Spesiell stemning: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen, det reagerer Petter Northug på. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Ski-VM i Lahti

Forbannet Ustjugov forlot medaljeseremonien: - Han hadde mord i blikket, sier Northug

Petter Northug reiser hjem fra Lahti-VM i morgen. På medaljeseremonien i kveld fikk han ny motivasjon da han så Sergej Ustjugovs spesielle reaksjon.

LAHTI (Dagbladet): Sprintverdensmester Federico Pellegrino sang den italienske nasjonalsangen med sterke følelser. Johannes Høsflot Klæbo ikledde seg sin første VM-medalje med stolthet, men sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som at han ikke ønsket å være der i det hele tatt.

Russeren uttrykte stor skuffelse overfor Dagladet etter sølvet og la til at han var forbannet over at hans russiske kompiser ble nektet VM-deltakelse. På medaljeseremonien i Lahti sentrum i kveld var ikke smilet å se.

Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen mens de øvrige medaljistene bar sine trofeer med stolthet og nøt øyeblikket. Det gjorde ikke Ustjugov.

- Det var spesielt. Sergej gikk bare og småjogget bak her før medaljeseremonien. Han så fryktelig tent ut. Han vil bare gå skirenn og hadde mord i blikket, sier Northug til Dagbladet.

GULLJENTA: Maiken Caspersen Falla var i ekstase etter å ha fått VM-gullet rundt halsen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLJENTA: Maiken Caspersen Falla var i ekstase etter å ha fått VM-gullet rundt halsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ble du redd?

- Jeg skal jo ikke møte ham. Den eneste han ikke tør å møte i øynene er meg, forteller 31-åringen.

- Hvorfor det?

- Det virker som at han har respekt for meg. Jeg skulle gjerne vært i form og gitt ham kamp, sier Northug.

- Det er nesten som han går ned på kne

I et intervju med Dagbladet forrige måned, omtalte den russiske Tour de Ski-vinneren Northug som kongen av langrenn. Det liker Mosvik-ekspressen å høre.

- Jeg merker det på holdningen hans at han er en typisk russer, som nesten går ned på kne for meg. Jeg liker holdningen hans. Det er verre med Legkov, som bare flyr over meg etter at han vant OL-gullet, sier Northug til Dagbladet.

Også gullvinner Pellegrino mener at Northug fortsatt er den største og beste.

- Det er en ære å få konkurrere med Petter og slå ham. Det er helt magisk. Det eneste jeg er bedre enn ham til, er i fristilssprinter. Det er stort å være bedre enn Northug i noe, fordi Petter Northug er den beste, sier Pellegrino til Dagbladet.

STOLT: Johannes Høsflot Klæbo var langt med fornøyd med VM-bronsen enn Sergej Ustjugov var for VM-sølvet. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
STOLT: Johannes Høsflot Klæbo var langt med fornøyd med VM-bronsen enn Sergej Ustjugov var for VM-sølvet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Northug reiser hjem

Nå reiser Northug hjem til Trøndelag for å lade opp til femmila på VMs siste dag. Det synes lagkompisen og romkameraten Emil Iversen er trist.

- Det blir ensomt og trist uten Petter på rommet. Han reiser fra meg, dessverre. Jeg får vel Skar eller noen som erstatter på rommet, sier Iversen til Dagbladet.

- Petter burde gå flere renn i VM, faktisk. Det er litt kjedelig at han ikke skal gå mer før femmila. Petter har trent bra i mange uker, så han kan ikke skylde for mye på det som skjedde før sesongen, mener Meråker-gutten.

DUELL: Etter dagens medaljeutdeling ble Johannes Klæbo møtt med gaver fra ivrige fans. Fra gaver til alvor, Norges langrennshåp la ikke skjul på hvem han helst vil slå i neste runde. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

Kritiserer romkameraten

Northug ber romkamerat Iversen gå i seg selv før lagsprinten på søndag.

- Jeg tror Emil trenger litt tid med seg selv nå. Det han holdt med på VM-sprinten, er håpløst. Han skal jo vinne denne sprinten. Han herjet i Falun, men kommer hit og er ikke god nok. Emil har heldigvis flere sjanser og kan overraske på 15-kilometeren her, sier Northug til Dagbladet.

- Emil kritiserte din treningsfilosofi før VM. Kritiserer du nå hans treningsfilosofi?

FIKK GULLMEDALJEN: Maiken Caspersen Falla fikk gullmedaljen, mens Jessica Diggins og Kikkan Randall viste frem sine edle trofeer. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK GULLMEDALJEN: Maiken Caspersen Falla fikk gullmedaljen, mens Jessica Diggins og Kikkan Randall viste frem sine edle trofeer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg trener for å få ut mitt potensial i mesterskap, mens han trener for å være best i verdenscup. I lengden tror jeg min filosofi er best. Jeg tror det er tøft for Emil. Han var veldig høy på seg selv etter seieren i Falun.

- Hvem overtar din plass på Emils rom?

- Jeg tror ikke han får bestemme selv hvem han får på rommet. Jeg tror vi bør plassere Tor Arne der, for å få litt orden på ham. Jeg tror vi bør ta fra Emil sosiale medier, mobil, pc og høyttalere. Da kan ha fokus på det sportslige. Det er for mye tull på rommet, mener Northug.

YDMYK: Verdensmester, Olympisk mester, snart tidenes beste sprinter, Maiken Falla, var ydmyk da hun møtte Dagbladet etter medaljeutdelingen. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

Klæbo vil ha Ustjugov-revansje

Sprintverdensmester Maiken Caspersen Falla fikk gullmedaljen rundt halsen og nasjonalsangen synget til ære for henne.

- Det er enormt stort. Det er nesten uvirkelig. Dette har jeg drømt om i to år. Jeg er ydmyk, takknemlig og veldig glad, sier Caspersen Falla til Dagbladet.

Omtrent like glad var Johannes Høsflot Klæbo for sin bronsemedalje.

- Jeg har en mye bedre følelse enn i går. Det er stort å få medalje i dette folkehavet. Det er noe helt annet enn gullene jeg vant i junior-VM i fjor, sier Klæbo til Dagbladet.

- Nå ser jeg frem til lagsprinten. Jeg vil gjerne møte Ustjugov på en etappe og få revansje der, sier 20-åringen.