Pelé er død:

Forandret alt

Ikke tilfeldig at Pelé ble den som endret fotballen mest.

HEDRET: Det brasilianske VM-laget i Qatar med banner til ære for Pele; en udødelig god fotballspiller. Og spilleren bak fotballen som verdenssport. FOTO: AFP/ Antonin THUILLIER.
HEDRET: Det brasilianske VM-laget i Qatar med banner til ære for Pele; en udødelig god fotballspiller. Og spilleren bak fotballen som verdenssport. FOTO: AFP/ Antonin THUILLIER. Vis mer
Publisert

Da Pelé i oktober 1977 hadde spilt sin siste fotballkamp foran nesten 80 000 tilskuere i sprutregnet på Giant Stadium i New York, begynte verdens mest kjente fotballnavn å snakke om egne bedrifter på banen.

Opp gjennom åra snakket han ofte ogmye, at enkelte fikk nok. Kritikerne gikk gjennom alle historiene hans, og fant flust med feil. Men ingen kunne ta fra Pelé at han spilte en feiende, flott fotball.

Denne brasilianeren var i to tiår verdens klart beste fotballspiller. Seinere er Pelé sportslig sett blitt overskygget av både Diego Maradona og Lionel Messi, men ingen har betydd så mye som han for sporten utenfor banen.

Fordi berømmelsen hans gjorde fotballen til en verdenssport.

Pelé var den første globale fotballstjernen:

- Kjenner du meg?, spør han i starten på en Amex-reklame fra midt på 1970-tallet.

LEGENDEN: Pelé, her avbildet under seremonien under VM i 2006. Foto: Reuters/Dylan Martinez
LEGENDEN: Pelé, her avbildet under seremonien under VM i 2006. Foto: Reuters/Dylan Martinez Vis mer

Det var et lekent spørsmål. Den gang var det knapt et eneste menneske på jorda fra skolealder og oppover som ikke kjente Edson Arantes do Nascimento som Pelé.

Sånn var han den perfekte ambassadøren for et amerikansk kredittkortmerke med ambisjoner om å underlegge seg verden.

- Det er jeg som er så kjent for å bruke hodet på fotballbanen, fortsatte han i Amex-videoen, og så kan du tenke deg resten av reklamebudskapet.

Den gang var American Express-kortet gyldig i 40 land. Nå er tallet tredoblet selv om det fortsatt er langt fram til konkurrentene MasterCard og Visa.

For det var bare som ambassadør for sporten sin at Pelé fikk full uttelling. Han ble ansiktet til en fotball som systematisk ble styrt mot det verdensherredømmet vi i dag kjenner med den allmektige herskeren Gianni Infantino.

Da Amex laget sine reklamevideoer med Pelé, var hans landsmann Joao Havelange akkurat blitt valgt til ny president i det internasjonale Fotballforbundet (FIFA). I det valget bestemte 120 nasjoner.

Nå er det tallet økt til 211, langt høyere enn antall nasjoner i FN, som bare anerkjenner 193 land.

Fotballen er rausere der, og med en opplagt grunn. Det høye antallet små nasjoner skal sikre FIFA-presidentens makt.

Det var dette maktsystemet Pelé forærte sitt den gang gode navn og rykte da han tidlig på 1970-tallet fartet Afrika rundt sammen med landsmannen Joao Havelange.

Havelange skjønte at fotballmakta lå i det globale, og at Afrika var nøkkelen til å få låst sporten ut av det europeisk skapet.

I forkant av FIFA-kongressen i Frankfurt 1974 betalte han reiseutgiftene til flere afrikanske ledere, og skaffet seg flertall til å vinne over den sittende britiske FIFA-presidenten Stanley Rous.

Den gang var det all grunn til å ta denne snarveien til presidentmakten. Rous støttet det forhatte apartheidregimet i Sør-Afrika, og måtte bli stemt ut for å få til en mer fargeblind fotball. Problemet var bare at den globaliseringen av sporten som Havelange startet fra midt på 1970-tallet, baserte seg på et styresett der de internasjonale fotballederne også beriket seg selv.

Pelé hjalp altså på sett og vis fram dagens skakkjørte sport.

For det som for snart femti år siden begynte som et nødvendig politisk oppgjør med apartheid, ble til et sammenhengende misbruk av fotballen.

Etter hvert tok Pelé et offisielt oppgjør med denne vedvarende korrupsjonen. Han ble brasiliansk sportsminister midt på 1990-tallet, og fikk vedtatt lover som skulle begrense muligheten for korrupsjon.

Men de samme lovene hjalp hans egne sportsinvesteringer, og snart ble han klistret til denne systematiske svindelen både nasjonalt og internasjonalt:

- Selvfølgelig stjal ikke Pelé pengene. Men når du er involvert i dette, er det nødt til å skje, forklarte Brasils ledende fotballjournalist Juca Kfouri da en statlig brasiliansk undersøkelse i 2001 slo fast at Pelés selskap hadde tatt millioner av kroner som skulle vært brukt til sosialhjelp.

- Han er en hyggelig kar det er lett å bli glad i. Men han tror på alle, og det gjør ham til slutt inkompetent. Han er som et barn når det gjelder å ta ansvar, mente Sergio Xavier Filho, redaktør for fotballmagasinet Plavar og forfatter av en av de mange Pelé-biografiene.

MEN i motsetning til mange av historiens største fotballnavn, ble Pelé aldri dømt for økonomisk svindel med sporten. Det gjorde at han forble lyttet til verden rundt helt inn på dødsleiet:

- Selvsagt smiler Diego nå, skrev Pelé på Instagram rett etter VM-finalen forrige søndag, og gratulerte Argentina, Messi og alle andre med en flott kamp.

Muligens var det en hilsen i FIFA-regi, men det fungerte raust og varmt.

For nå er både Maradona, Messi og han udødelige som fotballspillere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer