For tre år siden vant de ligacupen. Nå er eieren i fengsel, laget i fritt fall og lørdag tapte de 8-0

- Historisk lavmål.

TIDENES VERSTE: Reaksjonen til Birminghams Callum Reilly etter 0-8 hjemme for Bournemouth i lørdag sier sitt. Foto: Pa Photos / Clint Hughes / NTB Scanpix
TIDENES VERSTE: Reaksjonen til Birminghams Callum Reilly etter 0-8 hjemme for Bournemouth i lørdag sier sitt. Foto: Pa Photos / Clint Hughes / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 27. februar 2011: Birmingham City slår stjernespekkede Arsenal 2-1 i ligacupfinalen på Wembley etter scoringer av Nikola Zigic og Obafemi Martins.

25. oktober 2014: Birmingham City noterer klubbens verste hjemmetap noensinne med 0-8 (!) hjemme for Bournemouth.

- Hva i all verden er det som skjer, Martin Kolsrud, leder for Birminghams norske supporterklubb?

- Det er et veldig godt spørsmål. Dette er en svart dag. Det har bare gått nedover siden seieren i ligacupfinalen. Sist sesong reddet vi plassen i Championship på målforskjell. Det tror jeg ikke vi klarer i år.

Fengslet eieren Lørdagens 0-8-tap sier det aller, aller meste om situasjonen i den tradisjonsrike klubben Birmingham. Akkurat nå er ikke laget i nærheten av samme nivå som ligacuplaget eller troppen som gikk 16 kamper uten tap i Premier League i 2009/10.

For å forstå hva som har skjedd med de blåhvite fra Englands nest største by, må vi se på helt andre ting enn resultatene, og ja, økonomi har selvsagt mye av skylda.

Birminghams kinesiske eier Carson Yeung ble tidligere år dømt til seks års fengsel for hvitvasking av penger i hjemlandet. Da var imidlertid klubben allerede i fritt fall.

- Selv om Yeung sitter fengslet i Kina er det fortsatt hans folk som styrer klubben. Problemet er at de bare er interesserte i å suge klubben tom for ressurser. De har foreksempel innført et lønnstak for spillerne på 5000 pund i uka. I denne sammenhengen er det latterlig lavt. Da har man ingen muligheter til å knytte til seg gode spillere, sier supporterleder Kolsrud til Dagbladet.

FAKTA

Birmingham — Bournemouth 0-8 (0-3)

Mål:
0-1 Brett Pitman (3), 0-2 Callum Wilson (35), 0-3 Matt Ritchie (40), 0-4 Marc Pugh (63), 0-5 Pugh (69), 0-6 Tokelo Rantie (str. 82), 0-7 Pugh (84), 0-8 Rantie (86).

Rødt kort: David Edgar (6), Birmingham.

13 837 tilskuere.

- I tillegg har bruker de ikke noe på spillerkjøp. Siden nedrykket i 2011 har de brukt 25 000 pund på én spiller. Hver gang det dukker opp et nytt talent, så selges han omtrent før han er kjønnsmoden, legger han til.

Mareritt I lørdagens oppgjør på St. Andrews kom City under allerede etter tre minutters spill, og mange fryktet det verste da David Edgar ble utvist tre minutter seinere.

At 0-3 til pause skulle bli til 0-8 ved full tid, etter en grotesk serie med tabber, hadde nok imidlertid ingen tenkt seg.

- Én ting er om vi hadde tapt med sånne sifre for Chelsea, Manchester United eller Liverpool. Men dette var tross alt Bournemouth, sier Kolsrud.

- Det er historisk lavmål, det er utvilsomt. Vi vet ikke helt hva vi skal håpe på heller. Lee Clarke fikk sparken som manager tidligere denne uka, men det er egentlig ikke der problemet ligger, fortsetter han.

Drømmer om ny eier Supportelederen, som ble Birmingham-fan i 1974 og stiftet den norske fanklubben i 1981, forteller at han aldri tidligere har hatt en tøffere periode med favorittlaget.

- Selv om det er spesielt, så er det nesten sånn at vi nå håper på at klubben blir satt under økonomisk administrasjon og at gjelden kan slettes. Jeg tror det er eneste grunn til at en ny eier kan tenke seg å komme inn. Det er nok ikke mange som er interesserte i å først betale 20-40 millioner pund for klubben, for så å slette gjeld selv, sier Kolsrud.

- Om ikke annet, så kan dere i hvert fall ikke kalles medgangssupportere?

- Nei. Det kjennetegner ikke oss. Noen kalte oss det da vi var i Premier League, men interessen rundt den norske supporterklubben var størst da vi var på nivå tre. Nå er det apatien som råder.

- Uakseptabelt Birmingham er «bare» nest sist i Championship, med 11 poeng på 14 kamper. Klubbkaptein Paul Robinson tror det er mulig å snu formpila.

SISTE TROFÉ Her feirer Birminghams spillere etter å ha slått Arsenal i ligacupfinalen på Wembley 27. februar 2011. Siden har det bare gått nedover med den tradisjonsrike klubben. Foto: AP Photo / Akira Suemori / NTB Scanpix
SISTE TROFÉ Her feirer Birminghams spillere etter å ha slått Arsenal i ligacupfinalen på Wembley 27. februar 2011. Siden har det bare gått nedover med den tradisjonsrike klubben. Foto: AP Photo / Akira Suemori / NTB Scanpix Vis mer

- Vi er kjempeskuffa alle sammen, men supporterne er nok mest skuffa av alle siden de betalte masse penger for å se dette. Det er uakseptabelt.

- Jeg kommer ikke til å kaste inn håndkleet fordi det er ikke min natur. Nå skal vi samle gutta, og vi skal jobbe knallhardt på treningsfeltet for å rette opp dette, sier han til Birminghams hjemmeside.

BEDRE TIDER: Birmingham-supporterne hadde langt mer å juble for før 05/06-sesongen. Her er supporterleder Martin Kolsrid (t.h.) i prat med André Bergdølmo, som prøvespilte for de blå samme sommer. Foto: Privat
BEDRE TIDER: Birmingham-supporterne hadde langt mer å juble for før 05/06-sesongen. Her er supporterleder Martin Kolsrid (t.h.) i prat med André Bergdølmo, som prøvespilte for de blå samme sommer. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer