Galta (Coop-Øster Hus) på femteplass.