Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forbannelsen som aldri tar slutt

Stjernene sviktet da England tapte for Portugal på straffespark - igjen. Rooney ble utvist, og Beckham gråt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

England - Portugal 0-0, 1-3 på straffer.

(Dagbladet.no): Det hviler en forbannelse over England i straffesparkkonkurranser. De tapte på straffer mot Vest-Tyskland i 90-VM, de tapte på straffer mot Tyskland i 96-EM, de tapte på straffer mot Argentina i 98-VM, og de tapte på straffer mot Portugal i 2004-EM.

I kveld skjedde det igjen - England dummet seg fra 11-meteren og scoret på begredelige ett av fire straffespark.

Rio Ferdinand gråt. John Terry gråt. Owen Hargreaves gråt. De gråt alle sammen, og forsøkte å trøste hverandre. Men det hjalp så lite - selv om Svennis igjen forsøkte seg med at England hadde spilt en meget god kamp.

- Vi fortjente ikke å tape. Vi spilte svært godt. Vi startet andreomgangen veldig, veldig bra og kontrollerte kampen, slik vi håpet... Vi har trent så mye på straffer. Jeg vet ikke hva mer vi kunne gjort, sier Eriksson.

Stjernene sviktet

Tidligere i dag ble det kjent at Jens Lehmann hadde med seg «jukselapp» i strømpa da Tyskland slo Argentina på straffer. Det kunne virke som om Portugal-keeper Ricardo hadde det samme - for han gikk til rett hjørne på samtlige av Englands straffer.

Først bommet Englands førstevalg som straffeskytter, Frank Lampard. Så scoret Owen Hargreaves med et nødskrik, før både Steven Gerrard og Jamie Carragher delte Lampards skjebne med ynkelige forsøk.

FORTVILER: England har etter hvert blitt vant med å tape på straffespark, men fortvilelsen blir ikke mindre av den grunn. Foto: AP
FORTVILER: England har etter hvert blitt vant med å tape på straffespark, men fortvilelsen blir ikke mindre av den grunn. Foto: AP Vis mer

I mellomtiden hadde Simao og Helder Postiga nettet for Portugal, mens Hugo Viana og Petit feilet.

Dermed kunne Cristiano Ronaldo avgjøre det hele med Portugals femte og siste straffespark. United-spilleren kysset ballen da han la den til rette, før han iskaldt sendte ballen opp i nettaket.

Den største helten var likevel utrolige Ricardo, som plukket Englands straffespark med største selvfølgelighet.

- Det var fantastisk. Jeg klarte å redde tre av dem. Jeg er utrolig glad, sier Ricardo ifølge AP. - Det er tungt å svelge, sier Frank Lampard.

- Jeg følte meg sikker da jeg skulle skyte. Jeg har tatt mange straffer på trening og knapt bommet på en eneste. Det er ikke noe problem å trene på straffer, men å overføre det til kamp er vanskelig.

Utilgivelig av Rooney

England-exiten innebærer at Sven Göran Eriksson har ledet England for aller siste gang, men det spørs nok om det ikke blir andre engelsk presse kommer til å korsfeste i morgen.

Hardest medfart får kanskje Wayne Rooney.

image: Forbannelsen som aldri tar slutt

Akkurat da England inne i en god periode i starten av andreomgangen gjorde Rooney det uforståelige.

61 minutter var spilt da Wayne Rooney delvis liggende kranglet med seg ballen med Carvalho på slep.

Portugiseren visste selvsagt at det skal lite til for å vippe 20-åringen av pinnen - og taktikken lyktes til fulle.

Men det svei nok godt på pungen.

Rooney plantet nemlig knottene sine midt i familiejuvelene til Carvalho. Dommer Horacio Marcelo Elizondo gjorde som Terje Hauge gjorde på Stamford Bridge tidligere i år; ventet til gemyttene hadde roet seg før han ubønnhørlig viste det røde kortet.

- Utvisninger kan avgjøre kamper, men....jeg vil ikke bruke det som noen unnskyldning. Vi klarte bare ikke å få målet vi trengte. Og da blir det straffer, og vi har lidd så mange ganger etter straffekonker, sier Gary Neville.

Som beskrev tapet som det verste han har opplevd.

- Jeg tror aldri jeg har vært så lei meg over å bli slått ut av en turnering, sier United-backen.

Hvem blir syndebukk?

Dermed fortsatte Portugal-forbannelsen for Rooney. I 2004 røk han et metatarsalbein mot nettopp de burgunderrøde, og det var portugiseren Paulo Ferreira som forårsaket et nytt metatarsalbrudd 28. april i år.

Rooneys røde kort hadde mange likhetstrekk med det som skjedde i 98-VM, da David Beckham fikk rødt kort for en ettersleng mot Diego Simeone. Også den gang spilte England store deler av kampen med en mann mindre, holdt unna helt til straffene, hvor det - selvfølgelig - ble tap.

Etterpå skjemmet engelsk presse seg ut da de helt urimelig korsfestet Beckham og utpekte den unge United-spilleren til den store syndebukken. «10 heroiske løver - en dum guttunge», lød en av avistitlene.

Nå tas Rooney i forsvar av kaptein Beckham.

- Han hadde to spillere som hang på ryggen hans, hvis dommeren hadde gitt frispark hadde ikke situasjonen oppstått. Slike ting skjer, det er bare slik det er.

Becks gråt

En annen trist nyhet for engelskmennene er at David Beckham kan ha spilt sin siste mesterskapskamp for England. 52 minutter var spilt da Sven Göran Eriksson byttet ut sin kanskje aller mest betrodde spiller - David Beckham. Inn kom lynvingen Aaron Lennon, mens en fullstendig utrøstelig England-kaptein satte seg på benken med tårene trillende.

Årsaken var imidlertid ikke så dramatisk som man kanskje kunne tro, ettersom Becks ble stemplet av Valente noen minutter i forveien.

Den stemplingen gjør garantert ikke halvparten så vondt som straffetapet.

<B>HELTEN:</B> Ricardo reddet tre av fire engelske straffer og ble Portugals store helt.