Forbauset over Carlsens oppførsel: - Dette var veldig emosjonelt - kanskje i ubalanse

Carlsen trues av yngre motstander.

SKUFFET: Magnus Carlsen slaktet eget spill etter nattens remis mot Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Jeff Roberson / AP / Scanpix
SKUFFET: Magnus Carlsen slaktet eget spill etter nattens remis mot Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Jeff Roberson / AP / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Mye tyder på at Magnus Carlsen har tatt med seg de relativt svake OL-resultatene fra Tromsø til USA og Sinquefield Cup. Etter bare én seier på seks første rundene, var 23-åringen nådeløs i vurderingen av egne prestasjoner overfor TV 2 i natt.

I kanalens Bergen-baserte studio satt Dagblad-ekspert Einar Gausel. Han virket forbauset over hva han hørte og var sterkt uenig i Carlsens resonnement av remispartiet mot franske Maxime Vachier-Lagrave.

- Er det bare meg som syns han var litt ute av fatning da han ble intervjuet? Alt var bare elendig. Jeg synes dette var veldig emosjonelt - kanskje i ubalanse, kommenterte Gausel.

Uenig med Carlsen Dagblad-eksperten er blant annet tre ganger norgesmester og tidligere OL-deltaker. Det var imidlertid signalene fra en anerkjent datamaskin den erfarne stormesteren støttet seg til.

- Vi har jo hatt en computer som har fulgt med på hvert eneste trekk Magnus har gjort. En ganske sterk computer, til og med. Den sier at han ikke har gjort noen åpenbare feil, så Magnus er veldig hard med seg selv, sa Gausel, som lett humoristisk påpekte at Carlsen ikke akkurat berømmet motstanderen for å ha spilt en god forsvarskamp.

- Det er mulig han ikke er i det rause humøret i dag, sa Gausel, før han fortsatte sin egen analyse:

- Jeg er ikke enig i at han hadde noen åpenbare steder hvor han faktisk kunne avgjort og vunnet. Vanligvis ville jeg bøyet meg i støvet for hva Magnus mener, men når en så sterk computer som «Stockfish» mener det samme (som meg), må jeg bare si meg uenig med Magnus.

- Trusselen er reell Like etter tok Norges nest beste spiller, TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer, vennen sin i forsvar.

- Han er hard mot seg selv fordi han mener at han er bedre enn computeren i disse stillingene. Jeg har sett han spille lignende stillinger, og han er helt fantastisk. Jeg forstår at han er skuffet. Det var ikke slik vi trodde det skulle gå etter en så gunstig åpning.

Det er derimot udiskutabelt at det er en annen som stjeler de mest positive overskriftene om dagen. Før de fire siste partiene står amerikansk-fødte Fabiano Caruana (22) med seks av seks mulige poeng.

EKSPERT: Dagbladets Einar Gausel var ikke enig med Magnus Carlsen etter runde seks av Sinquefield Cup.


FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
EKSPERT: Dagbladets Einar Gausel var ikke enig med Magnus Carlsen etter runde seks av Sinquefield Cup. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Nå utgjør 22-åringen en reell trussel mot Carlsens topplassering på verdensrankingen. I skrivende stund viser live-tallene et historisk lavt skille mellom de to, på bare 32 poeng.

Ekspert Torstein Bae er overrasket.

- Det spennende her er ikke at Magnus gjør det dårlig, for det er ikke skandaløst svakt. Det som gjør det så forbløffende, er det Caruana holder på med. Utviklingen er overraskende - han er en reell trussel mot Carlsen på verdensrankingen, sier Bae til Dagbladet.

Ikke et tronskifte Den kjente eksperten minner samtidig om Carlsens imponerende merittliste. Den bidrar til at Bae ikke tror på et hurtig plassbytte på toppen av listen.

- Han har gjort et skuffende OL og hatt en laber start på turneringen i St. Louis, men Magnus er ennå tredobbelt verdensmester. Det er altfor tidlig å snakke om et tronskifte - men for første gang på lenge ser vi en reell utfordrer til Magnus, sier Bae og underbygger utsagnet med tre litt skremmende faktorer, sett med norske sjakkøyne.

1. Caruana er yngre enn Carlsen
2. Italienerens fryktinngytende form gjør at han nærmer seg nummer én-plasseringen hurtigere enn noen hadde trodd.
3. På veien vil han også passerere den historiske ratingrekorden til Garry Kasparrov, som kun Carlsen tidligere har slått.

- Her er en kandidat som har mulighet til å vippe Magnus av tronen, konkluderer Bae.

Innrømmet dårlig humør Overfor Chess24 i natt ville Carlsen derimot ikke gi sin nye utfordrer for mye kreditt. I alle fall ikke for seieren over bulgarske Veselin Topalov.

- Jeg synes Topalov spilte elendig. Man må likevel sørge for å vinne partiet, så han (Caruana) gjorde det greit, sa Carlsen, før han igjen rakket ned på seg selv.

- Jeg har spilt tre gode partier med svart og tre fryktelige med hvit. Jeg vet ikke hvorfor.

- Har noen mulighet til å ta igjen Caruana i denne turneringen? spurte reporteren.

Svaret var som forventet.

- Nei. Jeg er tre poeng bak, og jeg er den som er nærmest, så han kommer naturligvis ikke til å bli tatt igjen. Jeg skal gjøre mitt beste i resten av partiene, inkludert det mot han, men i dag mistet jeg det siste lille håpet jeg hadde igjen om å vinne, sa Carlsen tydelig skuffet.

- Jeg hadde en så god stilling i dag. Partiet kunne snudd opp ned på turneringen min, men så rotet jeg det til. Det er derfor jeg er i et litt dårlig humør nå.

EKSPERT: Torstein Bae (til høyre) ser på Fabiano Caruana som en reell trussel for Carlsen. Her sammen med sjakkspiller Frode Urkedal under OL. Foto: Joachim Baardsen / Dagladet
EKSPERT: Torstein Bae (til høyre) ser på Fabiano Caruana som en reell trussel for Carlsen. Her sammen med sjakkspiller Frode Urkedal under OL. Foto: Joachim Baardsen / Dagladet Vis mer