Forbannelsen hviler over Spania

22. juni: Tre kvartfinaler. Tre straffesparkkonkurranser. Tre tap.

(Dagbladet.no) Søndag spiller Spania mot Italia i den siste av de fire EM-kvartfinalene. Det blir en triller som er proppfull av prestisje, historie og ikke minst klassespillere.

Men nervøse spanjoler blir ikke mindre engestelige av å se på kalenderen.

22. juni er nemlig en skrekkens dag i spansk fotballhistorie. Det er som om det hviler en forbannelse over dem - og statistikken er ikke lystig lesning, sett med rødgule øyne.

Spania har blitt slått ut av kvartfinalen i mesterskap tre ganger på 22. juni - og alle gangene har det skjedd etter straffekonk, skriver Reuters.

Belgisk bank

I Mexico-VM havnet Spania i overkommelig gruppe med Brasil, Nord-Irland og Algerie. Sammen med Brasil var de store favoritter til å gå videre, og det gikk også veldig greit - til tross for et ettmålstap for brasilianerne.

I åttendelsfinalen ventet Danmark, som hadde spilte seg inn i manges hjerter og vunnet alle gruppekampene. Kampen ble litt av en klassiker. Emilio Butragueno scoret fire mål og Spania vant 5-1. Preben Elkjær & Co. pakket koffertene og reiste hjem fra Mexico.

22. juni 1986: I kvartfinalen møtte Spania et belgisk lag som hadde imponert i turneringen og som i runden før hadde slått Sovjet 4-3. Kampen ble en nervepirrende affære, som endte 1-1 etter ekstraomganger. Dermed var det duket for straffesparkkonkurranse, og den vant belgierne 5-4.

Forbannelsen hviler over Spania

Wembley-tap

Ti år seinere var det duket for en ny dramatisk straffekonk, i England-EM.

Spania spilte uavgjort 1-1 mot både Bulgaria og Frankrike i gruppespillet, men kom seg videre takket være 2-1 mot Romania i den siste og avgjørende kampen.

22. juni 1996: I kvartfinalen mot England på Wembley var det ingen tvil om hvem som spilte på hjemmebane. Spanjolene fikk et par scoringer annullert og ropene etter straffespark ble ignorert av dommeren.

Dermed ble det en ny straffesparkkonkurranse, og England vant den 4-2 - etter at Fernando Hierro og Miguel Angel Nadal misset for spanjolene.

Joaquin misset

Spanjolene har nærmest gjort det til en vane å skuffe i mesterskap, men forventningene er der alltid. Slik var det også i VM i 2002. De tok full pott i gruppespillet mot Slovenia, Paraguay og Sør-Afrika, og møtte Irland i åttendelsfinalen.

Fernando Morientes og Robbie Keane scoret hvert sitt, og det ble straffesparkkonkurranse. Begge lagene misset på flere forsøk, og det endte til slutt med spansk 3-2-seier.

- VI SKAL VINNE: Cesc Fabregas er villig til å legge finspillet til side mot Italia. - Vi kommer til å vinne, sier han. Foto: EPA
- VI SKAL VINNE: Cesc Fabregas er villig til å legge finspillet til side mot Italia. - Vi kommer til å vinne, sier han. Foto: EPA Vis mer

22. juni 2002: Sør-Korea slo overraskende ut Italia i åttendelsfinalen, og var neste hinder for Spania. Da luktet det en sjelden spansk semifinale lang vei, men hjemmefavorittene var vanskelige å slå den sommeren. Fernando Morientes scoret det som ville blitt en Golden goal, men dommeren annullerte - til store protester.

Etter 120 minutters spill ble det nok en straffekonk på spanjolene. Joaquin misset og spanjolene kom heller ikke denne gangen lenger enn kvartfinalene.

Vil ofre alt

Cesc Fabregas var ikke med på noen av disse nedturene. 21-åringen har nå bare ett mål for øyet - og det er å slå ut de italienske rivalene. Koste hva det koste vil.

- Vi skal klare det. Vi kommer til å vinne. Og vi må gjøre det som kreves. Hvis vi må må spille stygt, så får vi heller gjøre det, sier han ifølge Associated Press.

Italienerne må klare seg uten midtbanespillerne Gennaro Gattuso og Andre Pirlo, som begge pådro seg kort nummer to i den avgjørende kampen mot Frankrike.

- Det er gode nyheter for oss, sier Fabregas.

Spania slo Italia i en treningskamp i mars, men de har ikke klart å tukte italienerne når det gjelder som mest. Bortsett fra i OL har de rødgule aldri slått blåtrøyene i et mesterskap.

For mange seire?

Historikere og statistikere vil også peke på en annen faktor som taler imot spansk triumf i dette europamesterskapet.

Det tilhører nemlig sjeldenhetene at et lag vinner alle kampene i løpet av et EM.

Kroatia, Nederland og Spania vant alle tre kamper i gruppespillet, og selvtilliten deres er sikkert på topp. Men ikke siden 1984 har et lag med full pott fra gruppespillet vunnet EM. Den gangen gikk Frankrike til topps i EM på hjemmebane uten å tape, skriver Uefa.com.

For åtte år siden var Frankrike det eneste laget i semifinalene som ikke tok med seg ni poeng fra gruppespillet. Hvem vant EM? Jo, nettopp franskmennene.

I 1984-EM ble toerlagene for første gang invitert med til sluttspillet. Siden den gang har EM bare blitt vunnet to ganger av lag som havnet på førsteplass i gruppa (Frankrike i 1984 og Tyskland i 1996). De andre åra har andreplasslag kommet sterkere for hver kamp og vunnet.

NB! Til slutt, litt spansk trøst: 22. juni har bydd på problemer for italienerne også. I 2004 ble de slått ut av gruppespillet på denne datoen og i 1988 tapte de semifinalen mot Sovjet.

<B>FLYR HØYT: Spania fløy gjennom gruppespillet og vant alle kampene. Men det er nå det virkelig starter.
MISSET IGJEN: Joaquin bommet på straffe mot Sør-Korea i 2002, og nok en gang ble det kvartfinaleexit for spanjolene på 22. juni.
KEEPERHELTEN: Straffesparkkonkurranser lager helter og syndebukker. Fernando Hierro og Miguel Angel Nadal ble syndebukker for Spania. David Seaman ble Englands helt.