Lionel Messi Argentina - Frankrike VM-finale 2022

Forbannelsen brutt

Messi er og blir tidenes største fotballspiller.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

JUBLET TIL SLUTT: Lionel Messi med kameraten Angel di Maria etter argentinsk VM-gull. FOTO; AP /Petr David Josek.
JUBLET TIL SLUTT: Lionel Messi med kameraten Angel di Maria etter argentinsk VM-gull. FOTO; AP /Petr David Josek. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

DETTE så ut som en ren forbannelse, Frankrike hadde akkurat fått straffe i en VM-finale der den regjerende verdensmesteren ikke hadde skapt noe som helst,

Bare ti minutter igjen, og Mbappe reduserte til 1 - 2. Så tikket det bare noen sekunder, og Messi selv mistet ballen på midten. Direkte kontring på legendens helt unødvendige feil, Mbappe igjen og 2 - 2.

På under ett minutt mistet visst verdens beste fotballspiller alt han drømte om på banen.

DE glitrende forsøkene på å rette opp den stygge feilen, hjalp ikke. Et knallhardt skudd fra 18 meter føk rett på Lloris i det franske buret. Et strøkent gjennomspill til Julian Alvarez sekunder før full tid, ble til ingen ting.

I ekstraomgangene hang argentinerne i tauene. De yngre og raskere franskmennene var over alt. De vant duellene, og fikk mulighetene.

Messi sin tid ebbet visst ut, men så var han der igjen. Først som mannen bak de store sjansene i den første ekstraomgangen, og så som tryllekunstner i forspillet det som skulle vært vinnermålet.

For da Lionel Messi kakket inn 3 - 2 og det sannsynlige VM-gullet midt i andre ekstraomgang, viket alt riktig. Men igjen fikk Frankrike straffe. Mbappe på nytt, og 3 - 3.

STRAFFEKONKURRANSEN gikk som den skulle. De største scoret. Mbappe for fjerde gang i finalen, Messi for tredje.

Så kom de franske missene, og argentinerne fikk mål på alt. Forbannelsen var definitivt brutt.

Historiens desidert beste fotballspiller står endelig igjen som verdensmester.

DET skjedde i tidenes mest dramatiske VM-finale. For dette var finalen der det smalt fra start. Dette argentinske VM-gullet skulle kjempes inn. Koste hva det måtte koste.

Frankrike ble trøkket rett i forsvar. Nesten hver duell vunnet. Mest på kraft, og resten sånn passe over grensa.

Etter fem minutter hadde selv ikonet Lionel Messi taklet inn sitt første frispark, men hva betydde det:

  • Den regjerende verdensmesteren med alt sitt unge talent, skulle feies av banen.

For ingen teller frispark i en slik VM-finale.

Til det var Messi for smart og Argentina så altfor gode.

Dette var lenge rått parti.

DET voldsomme trøkket måtte gi tellende resultat. Frankrikes Barcelona-stjerne Ousmane Dembele var stressa, og midt i omgangen ble han dratt stygt av Angel di Maria ute på den argentinske venstrekanten.

I stresset fulgte han di Maria inn i straffefeltet og tråkket den argentinske veteranen klumsete på hælen. Straffe. Lionel Messi mer konsentrert enn noen gang i sitt lange fotballiv. og 1 - 0.

Og da tråkket argentinerne virkelig til.

RESTENE av eks-verdensmesterne ble feid av banen. De få gangene franskmennene kom framover, ble det riktig ille. Pluss enda et baklengsmål.

Det var en klassescoring bygdt rundt Lionel Messis totale oversikt. Den presise flikken hans slapp via enda en vegg Alexis Mac Allister totalt fri fra midtbanen i en kontring som endte med at di Maria scoret på overlegent vis.

Da kom de første to franske byttene. Ti minutter før pause i en VM-finale, varslet sånt full krise. Vekk med synderen Dembele og eller den så kraftfulle spisse Olivier Giroud.

Frankrike måtte tenke helt nytt.

DET holdt ikke mot dette argentinske laget som trener Lionel Scaloni så mesterlig har snekret sammen rundt Messi.

Bare trekket med den gamle kameraten Angel di Maria tilbake i den argentinske startoppstillinga, oste av en grunnleggende trygghetstenkning. Scaloni gjorde alt for at dette skulle være Messi sin store finale.

De to Lionel'ene var på banen i Messis debut for Argentina tilbake i 2005, og har et tett forhold. Etter seieren i semifinalen mot Kroatia holdt de lenge, lenge rundt hverandre mens Scaloni gråt.

HOVEDTANKEN for Scaloni har hele tida vært å bygge opp et landslag der verdens beste fotballspiller først og fremst følte det trygt og godt.

Forsøket har vært gjennomført. På Argentinas samlinger de siste åra har det vært kameratslig stemning med god mat og drikke og et lag som brydde seg om hverandre. Det skulle være som å komme hjem for Messi lengst mulig unna den trøblete prosessen med overgangen fra Barcelona til PSG.

banen ble den sportslige strategien å sikre stjernen nok løpskraft og klokskap rundt ham. Poenget var at Messi ikke ble stående med hele det kreative ansvaret for det argentinske angrepsspillet.

Der Messi på sitt absolutt beste for noen år siden styrte alt, har han i dette mesterskapet dratt ut de nødvendige pausene sine for så å koble seg inn i avgjørende øyeblikk.

Altså de situasjonene han selv skapte gjennom sin unike forståelse for spillet.

MEN kanskje skjedde det viktigste for dette VM-gullet i miljøet utenfor. Det var jo trøkket i gruppa inn mot denne finalen som effektivt ødela det som inntil i ettermiddag hadde sett ut som mesterskapets beste lag.

Stemningen i spillergruppa har dratt Messi tilbake til røttene. I VM har han kommet som gutten fra den slitne havnebyen Rosario; det aller helligste stedet for den røft, kjempende argentinske fotballen.

Han har slåss for gjengen, og skjelt ut motstanderne med barnslige uttrykk bare fordi han på nytt følte seg som en av gutta. Og spilte og vant som en:

- Sannheten er at dette er en kraftfull gruppe; svært sterk, sa Messi før finalen:

- Etter at vi tapte den første VM-kampen, sa vi akkurat det til oss selv. Ingen av oss hadde trodd at det var mulig å tape den kampen, men vi beholdt selvtilliten. Fordi vi stolte på hverandre.

Messi går viralt etter at han kalte nederlandske Wout Weghorst et fjols på TV. Video: TY C Sport Vis mer

DET er dette samholdet som har endret ham. Bare etter noen måneder med Scaloni som trener, begynte den ellers så blyge Messi å løfte blikket. Han sang med under den argentinske nasjonalsangen, og så ble gruppa stadig tettere.

De sterke følelsene hans har fått plass igjen mange, mange år etter at han forlot hjemlandet. Tenåringen som debuterte på landslaget med rødt kort, slapp til slutt lidenskapen for sporten helt fri.

Og vant til slutt heldigvis det han skulle vinne.

.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer