Hoppbråket:

- Forbanna jævlig

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen (83) forstår ikke hvordan Clas Brede Bråthen (52) og skiforbundet har havnet i konflikt. Hoppfrelste Hågensen mener Bråthen må beholde jobben som sportssjef.

REAGERER: Yngve Hågensen elsker skihopping. Foto: Jacques Hvistendahl
REAGERER: Yngve Hågensen elsker skihopping. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er forbanna jævlig at det sitter noen i øverste etasje i skiforbundet og kan bestemme dette, sier Yngve Hågensen til Dagbladet.

Han sikter til skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg. Toppduoen ønsker ikke å forlenge kontrakten med hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, etter neste sesong.

Årsaken skal være en personkonflikt mellom de tre. Bråthen har vært sportssjef siden 2004.

Hågensen har vært ringside flere store hoppbakker i Europa i mange år og følger saken tett. Som LO-leder fra 1989 til 2001 har han også en viss kjennskap til organisasjonspolitikk.

ENGASJERT: Tidligere LO-leder Yngve Hågensen (nummer to fra venstre) hygget seg i Planica i 2004. Nordmennene på tribunen fikk mye å juble for. Roar Ljøkelsøy ble verdensmester. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
ENGASJERT: Tidligere LO-leder Yngve Hågensen (nummer to fra venstre) hygget seg i Planica i 2004. Nordmennene på tribunen fikk mye å juble for. Roar Ljøkelsøy ble verdensmester. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Hoppkomiteen ved leder Alf Tore Haug sa først ja til å forlenge med Bråthen i juni. Da generalsekretæren ikke ville skrive under på kontrakten, snudde han og komiteen. Det får Hågensen til å reagere:

- Hver av grenene i skiforbundet - hopp, langrenn, kombinert, alpint, osv. - har sin ledelse som er knyttet opp mot en komité. Og det er komiteen som har ansvaret for å ansette sportssjef. Da er det umulig å begripe at noen utenforstående i forhold til hoppsporten går inn og overprøver dette, sier Hågensen og sikter til generalsekretæren og skipresidenten.

- Jeg må innrømme at jeg skjønner ikke noe av dette i det hele tatt.

I HARDT VÆR: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I HARDT VÆR: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, er blitt spurt om utspillet til Hågensen:

- Vi har ingen kommentarer nå, utover det hoppkomiteen sendte ut i går, skriver han i en SMS.

Graff sikter til hoppkomiteens pressemelding lørdag, der det ble påpekt at konflikten handler om «samarbeidsform». Heller ikke hoppkomiteens leder vil si noe utover pressemeldingen lørdag.

- Jeg har kjent Bråthen i mange år. Han er en særdeles flott gutt. Og han har gjort en særdeles god jobb, erklærer Hågensen.

- Hoppkomiteen har i utgangspunktet sagt ja til å forlenge kontrakten med ham. Og så kommer toppledelsen i skiforbundet og sier nei. Jeg må innrømme at jeg synes det virker særdeles klønete.

Hågensen fortsetter:

- Hva skal du med en hoppkomité hvis det ikke er den som skal ha det sportslige ansvaret for den idretten den er leder for? Det må tilsi at han har gjort noe særdeles galt som sportssjef som de ikke våger å offentliggjøre.

Sjekk medlemmene av hoppkomiteen i faktaboksen nederst.

SKITOPPER: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste ønsker ikke Clas Brede Bråthen i stillingen etter neste sesong. Foto: Annika Byrde / NTB
SKITOPPER: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste ønsker ikke Clas Brede Bråthen i stillingen etter neste sesong. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Kilder med innsikt i saken understreker overfor Dagbladet at dette verken handler om seksuell trakassering, økonomisk underslag eller likende ting.

- Da hadde Bråthen fått sparken. Dette er utelukkende en personkonflikt mellom ham på den ene sida og Røste og Bretten Berg på den andre, sier en kilde.

Bråthen har ment at Røste var fraværende i kampen for kvinnehopp forrige sesong. Flere renn ble avlyst som følge av coronaviruset og Bråthen etterlyste større innsats. Det var også intense diskusjoner i forbindelse med budsjettkutt og permitteringer.

Les alt om konflikten her.

Hågensen mener det overordnede styret i skiforbundet må på banen.

- At administrasjonen overprøver hoppkomiteen trenger ikke bare én god forklaring. Det trenger mange gode forklaringer og argumenter for å stå ved et sånt standpunkt, påpeker han.

- Dette har utviklet seg sånn at styret i skiforbundet må inn hvis dette skal stå ved lag. Jeg begriper det ikke. Og jeg vil gi honnør til Clas Brede Bråthen for mange år med god innsats for norsk hoppsport. Jeg håper noen er ansvarlige nok til å ta opp denne saken på nytt. På den måten kan Bråthen fortsette den utmerkede jobben han har gjort gjennom 17 år.

- Men kan han ha blitt oppfattet som vanskelig å samarbeide med?

- Han har bare gjort jobben sin. Det er derfor han er hoppsjef. Han forsvarer hoppernes interesser i større sammenhenger. Det er det han har gjort. Og det er det han skal gjøre. Jeg håper at han fortsatt kan sørge for det.

UVERDIG: - Jeg blir fryktelig lei meg på vegne av utøverne, sier Clas Brede Bråthen. Han mener det er uverdig at Maren Lundby og co. må ta en ny kamp. Vis mer

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Bråthen for et intervju. Via advokat Marit Håvemoen har han varslet søksmål. Han ønsker fast jobb etter 17 år på åremålskontrakter.

Hågensen sier han har besøkt gigantbakkene både i Planica, Oberstdorf og Kulm. Han er fornøyd med at LO har gått inn som hovedsponsor for hopperne.

- Det har skjedd etter min tid. Jeg vil ikke blande meg borti dette. Jeg kan bare si at jeg er stolt av LO som har gjort det. I min tid var vi inne i skøyteforbundet og roforbundet. Vi er glade i idretten. Og særlig dem som mangler sponsorinteresse.

Hågensen er klinkende klar:

- Hoppkomiteen må få saken opp på nytt. De må få gjennom det de opprinnelig sa ja til om å forlenge med Bråthen.

FAKTA

Dette er medlemmene av hoppkomiteen i Norges Skiforbund:

  • Alf Tore Haug, leder
  • Kristian Brenden, nestleder
  • Anniken Mork, medlem
  • Per Bergerud, medlem
  • Stine Aaseth Korsen, medlem
  • Jonas Sloth Sandell, ungdomsrepresentant

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer