Nytt system for verdenscuppoeng

- Forandrer alt

Neste sesong kommer det et nytt poengsystem i langrenn. Målet å gjøre kampen om sammenlagtkula i verdenscupen tettere og å «tvinge» utøverne til å gå flere renn. Norge ser ett problem med forslaget.

TETTERE KAMP? Får FIS det som de vil kommer flere til å krige om de øverste plassene i verdenscupen til neste sesong. De siste fem åra er det Alexandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo som har vunnet sammenalgt. Foto: NTB Scanpix

TETTERE KAMP? Får FIS det som de vil kommer flere til å krige om de øverste plassene i verdenscupen til neste sesong. De siste fem åra er det Alexandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo som har vunnet sammenalgt. Foto: NTB Scanpix

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) legger i disse dager planene for neste sesong.

De ulike komiteene og underkomiteene til komiteene av komiteene møtes for å drøfte, diskutere og bestemme hvordan vintersporten skal knas i riktig retning for å sikre framtida.

I forrige uke bestemte langrennskomiteen blant annet at kvinner og menn skal gå like langt neste sesong, noe som fikk stor oppmerksomhet fra møtet.

Nytt poengsystem

En annen ting som ble bestemt på møtet er at poengsystemet i verdenscupen forandres totalt.

- Hele poenget er å øke krigen om sammenlagtkula, forklarer renndirektør i FIS, Pierre Mignerey.

RENNDIREKTØR: Pierre Mignerey. Foto: Terje Pedersen / NTB
RENNDIREKTØR: Pierre Mignerey. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Før fikk de tretti beste poeng. Nå blir antallet økt til femti. Poengene kommer også til å bli tettere fordelt i toppen.

Vinneren kommer fortsatt til å få 100 poeng, men der rekka tidligere gikk 100-80-60-50-45 - blir det nå mye jevnere hvis FIS Council går for forslaget til langrennskomiteen.

Det nye starter med at de fem første får 100-95-90-85-80 poeng.

- Det gjør sammendraget mye mer kompakt, og simulasjoner vi har kjørt på verdenscupen bekrefter dette. Det gjør at vi får en større kamp både om seieren og de øvrige pallplassene. Det forandrer alt, forklarer Mignerey.

Du kan se hele forslaget i faktaboksen under:

NYTT FORLSLAG: Dette er langrennskomiteen ønske til nytt poengsystem i verdenscupen. Det går etter alle solemerker gjennom 26.mai når FIS Council møtes. Foto: FIS
NYTT FORLSLAG: Dette er langrennskomiteen ønske til nytt poengsystem i verdenscupen. Det går etter alle solemerker gjennom 26.mai når FIS Council møtes. Foto: FIS Vis mer

Flere får poeng

Tour de Ski kommer fortsatt til å gi utøverne mye poeng, men også her kutter FIS totalscoren og samler poengene mer.

I fjor var det de to Tour-vinnerne Johannes Høsflot Klæbo og Natalja Neprjajeva som tok sammenlagtkula i verdenscupen. Russeren fikk 646 av de 973 poengene hun tok totalt i Tour de Ski. Klæbo tok med seg 707 verdenscuppoeng fra Touren - men samlet inn 1375 totalt.

Nå hører det også med til historien at tre verdenscuphelger (Les Rousses, Planica og Tyumen) ble avlyst på grunn av corona og krig.

VANT SAMMENLAGT: Natalja Neprjajeva. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VANT SAMMENLAGT: Natalja Neprjajeva. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Et annet aspektet FIS har lagt vekt på er at flere utøver bare går sprint eller distanse. Mange av distanseløperne har for eksempel droppet sprint helt fordi veien til verdenscuppoeng - de 30 som går videre fra prologen får det - har vært for smal.

Nå skal 50 få poeng, og Mignerey tror det fører til mer deltakelse:

- Vi må gi utøverne gode grunner til å møte opp til flere verdenscupstarter. Vi ønsker også øke antall nasjoner og utøvere som får poeng.

En annen forandring til neste sesong er at FIS går inn for å fjerne individuelle verdenscuppoeng fra lagøvelser. Dette er i strid med flertallet av utøvernes ønske, men Mignerey mener at dagens system gir de store nasjonene en for stor fordel.

SKREKK: Den svenske skiløperen Maja Dahlqvist er ikke redd for å trykke til i langrennssporet, det er andre ting hun frykter mye mer. Video: majadahlqvist / Instagram / Løkås/Særsland/ Dagbladet Vis mer

Norsk problem

Storbritannias landslagstrener Jostein Vinjerui støtter FIS' forslag om å endre poengsystemet i verdenscupen. Overfor Dagbladet ramser han opp tre grunner:

- Mange land får støtte fra forbund på grunnlag av verdenscuppoeng, og det nye systemet gir flere poeng. Jeg håper også at det kan gi mer spenning i verdenscupen totalt, og det kan gjøre det mer attraktivt for de største profilene å gå flere renn, forklarer den norske treneren.

Den norske langrennssjefen Espen Bjervig forteller at han verken stemte for eller imot forslaget da det kom. 49-åringen forteller at han i utganspunktet ønsker bedre tid til å sette seg inn i hvordan forslaget kom til å påvirke idretten framover, og ønsket at det først skulle bli vedtatt på høstmøtet i (ja nettopp) høst:

- Det kom brått på, men det var stor oppslutning blant verdendenscupnasjonene. Jeg ser hvorfor forslaget kommer. Det er for å motivere de beste til å gå flere renn. Det blir kostbart for utøverne å stå over nå, forklarer Bjervig til Dagbladet.

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I utganspunktet kan Norge ha med seg seks kvinner og menn i hvert verdenscuprenn. Det er knallhard kamp om plassene, og Bjervig påpeker at det nye forslaget kan gi problemer for bredden i norsk langrenn.

- Det blir en utfordring for norsk langrenn, spesielt for herrene. Vi vil ha flest utøvere i «red group» (de femten beste i verdenscupen) av økonomiske årsaker, sier landslagssjefen.

De femten beste får penger til å dekke deler av reisen og oppholdet på verdenscup, noe som også er godt nytt for Skiforbundet, som da slipper å åpne lommeboka:

- Det koster også mer sportslig for utøverne å ta en hvilehelg nå. De får ikke fordelen av at et par seire gir dem stor avstand nedover. Det blir kostbart å stå over en helg. Det gir oss et dilemma med tanke på å bytte ut utøverne som skal gå i verdenscupen også, forkalrer Bjervig.

Forslaget trer offisielt i kraft først etter at styret i FIS - FIS Council - har gjennomført sitt møte 26. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer