Premier League: Manchester United - West Ham 2-1

Forbauset over forvandling. Stjerner slaktes

Brede Hangeland er svært kritisk, engelske fotballskribenter er forundret over forvandlingen etter at Ole Gunnar Solskjær ble fast ansatt som Manchester United-trener, mens Paul Pogba tar selvkritikk.

SLAPP MED SKREKKEN: Manchester United tok tre viktige poeng mot West Ham, men var heldige som triumferte på Old Trafford i kveld. Foto: NTB Scanpix
SLAPP MED SKREKKEN: Manchester United tok tre viktige poeng mot West Ham, men var heldige som triumferte på Old Trafford i kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

28. mars ble Ole Gunnar Solskjær ansatt som permanent manager i Manchester United etter å ha overbevist stort som vikar i en av verdens mest prestisjefylte idrettsjobber.

Eventyret kunne ikke annet enn å kulminere i fast ansettelse for den sindige klubblegenden med røtter fra Kristiansund i Møre og Romsdal.

Festfotball og storseirer som 5-1 over Cardiff og 4-1 over Bournemouth ble fulgt opp med flere råsterke borteseirer mot Tottenham, Chelsea, Arsenal og PSG i diverse turneringer.

Både resultatene og prestasjonene snakket samme språk: Denne jobben måtte Solskjær får permanent.

JUBEL: Paul Pogbas to straffemål ordnet tre poeng til Manchester United i en kamp hvor West Ham var farligst og best. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Paul Pogbas to straffemål ordnet tre poeng til Manchester United i en kamp hvor West Ham var farligst og best. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter den faste ansettelsen var et faktum, har imidlertid motgangen kommet. Manchester United slo riktignok Watford 2-1 hjemme i den første opptreden etter Solskjærs nye kontrakt, men prestasjonen var et stykke under nivået som ble vist i vinter.

Det samme gjaldt 1-2-tapet borte mot Wolverhampton i seriekamp nr. 2 etter den faste ansettelsen. Heller ikke i kamp nr. 3, hjemme mot West Ham i dag, imponert Manchester United, selv om Paul Pogbas to straffescoringer til slutt sørget for 2-1-triumf denne lørdagskvelden.

Men det var West Ham som produserte flest store målsjanser. Solskjær og Manchester United slapp med skrekken i en kamp hvor West Ham hadde både mest ballbesittelse, flest skudd på mål og skapte flest målsjanser.

Forundret over forvandling

Mguel Delaney, som er sjefskribent i fotballavdelingen i storavisa The Independent, er forbauset over forvandlingen.

- Det var latterlig at Manchester United var så gode i starten av Solskjær-epoken. Nå framstår det latterlig at de er så dårlige. De har gått fra den ene til den andre enden av skalaen, skriver Delaney på Twitter.

Sam Pilger, som er sportsskribent for Bleacher Report, FourFourTwo og The Times Magazine, liker ikke forvandlingen som har manifestert seg etter den faste ansettelsen.

ADVARER: Den anerkjente fotballjournalisten- og eksperten Guillem Balague mener Manchester United-fansen må smøre seg med tålmodighet - i lang tid i prosjekt Ole Gunnar Solskjær. Video/reporter: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

- Manchester United vinner, men de har spilt dårlig i samtlige kamper etter at Solskjær ble ansatt som permanent manager, mener han.

Også TV 2s fotballekspert og tidligere Vålerenga-trener Petter Myhre synes tendensen er påfallende.

- Spillemessig var det ikke bra nok. Framgangen som vi så i starten under Solskjær, er i ferd med å bikke over til å gå nedover nå, sier Myhre i TV 2s Premier League-sending.

- Samtidig er det viktig å minne om at heller ikke Fergusons Manchester United hadde bare gode dager. De hadde mange dårlige dager. Det viktige er å klare å vinne også på de dagene. Det klarer United i dag. Det er tre poeng som teller.

Selvkritikk fra Pogba

I to av de tre siste kampene med prestasjoner under forventet standard har tross alt «de røde djevlene» klart å dra seieren i land, slik Alex Ferguson var så dyktig til i sin legendariske epoke som manager i Manchester United.

Pogba ble dagens store helt på Old Trafford med to iskalde straffescoringer, men hadde ingen stor dag på jobben ellers.

Blant annet var den franske stjernespilleren involvert i West Hams 1-1-scoring, da han tapte en duell etter en svak igangsetting av David de Gea. I stedet for å spurte hjem og vinne tilbake ballen, ble Pogba stående nesten stille midt på banen sammen med resten av hjemmelagets midtbane.

- Vi spilte ikke bra i dag. Vi er nødt til å ordne opp i det, lære fra det og være fokusert til den neste kampen. I dag hadde vi flaks, og noen ganger må du bare ta det. Noen ganger er det motstanderen som har flaks, men i dag var det oss, sier tomålsscoreren til BT Sport.

Slakt fra Hangeland

Situasjonen hvor Pogba sto passivt igjen og så Felipe Anderson utlikne, fikk tidligere Fulham-stopper og landslagskaptein Brede Hangeland til å frese på direkten - i kombinasjon med posisjoneringen til venstreback Marcos Rojo, som fikk sjansen i Luke Shaws karantenefravær.

- Blikket til Ole Gunnar sier alt. Midtbanen til Manchester United er fullstendig fraværende og overlater forsvaret helt til seg selv. Rojo sover fullstendig på bakerste stolpe. Utilgivelig, sier TV 2s Premier League-kommentator Brede Hangeland.

- Alarmklokka skal gå når man mister ballen i den posisjonen. Det ser nesten ut som om en treningskamp når United-midtbanen ikke sprinter tilbake der, kommenterer den tidligere Fulham-stopperen.

- Hvor er intensiteten i press-spillet, kontringsspillet vi har sett for få måneder siden. Hvor er det trygge forsvarsspillet? Det er rett og slett ikke en god nok prestasjon for Manchester United. Men de gamblet litt, fikk poengene og setter fokus mot Barcelona, sier Hangeland.