For tre år siden kjempet Mexicos keeperhelt mot dopinganklager

Fikk i seg stoffet clenbuterol gjennom kjøtt han spiste.

HYLLES: Mange har fått øynene opp for Mexicos keeper Guillermo Ochoa etter at han storspilte og holdt buret rent mot Brasil. Foto: EPA/ SRDJAN SUKI / NTB Scanpix
HYLLES: Mange har fått øynene opp for Mexicos keeper Guillermo Ochoa etter at han storspilte og holdt buret rent mot Brasil. Foto: EPA/ SRDJAN SUKI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mexicos keeper Guillermo Ochoa ble hyllet da han holdt buret rent i kampen mot Brasil forrige uke.

- Keeperen vår reddet oss i dag. Vi kjempet hardt mot en stor rival og gjorde en god jobb, sa Mexico-kaptein Rafael Márquez.

Testet positivt For tre år siden kjempet Ochoa en helt annen kamp, den gangen mot dopinganklager.

I mai i 2011 var Ochoa en av fem meksikanske fotballspillere som testet positivt for det forbudte stoffet clenbuterol. Senere viste også tester spor av stoffet hos også fire andre i den meksikanske troppen.

- Det er en overraskelse at så mange spillere i en tropp har hatt kontakt med det samme stoffet. Vi snakker om ni av 14 spillere, sa administrerende medisinsk offiser Jiri Dvorak i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Det viste seg at spillerne hadde fått i seg stoffet gjennom dårlig kjøtt.

- Jeg har ikke gjort noe kriminelt eller noe galt. Vi har ingenting å skjule, og vi har ren samvittighet, sa Ochoa, ifølge cbcsports.

- Det er trist at sånne ting skjer. Dette er noe som kunne skjedd i en hvilken som helst restaurant på et hvilket som helst sted, og det skjedde med oss da vi var sammen på trening. Det er uflaks. Vi vet at dette vil bli ryddet opp i, og vi forholder oss til situasjonen.

Ble ikke straffet I juli 2011 ble det klart at det meksikanske fotballforbundet MFM ikke straffet spillerne.

Den tyske bordtennisspilleren Dimitrij Ovtcharov ble i 2010 frikjent etter å ha testet positivt på clenbuterol, og også han sa han hadde fått det i seg gjennom dårlig mat.

Verdens antidopingbyrå (WADA) godkjente de meksikanske spillernes forklaring i oktober 2011.

- WADA har mottatt overbevisende dokumentasjon fra Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), som i en studie gjennomført i forbindelse med U17-VM i Mexico har avdekket alvorlige helseproblemer i landet i form av kjøtt forurenset av clenbuterol, het det i en uttalelse fra WADA.

De skrev også at det var et problem meksikanske myndigheter var i ferd med å ta tak i. Mexico har lovforbud mot bruk av steroider i kjøttproduksjon.

- Flere pågripelser er allerede gjort, og store mengder clenbuterol er beslaglagt. Etterforskningen pågår, meldte WADA.

Forberedt før VM Det ble også et tema i VM-oppkjøringen, men Mexicos landslagssjef Herrera sa dette allerede var snakket om.

 - Med tanke på det som skjedde har vi bestemt at vi ikke skal spise rødt kjøtt, sa Herrera på en pressekonferanse i slutten av mai, ifølge Reuters.

- Vi har en veldig god kokk, og vi spiser alle typer kjøtt, bortsett fra biff. Vi har også gitt beskjed til spillerne at de den siste halvannen måned ikke skal spise biff, og det har de holdt seg unna.

Miguel Ponce ble hentet inn i troppen da Juan Carlos Medina ble skadet.

- Ponce spiste noen tacoer uten at han visste at han skulle være med oss til VM. Men kjøttet går gjennom systemet i løpet av tre eller fire dager, selv om vi tar forholdsregler.

Rykter om seks fingre Etter bragden mot Brasil sirkulerte det også et bilde på twitter, som viste den meksikanske keeperen med seks fingre på høyre hånd.

Ryktene om de seks fingrene startet i 2010 da Ochoa ble linket til Fulham. Det ble da skrevet på ulike forum at Ochoa ble nektet overgangen på grunn av fordelen av en større hanske, men det er altså bare tull.

Det som ikke er tull er at den 28 år gamle keeperen står uten klubb, når kontrakten med Ajaccio går ut denne måneden.

Etter kampen mot Brasil sa han følgende til Ligue1.com om sin kontraktløse tilværelse:

- Jeg bekymrer meg ikke for det, agenten min tar seg av det der. Jeg forholder meg rolig, for det er muligheter. Men det er sant at en kamp som dette er veldig god reklame for en keeper.

Mexico møter Kroatia i den siste gruppespillkampen i kveld. Før kveldens kamp er Mexico nummer to i gruppa, med fire poeng. Brasil leder, med fire poeng de også, og Mexico tar seg videre med enten seier eller uavgjort mot Kroatia.

• Dagbladets oddsekspert Lars Dybwad tror det blir en målrik kamp i kveld, hans oddstips kan du lese her. Kampen starter klokken 22.00, og vises på NRK3.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer