FRAMTIDSHÅP: Jesper Nelin er mannen som Sveriges landslagstrener Wolfgang Pichler tror kan reise svensk skiskyting til gamle høyder igjen. I dag går han på det svenske mixed-stafett-laget i VM-åpningen i Holmenkollen. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix
FRAMTIDSHÅP: Jesper Nelin er mannen som Sveriges landslagstrener Wolfgang Pichler tror kan reise svensk skiskyting til gamle høyder igjen. I dag går han på det svenske mixed-stafett-laget i VM-åpningen i Holmenkollen. Foto: Christine Olsson / TT / NTB ScanpixVis mer

For tre år siden hadde Jesper (23) tre par ski. Nå omtales han som Sveriges nye «funn» i skiskyting

- Det er store ord. Men jeg tror jo på det selv også.

HOLMENKOLLEN (Dagbadet): Tyske Wolfgang Pichler (61) kjenner et ekstraordinært talent når han ser et, han har trent Magdalena Forsberg til seks VM-gull og seks sammenlagtseirer i verdenscupen - og han har ledet typer som Björn Ferry, Helena Ekholm, Anna Carin Olofsson (Zidek) til medaljer i OL og VM.

Siden har svensk skiskyting nærmest kollapset. Etter at Sverige tok fem medaljer i 2012-VM, så er Fredrik Lindströms VM-bronse fra Nove Mesto i 2013 det eneste de blågule har smakt av medaljer siden.

Nå har de blågule hentet inn den karismatiske tyskeren Wolfgang Pichler for å dra dem opp av søla igjen. Han har skapt mestere før, og er overbevist om at han vil klare det igjen. Og den det stilles kanskje aller mest forventninger til er 23 år gamle Jesper Nelin.

- Han vi har lett etter - Jesper er et funn. Han er kanskje akkurat den personen vi har lett etter, sier Wolfgang Pichler til Dagbladet.

Men det er ikke mer enn tre år siden den tidligere langrennsløperen Jesper Nelin prøvde skiskyting for første gang. Da fikk han prøve storebrorens gamle gevær da han kjøpte nytt. Og så var det gjort.

På den tiden hadde han ikke mer enn tre par gode ski heller, og helt fram til han kom inn på landslaget før årets sesong, så har Jesper Nelin vært vant til å måtte stelle med skiene sine selv.

Kanskje har Wolfgang Pichlers store ord noe for seg. I verdenscupdebuten endte han på 16. plass på sprinten på hjemmebane i Östersund i desemer. Siden har han hatt plasseringer på 40., 50. og 60. plass i de fire andre løpene han har gått i verdenscupen, men potensialet ble iallfall vist fram i superdebuten.

Debuterte med 16. plass - Dette er min første sesong på landslaget, så det er mye som er nytt for meg. Men 16. plassen i debuten var en stor opplevelse og overraskelse. Det var ikke noe jeg forventet meg, sier Nelin til Dagbladet.

- Treneren din kaller deg et «funn», så forventningene til deg er store?

- Ja, han har brukt store ord om meg. I løpet av sommeren sa han ikke noe slikt til meg, men rett før sesongstarten, så kom det en del komplimeter. Det var overraskende, men også kult å høre. Det betyr mye at han har tro på meg, for jeg tror også selv at jeg har potensial til å nå toppen, ellers ville jeg ikke satset så hardt som jeg gjør, sier han til Dagbladet.

- Størst sjanse på stafettene - Sverige har en stolt skiskytterhistorie, med folk som Magdalena Forsberg, Björn Ferry og Carl Johan Bergman. Det er gode navn du skal fylle tomrommet etter?

- Jeg har ikke så kontroll på den svenske historien i skiskyting, for inntil jeg begynte for tre år siden, så så jeg ikke engang på skiskyting på tv. Jeg tenker mer på framtida. Og heldigvis har vi fortsatt Fredrik (Lindstöm, to VM-bronse) i laget, så det er fint å lære ting av han også.

Sverige stiller med Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin og Fredrik Lindström på dagens VM-mixed-stafett i Holmenkollen. Selv om Sverige ikke nevnes blant favorittene, så har ikke de blågule gitt opp håpet.

- Stafettene er kanskje øvelsene vi har størst sjanse til medalje på. Om alle fire har en superdag hvor alt stemmer, så kan vi ha en sjanse på medalje, tror Nelin.

- Fourcade blir VM-konge For han og de fleste unge på det nye svenske laget så er uansett ikke VM i Holmenkollen det store målet. VM på hjemmebane i Östersund i 2019 er blinket ut som åstedet hvor svensk skiskyting for alvor skal markere seg igjen.

- Jeg har aldri gått i Holmenkollen tidligere, så jeg er her først og fremst for å lære. Men arenaen er helt annerledes enn jeg hadde sett for meg via tv-bilder herfra. Jeg hadde et klart bilde av hvordan det så ut her, men slik var det slett ikke. Arenaen ser stor ut på tv, men er jo egentlig ikke det, selv om det er langt over stadion, sier Jesper Nelin.

- Hvordan er VM-formen?

- Wolfgang Pichler sier at jeg er i mitt livs beste form. Man får selvtillit av å høre slikt, selv om han ikke kan vite hvordan jeg kjenner min kropp. Men det kjennes bra, så jeg gleder meg til å komme i gang, sier svenskenes nye framtidshåp i skiskyting.

- Og hvem blir VM-kongen?

- Det tror jeg blir Martin Fourcade. Jeg tror han tar to gull.

LÆREMESTER: Sverige har startet nærmest fra bunn igjen etter noen tunge år i skiskyting, men Jesper Nelin (t.v) er glad for at Fredrik Lindström fortsatt er med. Han har to bronsemedaljer fra VM på samvittigheten og er den naturlige lederen i laget. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix
LÆREMESTER: Sverige har startet nærmest fra bunn igjen etter noen tunge år i skiskyting, men Jesper Nelin (t.v) er glad for at Fredrik Lindström fortsatt er med. Han har to bronsemedaljer fra VM på samvittigheten og er den naturlige lederen i laget. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix Vis mer