- Forbannet over hvordan jentene diskrimineres

Kyvåg tror EM-dommere ville blitt kjeppjaget om de dømte herrer.

HARDE TAK: Norske håndballeksperter er kritisk til det lave nivået på dømmingen i det pågående europamesterskapet. Foto:   AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
HARDE TAK: Norske håndballeksperter er kritisk til det lave nivået på dømmingen i det pågående europamesterskapet. Foto: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEKVis mer

(Dagbladet): Enkelte norske håndballeksperter bekymrer seg for hjemmedømming når Norge spiller semifinale i ei dansk heksegryte i morgen.

Mannen som trente Bækkelaget i storhetstida, Frode Kyvåg, tror frykten er berettiget. Men han legger skylda på de to store internasjonale håndballforbundene IHF og EHF, i stedet for på dommerne selv.

- Jeg har sluttet å bruke energi på dommerinnsatsen i damemesterskap, for jeg blir bare forbanna. EHF og IFH har alltid nedprioritert kvinnene og prioritert herrene. De beste dommerne er først i aksjon under guttas VM i januar og februar. Hvorfor det skal være sånn skjønner jeg ikke. Jeg vil ikke gå løs på dommerparene, men på EHF og president Tor Lian. De har rett og slett en diskriminerende holdning til kvinnehåndballen, sier Kyvåg til Dagbladet.

- Lar seg påvirke
Han tror det ville blitt ramaskrik om dommerne som benyttes under kvinne-EM hadde fått sjansen i herre-VM neste måned.

- Jeg misunner ikke de unge dommerne som skal i aksjon i Danmark til helga foran 12 000 tilskuere. Det ville vært helt unaturlig om de ikke lot seg påvirke i en viss grad. Jo mindre rutine og kompetanse, jo større sjanse for å mislykkes. Du kunne jo prøvd å sette opp de franske dommerne som ledet Sverige-Norge i herre-VM neste måned. De ville blitt kjeppjaget.

- Ettersom tempoet er vesentlig høyere i herrehåndball, er det ikke logisk at de beste dømmer der?

- Det er ikke noe argument. Det er veldig mange herresituasjoner hvor det er bryting og muskelkamp, som ikke går lynfort. Og enkelte ting i kvinnehåndball går veldig fort.

- De beste dommerne er ikke med i fotball-VM for kvinner heller?

- Med all respekt for kvinnefotballen snakker vi om et litt annet nivå her, både når det gjelder kvalitet og ikke minst publikumsoppslutning, sier Kyvåg.

- Ekstremt og fælt
Terje Anthonsen var toppdommer på internasjonalt nivå i en årrekke. Han synes nivået på dømmingen så langt i EM har vært under enhver kritikk.

DETTE VENTER NORGE: 12 000 elleville dansker kommer til å skape elektrisk stemning i semifinalen mot Danmark i morgen. Norske eksperter tror dommerne vil la seg påvirke. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
DETTE VENTER NORGE: 12 000 elleville dansker kommer til å skape elektrisk stemning i semifinalen mot Danmark i morgen. Norske eksperter tror dommerne vil la seg påvirke. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det største problemet er at det lønner seg med ulovligheter. Jeg hadde en lang samtale med dommersjefen i EHF (Sandor Andorka fra Ungarn, journ.anm.) tidligere i uka om dette, sier Anthonsen til Dagbladet.

Det er særlig tre punkter han reagerer på:

1. Bruk av målfeltet.

- Det er det største problemet. Forsvarsspillerne får lov til å bruke målfeltet uten å få straffekast mot seg. Det er helt ekstremt, det er så fælt at jeg ikke skjønner hva dommerne kikker på.

2. Dommernes linja når det gjelder sjumeterkast

- Det henger en del sammen med bruk av målfeltet. Men det virker heller ikke som om dommerne er klar over at håndball er en kontaktidrett. Hvis noen stuper inn i ei luke, må de regne med kroppskontakt, uten at det skal være straffe hver gang. Linja dommerne har lagt seg på når det gjelder sjumeterkast er for vinglete.

3. Angrepsfeil

- Det dømmes alt for lite angrepsfeil (også kalt brøyt). Den spilleren som er i posisjon først, har rett til plassen. Kommer det en og løper ned vedkommende skal det dømmes frikast motsatt vei.

- LØNNER SEG Å JUKSE: Tidligere toppdommer Terje Anthonsen slakter dømmingen i EM.  FOTO:  TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- LØNNER SEG Å JUKSE: Tidligere toppdommer Terje Anthonsen slakter dømmingen i EM. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Anthonsen sier det ikke finnes proffdommere i internasjonal håndball, og at det er de nest beste som blir satt til å dømme kvinnene.

- Jeg synes mange av dem ikke forstår hva det dreier seg om. Hvis de ikke skjønner hvilken ulempe det er for angripende lag at forsvaret får bruke feltet, har de ikke forståelse, sier han.

Mangler erfaring
Frode Kyvåg er stort sett enig med Anthonsen i de tre punktene han nevner, men mener det bare gjenspeiler det egentlige problemet.

- Anthonsen påpeker de tre mest sentrale områdene i forhold til skjønn. Det er ikke få repetisjoner dommerne trenger i en sånn setting før de føler seg trygge og løser situasjonene riktig. Da må du ha blåst mange kamper på høyt nivå, med publikum og spetakkel. Når det er sagt synes jeg ikke dømminga i EM har vært bemerkelsesverdig dårlig. Og jeg har sett nesten alle kampene, sier han.

Han ønsker ikke å påta seg noen rolle som dommersensor, men trekker fram en historie fra herre-VM i 1991 som han mener fortsatt gir et godt bilde av synet på kvinnehåndball i enkelte EHF- og IHF-kretser.

- Jeg var der som ekspertkommentator sammen med Gunnar Grimstad i NRK. Jeg diskuterte saken med han som var dommersjef i IHF på den tiden, en svenske, som sa at jentene skulle være glade for at de i det hele tatt gadd å arrangere mesterskap. Og han var ikke noe særskilt tilfelle.

REAGERER  PÅ FORSKJELLSBEHANDLING: Frode Kyvåg mener kvinnehåndball blir nedprioritert av EHF og IHF. Her sammen med Anja Andersen.
REAGERER PÅ FORSKJELLSBEHANDLING: Frode Kyvåg mener kvinnehåndball blir nedprioritert av EHF og IHF. Her sammen med Anja Andersen. Vis mer