For tynne bein for VM-suksess

SEVILLA (Dagbladet): Jim Svenøy må utrette mirakler for å kvalifisere seg til VM-finale på 3000 meter hinder i kveld. Svenske Anders Gärderud vant OL-gull på samme distanse i 1976. Han mener Svenøys satsing på høydetrening er helbom. - Tren beinstyrke isteden, sier han.

Anders Gärderud løp på 8.08,02 da han vant i Montreal for 23 år siden. Bare to europeere har løpt fortere. Gärderud er i VM som friidrettsekspert for svensk TV, og har fulgt Svenøys utvikling de siste åra. Han mener eksperimentet med høydetrening må avsluttes før det er for seint.

- Personlig tror jeg Jim bør droppe høydetreninga. Skal han under 8.05, ligger ikke flaskehalsen i røde blodlegemer, sier Gärderud.

Han mener Svenøy trenger mer kjøtt på beina.

- Når jeg ser Jim løpe, er det åpenbart at svakheten er styrken i beina. Han bør øke styrken i fot, vrist og legg for å komme raskt inn i løpsrytmen etter hinderpasseringene. Det kan han klare i løpet av en treningssesong, sier Gärderud.

Forsømt område

Et stykke på vei er trener Magne Wullum enig i OL-mesterens teori.

- Ja, men vi prøver å kombinere styrke og høydetrening. Gjøre noe med begge bitene, sier han.

Men Wullum innrømmer at styrkebiten er forsømt i år.

- Under høydeoppholdene i Afrika var det ikke fasiliteter for styrketrening. Det nærmeste vi kom var en skole der elever hadde tatt jernrør og satt blikkbokser med betong i endene. Det var manualene, sier han.

Skal høydetreningsprosjektet videreføres neste år, må dette problemet løses.

- Det kan bli et poeng, sier Wullum.

Langt bak

Til i kveld rekker ikke Svenøy å bli sterkere. Fakta taler for seg sjøl: Denne sesongen har 26 av 42 VM-løpere bedre bestetid enn Svenøys 8.22,61 fra Bislett 30. juni. Jim løper i andre av totalt tre heat. De to beste fra hvert heat går videre til finale. Utenom disse, får bare de seks beste tidene totalt finalebillett. Jim løper sammen med verdensener Bernard Barmasai og regjerende v-mester Wilson Boit Kipketer, begge fra Kenya. Åtte av 13 i heatet har bedre sesongnotering enn Jim.

- Jeg er en mesterskapsløper, og tror det er realistisk med finale, sier Jim, som ikke vil gå inn på Gärderuds teorier:

- Det tar vi når sesongen er ferdig til høsten, sier han.

Usikre

Mye tyder på at høstmørket senker seg i kveld. Jim Svenøy har fire høydeopphold i 1999. Målsettingen var økt løpskapasitet. Slik gambler han for på sikt å løpe ned mot - og under - 8.00.

For to år siden satte Svenøy personlig rekord med 8.12,05. Da var han beste europeer i VM med 7. plass, og ble omtalt som «det hvite håpet». I år har ikke Jim vært under 8.20 en eneste gang.

Han løp på elendige 8.40,98 i generalprøven før VM under NM på Byrkjelo. Bare i VM er det i år 13 europerere med bedre tid.

Finalesjansen synes minimal.

- Jeg har aldri vært mer usikker før et mesterskap, sier han.

- Kanskje må Jim ned på 8.17 for å komme til finale. På en god dag er det femti prosents sjanse for at han løper under 8.20, sier Magne Wullum, og legger til:

- Under EM i fjor var jeg redd han skulle kollapse i finalen. I år er jeg like redd før det første løpet.

<B>MER MUSKLER: </B>I kveld løper Jim svenøy for finale på 3000 m hinder. Han levnes ikke store finalehåp.