KLAR FOR ÅTTEDELSFINALE: Denis Tsjerysjev stilte på pressekonferanse lørdag før møtet mot Spania søndag. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR ÅTTEDELSFINALE: Denis Tsjerysjev stilte på pressekonferanse lørdag før møtet mot Spania søndag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Forbannet russer: - Løgn

Denis Tsjerysjev likte ikke spørsmål om veksthormoner før åttedelsfinalen mot Spania.

MOSKVA (Dagbladet): Russland teller i spenning ned til søndagens åttedelsfinale i VM mot Spania.

Lørdag ettermiddag holdt trenerne for lagene - og et par av nøkkelspillerne - pressekonferanser på mektige Luzjniki stadion i Moskva.

Russland var representert ved trener Stanislav Tsjertsjesov og den venstre kantspilleren Denis Tsjerysjev (27), som til daglig er i spanske Villarreal. Pressekonferansen var en oppvisning i høflighetsfraser, men nerve ble det da Tsjerysjev ble konfrontert med bruk av veksthormoner.

MØTER SPANIA: Stanislav Tsjertsjesov (t.v.) og stjernespiller Denis Tsjerysjev bærer et stort ansvar på skuldrene mot Spania. Foto: NTB scanpix
MØTER SPANIA: Stanislav Tsjertsjesov (t.v.) og stjernespiller Denis Tsjerysjev bærer et stort ansvar på skuldrene mot Spania. Foto: NTB scanpix Vis mer

En spansk journalist viste til et intervju med Tsjerysjevs far - Dmitri Tsjerysjev - der han angivelig sa at sønnen hadde brukt veksthormoner. En oppgitt Russland-stjerne avviste blankt problemstillingen:

- Reporteren må ha misforstått hva faren min faktisk sa. Det er løgn! Jeg har aldri brukt kunstige midler, og vi trenger ikke å diskutere dette videre, sa en tydelig forbannet Denis Tsjerysjev, som er 173 centimeter høy.

Tre mål

Faren har ti landskamper for Russland. Sønnen har litt flere - 14 - og har allerede scoret tre mål i mesterskapet. Søndag hviler mye av ansvaret på den målfarlige spillerens skuldrer hvis Russland skal ta seg videre. På tribunen vil det være over 80 000 tilskuere.

- Dette handler om liv eller død. Bare ett lag går videre, sier trener Stanislav Tsjertsjesov og sammenlikner det med en eksamen.

- Spania har noe store spillere. Men vi kan slå dem. Hvis jeg er i startoppstillingen, vil jeg bidra med mitt, forteller Denis Tsjerysjev, som snakker flytende spansk.

Journalist Ivan Zhidkov fulgte pressekonferansen for avisa sportsdaily.ru som hører til i St. Petersburg. Som alle andre har han notert seg at Russland startet mesterskapet på en utmerket måte. Først ble Saudi-Arabia slått 5-0. Deretter ble Egypt satt på plass med 3-1, før Uruguay vant 3-0 i siste kamp i gruppespillet.

DEKKER VM: Ivan Zhidkov. Foto: Tore Ulrik Bratland
DEKKER VM: Ivan Zhidkov. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Om mesterskapet for Russland sier han:

- Så langt har det vært over forventningene. Folk var kritiske før VM, de syntes ikke det var nok kvalitet i laget. Men trenerteamet har gjort sine saker bra med å sette sammen det rette mannskapet. En treningsleir i Østerrike ser ut til å ha båret frukter. Vi kan stå på i 90 minutter, noe vi så mot Saudi-Arabia og Egypt.

Journalisten fortsetter:

- Når det gjelder mesterskapet som helhet, har det vært en suksess. Vi var aldri bekymret for at det ikke skulle bli klart i tide. Når russere får deadline, så går det fint. Det er verre når vi ikke får det. Vi møter folk fra andre nasjoner. Vi kommer opp i situasjoner vi ikke ville kommet opp i hvis det ikke var for mesterskapet.

- Hva med bråk blant supportere, har du hørt noe?

- Nei. Det lille jeg har hørt har vært folk som har vært fulle. Det var noen argentinere som skapte problemer.

Favoritter

Spania må finne seg i å være favoritter søndag. Laget ble verdensmester i 2010, mens Russland har en tapt semifinale fra 1966 som sitt beste resultat.

På pressekonferansen lørdag stilte trener Fernando Hierro og Manchester City-spiller David Silva.

OSER AV SELVTILLIT: David Silva og Fernando Hierro på lørdagens pressekonferanse. Foto: Tore Ulrik Bratland
OSER AV SELVTILLIT: David Silva og Fernando Hierro på lørdagens pressekonferanse. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Vi kjenner til russernes kvaliteter. Men vi har tro på egne spillere. Alle kan utgjøre en forskjell. Vi har mye selvtillit, og har fått trent ekstremt bra de siste dagene, erklærer Hierro.

Spania spilte uavgjort mot Portugal og Marokko i gruppespillet, og vant over Iran. Laget strever med å bli sitt gamle jeg, og ga også trener Julen Lopetegui sparken rett før VM. Årsaken var at han hadde gått bak ryggen til forbundet og inngått en avtale med Real Madrid om å bli trener i storklubben etter mesterskapet.

- Vi er fysisk og mentalt klare, sier Hierro.

Kampstart søndag: Klokka 16.00.