Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug fulgte råd - ble straffet

Forbauset over Johaug-brøler

Therese Johaug fikk beskjed om å ikke bytte ski og fulgte rådene. Det skulle han aldri ha gjort. Tabben forbauser Frida Karlsson og Charlotte Kalla, som knapt trodde sine egne øyner da hun kom i mål.

OVERRASKET: De svenske stjernene ble overrasket da Therese Johaug ikke valgte å bytte ski underveis på dagens 3-mil i Holmenkollen. Valget ble avgjørende for hele løpet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): En taktisk genistrek fra Sverige tok knekken på Therese Johaug på det som så ut til å bli en parademarsj på favorittdistansen tremil i Holmenkollen.

Frida Karlsson lå over minuttet bak Johaug, men så startet opphentingen etter skibyttet som ga Karlsson, Ebba Andersson og Charlotte Kalla et stort konkurransefortrinn på den siste mila.

Plutselig var utilnærmelige Johaug tilnærmelig. Supertalentet Karlsson spiste opp hele forspranget og slo langrennsdronninga i spurten foran en folketom tribune i Holmenkollen.

- Det var først da jeg var i garderoben og Ebba sa «Gud, en, tre og fire, så bra!», at jeg skjønte hva som hadde skjedd, forteller Charlotte Kalla til Dagbladet - etter tre svensker blant de fire beste i Kollen.

- Ble du sjokkert da du hørte at Frida slo Therese?

TOK KNEKKEN PÅ JOHAUG: Frida Karlsson, Ebba Andersson og Sverige gjorde en egenistrek som snøt Therese Johaug for seieren i Holmenkollen. oto: Annika Byrde / NTB scanpix
TOK KNEKKEN PÅ JOHAUG: Frida Karlsson, Ebba Andersson og Sverige gjorde en egenistrek som snøt Therese Johaug for seieren i Holmenkollen. oto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer

- Ja. Og det er utrolig imponerende. Det å vinne i Holmenkollen er noe ikke engang jeg har fått oppleve. Det er stort.

Forbauset over norsk tabbe

Karlsson smilte fra øre til øre etter at hun tok skalpen på Johaug.

- Med tanke på forberedelsene og hvordan denne sesongen har vært, kjennes det ut som en skikkelig revansje. Dette betyr veldig mye for meg. Det er en herlig følelse. Dette er så stort og varmer hele hjertet at lagkameratene jubler for meg, sier Karlsson til Dagbladet.

Karlsson og Kalla er overrasket over strategien og skivalget til Johaug og de norske skijentene.

- Ja. Når det er klassisk, lønner det seg å bytte ski. I dag var det riktig valg, så kommer vi sikkert til å gjøre feil ved en seinere anledning. Vi får ta med oss dette videre, sier Kalla til Dagbladet.

- Det var herlig å ha friske ski mot slutten. Det var virkelig et vinnende opplegg for dagens løp. Det var fint å tryggheten og vite hva vi skulle gjøre, hver gang det var mulighet til å bytte ski.

STOR SEIER: Therese Johaug fra Norge, Frida Karlsson fra Sverige og Ebba Andersson fra Sverige jubler etter 30 km fellesstart for kvinner under verdenscupen i langrenn i Holmenkollen.
Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
STOR SEIER: Therese Johaug fra Norge, Frida Karlsson fra Sverige og Ebba Andersson fra Sverige jubler etter 30 km fellesstart for kvinner under verdenscupen i langrenn i Holmenkollen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer

Den svenske planen ble lagt i går kveld - og viste seg å være genial. I kirkebakken på tredjerunden avklarte de svenske løperne med hverandre og ble enige om å bytte ski.

- Det var et vinnende konsept med skivalget og en lagseier. I dag var vi smartere enn Norge, sier seierskvinnen Frida Karlsson til Dagbladet.

Therese Johaug erkjenner at hun er overrasket selv over skitabben som Norge gjorde og som trolig snøt henne for seier i Holmenkollen, et av årets høydepunkt.

Overrasket Johaug fuglte råd: - En tabbe

Til Dagbladet forteller Johaug at hun fikk beskjed om at hun ikke skulle bytte ski.

- Jeg er overrasket selv. Det var en tabbe å ikke bytte ski i dag, erkjenner Johaug overfor Dagbladet.

- Vi fikk råd om å ikke bytte ski. Jeg fulgte de rådene der. Sånn løpet utviklet seg da svenskene byttet ski og tjente mye på det, er det helt klart at jeg også burde ha bytta ski.

- Når skjønte du at dere hadde gjort et feil valg?

- Jeg fikk først beskjed om det da jeg gikk inn på stadion før sisterunden. Da sa broren min Karstein, som sto på Gratishaugen, hvem som hadde bytta ski og at de hadde tatt inn mye. Jeg kunne ha bytte ski litt etter det, men jeg rakk ikke det i kampens hete, forteller Johaug.

TABBE: Therese Johaug endte på andreplass i Holmenkollen. Reporter: Øyvind Godø, Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Hvordan var det å høre at Karlsson kom bare nærmere og nærmere på sekunderingene?

- Det er kjedelig å høre at jeg leder med et minutt og taper hele forspranget og seieren. Samtidig er det sånt som kan skje i denne sporten, sier 31-åringen.

Smøresjefens forklaring

Smøresjef Stein Olav Snesrud legger ikke skjul på at Norge burde ha gjort som Sverige.

- Tanken vår før start og ut ifra det vi testet i går, så anbefalte vi dem å starte med det beste paret og gå med dem. Å bytte ski var først og fremst med tanke på feste, sier smøresjefen til Dagbladet

- Kalla var overrasket over at Johaug og co. ikke byttet ski?

- Ja, det må hun få lov til å være. Ut fra erfaringene vi gjorde oss i går og tankene vi hadde, så mente vi at det kunne være en god løsning, så er det bare å gratulere svenskene. De lyktes veldig godt med taktikken i dag. Sett i ettertid burde nok vi også helt klart byttet ski. Det er det ingen tvil om.

Vil overta tronen

Frida Karlsson håper dette er starten på et troneskifte i internasjonal kvinnelangrenn.

- Vi får se, men jeg skal prøve å utvikle meg videre og kjempe for å være nr. 1, forteller Karlsson til Dagbladet.

- Hvordan var det å slå Johaug i spurten?

BYTTET SKI: Charlotte Kalla skjønner ikke hvorfor Therese Johaug ikke gjorde det samme som de svenske jentene. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Det ble en jakt på Therese. Jeg kjente at jeg hadde overtaket både mentalt og med tanke på skiene. Jeg kjente meg sterk, var ikke sliten og fikk energi av å ta mer og mer innpå. Det var fantastisk. Jeg ble så ivrig da jeg hentet inn Therese. Det var ikke noe jeg hadde sett for meg på forhånd. Da oppløpet kom, var jeg så sykt sugen på seier.

- Hvordan var stemningen i skogen kontra stadion?

- I skogen var det en riktig folkefest, men det var spesielt at det var folketomt på stadion da det skulle spurtes om seieren, sier Frida Karlsson.

- Utrolig

Charlotte Kalla tok også mye innpå Johaug mot slutten og klatret opp til en svært oppløftende 4. plass.

- Det var herlig, og utrolig imponerende å komme i mål og innse at Frida har vunnet i Holmenkollen. Hun har virkelig kriget i dag og det var utrolig morsomt å se denne svenske laginnsatsen, sier Kalla til Dagbladet.

- Hadde du en av dine beste følelser på en stund dag?

- Ja, samtidig er det så imponerende å se Ebba og Frida gjøre det så bra. Vi diskuterte mye i går kveld om dette scenarioet. Det er vanskelig å vite på forhånd, men i kirkebakken på tredjerunden avklarte vi med hverandre og ble enige om å bytte ski.

- Det her gir energi inn mot sommerhalvåret og treningen, så dette er noe vi får ta med oss som lag, sier Kalla.

Hele Norges coronakart