Forbannet Hushovd raser mot konkurrent

- Han er stein gal, sier nordmannen etter massespurten.

FAVORITTSEIER: Thor Hushovd må her konstatere at Mark Cavendish ble for sterk i spurten. Foto: AP
FAVORITTSEIER: Thor Hushovd må her konstatere at Mark Cavendish ble for sterk i spurten. Foto: APVis mer

|||BRIGNOLES/OSLO (Dagbladet.no): Det ble som ventet en massespurt, da Tour de France-sirkuset i ettermiddag rullet inn i den lille byen Brignoles.

Og ikke overraskende var det Mark Cavendish (Columbia-Highroad) som var sterkest den siste kilometeren. Han hadde med seg mange hjelperyttere og fikk en kjempeposisjon inn på oppløpet.

Thor Hushovd (Cervelo) kom seg aldri helt fram, og klarte ikke ta igjen engelskmannen. Grimstad-mannen endte på 4. plass.

Forbannet
Etter spurten gikk en rasende Thor Hushovd rett i Cervelo-bussen, fly forbannet på Danilo Napolitano (Katusha).

- Han må lære seg å kjøre. Han holdt på å velte og ta med seg alle spurterne foran seg. Jeg holdt på å bli kjørt ned av ham, han er stein gal, sier Hushovd.

Han mener at italieneren ikke oppfører seg særlig kollegialt i feltet.

- Han har ingen respekt og er ikke redd for å velte. Dette er ikke første gangen, men i dag var det ekstremt. Han kan ikke oppføre seg sånn.

Ødeleggende velt
Rett før spurterne tråkket til, var det et velt i feltet i forbindelse med en rundkjøring. Flere ryttere gikk i bakken og blant annet Tom Boonen måtte stoppe opp for å ikke havne i asfalten.

- Ødela veltet for deg?

- Ja, forsåvidt. Vi mistet Brett Lancaster da Napolitano forsøkte å ta selvmord, sier Hushovd til Dagbladet.

GODT BESKYTTET: Kurt Asle Arvesen og lagkameratene i Saxo Bank beskyttet Tour-leder Fabiano Cancellara, og han vil sykle i gult også i morgen. Foto: AFP
GODT BESKYTTET: Kurt Asle Arvesen og lagkameratene i Saxo Bank beskyttet Tour-leder Fabiano Cancellara, og han vil sykle i gult også i morgen. Foto: AFP Vis mer

Planen er at Hushovd skal ha med seg tre hjelperyttere i siste fase av løpet; Heinrich Haussler først, så Hayden Roulston rundt én kilometer fra mål og så Brett Lancaster fram til 300 meter fra mål. I kaoset som oppsto kjørte Haussler og Roulston til venstre i rundkjøringen, mens Hushovd og Lancaster havnet på høyre side.

- Det er vår feil at vi ikke fant hverandre. På grunn av krasjet måtte alle bremse, og da fikk Columbia-laget ei luke, sier Haussler til Dagbladet.

- Ikke uslåelig
Men Hushovd gjentok det han sa før spurten, at forhåndsfavoritten Cavendish ikke er noen supermann.

- Cavendish er ikke uslåelig. Columbia gjorde en fantastisk jobb og vi kom litt bakpå da vi ikke fikk samlet laget, sier Hushovd.

Seierherren var lettet etter triumfen, for han har hatt et stort press på seg. Columbia-lagkameratene kjempet hardt for ham de siste milene og Cavendish leverte varene.

- Jeg er på et godt lag og jeg håper de klarer å fortsette som de gjorde i dag. Og jeg tror de vil gjøre det, sa Cavendish på pressekonferansen.

Roser laget
- Vi har et av de mest erfarne lag i verden sammen med et par av de største talentene i verden. I tillegg er vi en enhet, sier Cavendish.

- Var du redd?

- Nei, sa Cavendish.

På pressekonferansen etter etappen ble briten konfrontert med Thor Hushovds kommentar om at det var urolig i feltet.

- Som jeg har sagt hver gang. Hva de andre lagene sier om det som gjøres, bryr jeg meg overhodet ikke om. Vi er et godt lag der hver mann gjør det den skal gjøre. Det er det vi er opptatt av.

- Dette er verdens viktigste sportsbegivenhet. Og vinne en etappe er viktig, men selvsagt skjønner at alle at jeg vil ha mer. Og på den siste dagen i Paris er det ingen som snakker om etappeseire. Da er det den grønne trøya.

Bortsett fra to ryttere ble alle andre klokket inn på samme tid som spurterne, noe som betyr at gårsdagens tempovinner Fabian Cancellara sykler i gult også i morgen.

Hentet inn utbryterne
Det var mye rykk og napp i starten av etappen, akkurat som Kurt Asle Arvesen forutså.

- Jeg tror det blir vilt opp de første bakkene, fordi det er mange lag som ønsker å gå i brudd for å vise seg fram i Tour de France, sa Saxo Bank-rytteren til Dagbladet.

Han lovet også at de kom til å kjøre inn bruddene, for å kunne beholde den gule ledertrøya Fabian Cancellara sikret seg i går. De lot likevel fire ryttere stikke fra etter 14 kilometer.

Og Stef Clement (Rabobank), Cyril Dessel (AG2R), Jussi Veikkanen (Francaise des Jeux) og Stephane Auge (Cofidis) fikk lov til å holde på nesten hele veien. På det meste hadde de fem minutter og 25 sekunder til hovedfeltet, men 70 kilometer fra mål begynte Saxo Bank i front av hovedfeltet å tråkke på litt.

FULL KONTROLL: Hovedfeltet lot utbryterne leke seg til det gjensto seks-sju mil. Da startet de opphentingen. Foto: REUTERS
FULL KONTROLL: Hovedfeltet lot utbryterne leke seg til det gjensto seks-sju mil. Da startet de opphentingen. Foto: REUTERS Vis mer

Fem mil før mål hadde hovedfeltet hentet inn ett minutt, men da ville ikke Saxo Bank dra lenger. De hadde jobbet hele dagen, og signaliserte at spurtlagene fikk holde farta oppe de siste milene

Spesielt Columbia-Highroad, laget til Mark Cavendish, tok ansvar - og da spiste hovedfeltet minutt for minutt.

Ei mil fra mål var avstanden fram bare drøyt ti sekunder, og da hadde spurtlagene full kontroll. Massespurten var et faktum da siste rytter ble hentet inn fem kilometer fra mål.